Interview ČT24

19. září 2012
Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

23 mrtvých a několik desítek otrávených. Mají úřady metylalkoholovou aféru pod kontrolou? A jak budou pokračovat v uvolňování částečné prohibice v Česku? Sledujete Interview ČT24 s předsedou zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Borisem Šťastným. Právě začínáme, dobrý večer. Pane předsedo, dobrý večer i vám, zdravím vás do Poslanecké sněmovny. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
 

Dobrý večer. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A začneme aktualitou. Evropská komise dnes požádala Českou republiku, aby kvůli metanolové kauze zavedla zákaz exportu tvrdého alkoholu do ostatních zemí Evropské unie i do dalších států. Proč to Česká republika ještě neprovedla? Nepochybila v tomto ohledu? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Nebyla žádná taková povinnost. Všichni víme, že ty kroky, které odpovědné úřady dělají, dělají postupně. Tak aby pokud možno co nejméně narušovaly ať už celý chod země, tak na druhou stranu se snažily co nejvíce chránit občany a současně nedocházelo k ekonomickým ztrátám. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Už včera ale Slovensko a především tamní ministr zemědělství nepřímo kritizoval Českou republiku právě z tohoto důvodu a zakázal nejenom dovoz, ale i prodej v České republice vyrobeného alkoholu přímo na Slovensku. Nekoresponduje to s tím požadavkem Evropské komise? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Tak nepochybně ano. Je logické, že okolní země i celá Evropská unie se budou snažit chránit zdraví svých občanů. Je to naprosto pochopitelné a i přes mé dlouhodobé skeptické pohledy na evropské společenství v tomto ohledu je chápu. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A kdy si myslíte, pane předsedo, že by mohla Česká republika k tomuto požadavku Evropské komise přistoupit? Jak to bude řešeno vůbec? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Toto já vám neodpovím, to není v kompetenci Poslanecké sněmovny. Bude to v kompetenci vlády, která o této věci bude rozhodovat v nejbližších hodinách a dnech. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Vzhledem k tomu, že v České republice naopak je tendence k uvolňování prohibice, částečné prohibice, která byla zavedena v pátek, nejde to vlastně proti této žádosti Evropské komise? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Ne, úplně. My jsme se dnes na zdravotnickém výboru velmi vážně zabývali otázkou uvolňování té takzvané prohibice. Já bych chtěl říci, že já už v posledních dnech stejně jako mnoho dalších politických představitelů volám po tom, aby existoval jasný výčet kroků, které stát bude v této věci konat. Prostě zakázat prodej alkoholu v danou chvíli ze strany ministra zdravotnictví, byl krok číslo 1 a v tomto ohledu mojí kritiku ministr zdravotnictví neobdrží. Já v tomto ohledu chápu rozhodnutí ministerstva zdravotnictví chránit lidské životy a zdraví v určitou chvíli akutní epidemie. Ale ve chvíli, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo tento krok, tak orgány a příslušná ministerstva měly jasně říci, jaké budou kroky následující. Ono se to teď postupně možná i na tlak Poslanecké sněmovny začíná dít. Koneckonců ono se to netýká jenom ekonomických otázek, ono se to týká především otázek zdravotních a ty zdravotní otázky souvisí s tím, že zavedením té prohibice v pátek minulý týden zůstalo ve skladech obchodů, restaurací, ale i v domácnostech obrovské množství alkoholu. A v podstatně každá jednotlivá lahev může být z epidemiologického hlediska závadná, čili nebezpečná. A je to v podstatě časovaná bomba. My proto jsme velmi usilovali a usilujeme o to, aby co nejdříve byly obnoveny dodávky alkoholických nápojů směrem do obchodů a restaurací od výrobců, kteří by garantovali nezávadnost takových výrobků. A teprve potom bude možné řešit, co s těmi stávajícími zásobami, které není možné v tuto chvíli uvolnit. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Ještě než se dostaneme k detailům, pane předsedo, toho, co jste momentálně naznačil, tak pro diváky čtyřiadvacítky jenom připomínám, že co se týče evropského požadavku, tak zpracováváme v tuto chvíli reakci ministra zdravotnictví Leoše Hegera a více se dozvíte v Událostech. Teď ale pojďme k tomu, co už bylo naznačeno. Vy jste sám říkal, že kvitujete s povděkem krok, ke kterému přistoupilo ministerstvo zdravotnictví v pátek, to znamená, že zavedlo částečnou prohibici na alkohol v České republice. Nicméně dnes se dostavila kritika vládního přístupu, zejména pak ministra zdravotnictví od prezidenta Václava Klause. Prohibice je podle něj nerozumné silácké řešení problému se šířením závadného alkoholu. Chápete jeho slova, proč se takto vyjádřil? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Do jisté míry chápu. Na druhou stranu já jsem neřekl nikdy, že kvituji toto rozhodnutí s povděkem. Já jsem řekl, že rozumím pátečnímu rozhodnutí ministerstva zdravotnictví na velmi krátkou chvíli udělat takové opatření. Bohužel několik hodin či dnů po takovém prohlášení začaly následovat prohlášení ministra zdravotnictví, že může takové opatření trvat celé týdny a možná i měsíce. A v tomto ohledu chápu vyjádření pana prezidenta Václava Klause a ztotožňuji se s tím, že prostě není možné, aby takové opatření trvalo měsíce, týdny. Já jsem to chápal jako okamžité rozhodnutí v kritické epidemiologické situaci na otázku možná málo dnů, jeden týden, dva týdny, než buďto dojde k tomu, že stát, respektive policejní orgány dopadnou viníky a zajistí zdroj, anebo za druhé stát jasně bude garantovat náhradní dodávky alkoholu. Vyhlásit prohibici bez dalšího nebylo možné. Proto jsem rád, že v posledních hodinách se ta situace konečně pohnula. A daří se tuto situaci pokud možno, alespoň jak já to vnímám z prohlášení ministra financí, řešit. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Když už naznačujete prohlášení ministra financí, tak ten se pro vysílání čtyřiadvacítky v reakci na prezidentova slova vyjádřil následovně: Je hluboce přesvědčen o tom, že kdyby tento krok vláda neudělala tím, má na mysli prohibici, alespoň částečnou prohibici v České republice, pan prezident by za úplně opačnou věc vládu zkritizoval taky, že prohibici nepřikázala. Je to možné? Jak se díváte na tuto slovní přestřelku mezi významnými vládními představiteli? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já ze strany pana ministra Kalouska nesdílím tento názor. Respektuji názor prezidenta republiky, v mnohém mu rozumím. Na druhou stranu já jako lékař a člověk odpovědný za systém fungování českého zdravotnictví chápu, že v určitou chvíli by na místě ministra zdravotnictví mnoho z nás reagovalo stejně. Prostě ve chvíli, kdy se vám začne šířit epidemie, povinností ministra zdravotnictví je v tu chvíli zareagovat. Otázkou však je, jaké další kroky ty jednotlivé úřady připravovaly a na kolik například ministerstvo financí mělo v tu chvíli, kdy se toto opatření vyhlašovalo, skutečně ty další kroky naplánované. Já bohužel v tomto případě, abych zase trochu řekl něco na adresu pana ministra financí Kalouska, který takto se obul do pana prezidenta, musím říci, že můj pocit je, že se rozhoupali, lidově řečeno, až ve chvíli, kdy tady ve sněmovně jsme poněkud přitvrdili a na dnešním zdravotnickém výboru jsme velmi zásadním usnesením vyzvali odpovědná ministerstva, zejména tedy se to týká ministerstva financí k nějakým dalším krokům a jasnému konání ve prospěch občanů. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Mě by teď v tuto chvíli zajímalo, zda se dalo tomuto stavu předcházet. Ptám se na to i s ohledem, že prezident Václav Klaus z Itálie taky vzkázal, že stát selhal v kontrole trhu s lihovinami. Selhal tedy podle vás? Vy mluvíte o tom, že ministerstvo financí dostatečně rychle nepřipravovalo nějaká další opatření, ke kterým by se mohlo přistoupit. Na druhou stranu, mohlo se tomu předcházet? Vidíte jednoznačného viníka, tak jak na něj poukazuje třeba sociální demokracie, viní ministra průmyslu a obchodu, viní ministra zemědělství, ministra zdravotnictví a v neposlední řadě i ministra financí? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já chci říci, je potřeba rozdělit ten čas na čas do vzniku tohoto neštěstí a po něm. Co se týče vyjádření pana prezidenta právě k tomu, že stát selhal z hlediska kontroly černého trhu, tak to vidím jako vyjádření k období do tohoto neštěstí. Já s tím absolutně souhlasím. Stát skutečně selhal a já jsem přesvědčený, že především selhaly složky, které měly zajišťovat kontrolu toho černého trhu, ale možná i neexistovala některá systémová opatření. Řeknu jednoduchý příklad. Jestliže existují kolky, které jsou nalepené na lahvích a tyto kolky se mohou v krabicích pohybovat volně po různých mafiánských skupinách, tak to asi není v pořádku. Jestliže je možné... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Které kontrolní orgány, pardon, které kontrolní orgány tedy pochybily z vašeho pohledu, abychom byli úplně konkrétní? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Z mého pohledu celá tato záležitost spadá do gesce ministerstva financí a celní správy. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Mohlo se ještě něco udělat více v momentě, kdy slyšíme velkou kritiku od výrobců lihovin? To znamená, že především s tím, jak vypukla tato aféra, tak upozorňují na to, že černý trh s alkoholem je zhruba ve výši 25 procent, pokud vezmeme celkový trh s alkoholem. Upozorňovalo se na to dostatečně, máte pocit, že vláda jako celek možná ani nekonala? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já mám pocit, že to je dlouhodobý problém a já bych právě dořekl tu větu. Já bych očekával, že a domníval jsem se, nejsem člověk, který by jakýmkoli způsobem v minulosti se zabýval otázkou značení těchto výrobků a tak dále. Ale domníval bych se, že ty kolky budou fungovat tak, že nebudou padělatelné, nebude možné, aby se dostaly k černým výrobcům a distributorům, že nebude možné, aby stát nemohl zjistit, odkud kam ta lahev jde. Prostě já bych za normálních okolností očekával, že v 21. století ty lahve budou označeny čísly, čárovými kódy, že kontrolní orgány budou schopny zajistit ten řetězec a tak dále. To, co se stalo s metanolem, to je kriminální kauza, to je neštěstí. Kdyby neexistoval černý trh, tak by se to s největší pravděpodobností nestalo nebo by se takový problém okamžitě odhalil. Ale problém samozřejmě černého trhu to je. Ale já chci připomenout, stalo se to, že s největší pravděpodobností nějaká skupina lidí, kteří se pohybují při nelegální výrobě alkoholu místo toho, aby použili líh, který by bylo možné použít pro konzumaci, čili etanol, tak omylem s největší pravděpodobností použili metanol. Zřejmě se to dělá tehdy, kdy z denaturovaného alkoholu oni se snaží, snaží získat líh, který je možné požívat a v tuto chvíli došlo k chybě. Samozřejmě kdyby nedošlo k tomu, že existuje tady tak rozsáhlý černý trh, tak by se tato situace skutečně mohla stát velmi obtížně, protože legálním výrobcům se prakticky nic stát nemůže. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A ještě jedno vysvětlení nabízí prezident Václav Klaus a to jsou daně. Stav v Česku způsobily absurdně vysoké daně na alkohol, což potom vede lidi k obcházení zákonů a k podvodům. Souhlasíte s tím? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Skutečně spotřební daně na alkohol jsou poměrně vysoké. Je evidentní, že čím vyšší jsou daně, zejména spotřební, tím větší problém nastává potom při jejich výběru a obcházení. Další problém, já jsem před okamžikem hovořil na plénu Poslanecké sněmovny, kdy řešíme zvyšování spotřebních daní mimo jiné na tabákové výrobky, alkohol. Další problém těch daní, když pominu tu možnost nelegální výroby, je, že ty daně plynou do státního rozpočtu, tam se rozpustí, postaví se za ně silnice, zaplatí se za ně aparát armády úředníků. Správně by daně ze spotřeby takto rizikových výrobků, jako jsou cigarety, alkohol, měly by plynout přímo do systému zdravotního pojištění, to by bylo fér. A ještě jeden velký problém. Ty kolky, se ukázalo, nefungují tak jako u cigaret. To znamená, ti výrobci si nekupují, neplatí tu daň při nákupu těch kolků, oni si je kupují za haléřové hodnoty a platí tu daň teprve, až dostanou ten alkohol z výroby do distribuce. To je také chyba, to se okamžitě musí změnit. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Měla by se, pane předsedo, snížit spotřební daň na alkohol? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já v tuto chvíli nechci říkat takovéto soudy. Myslím si, že v této kauze to není úplná alfa omega toho problému. Alfa omega tohoto problému je kriminální čin a za druhé je to nelegální distribuce alkoholu, která se musí nějakým způsobem vyřešit, musí se zajistit, aby skutečně ten řetězec byl transparentní, jasný, ohlídatelný, kontrolovatelný. To se dá zvládnout mnoha mechanismy a bude se muset zřejmě změnit řada vyhlášek a řada systémových opatření. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

S jednou takovou vyhláškou by měl přijít ministr financí Miroslav Kalousek. A z tiskového prohlášení premiéra Petra Nečase vyplývá toto, že uskladněné lihoviny musí být znovu zkontrolovány a překolkovány novými kolky tedy, alkohol bude nově dostávat laboratorně ověřený takzvaný rodný list a nové kolky, zřídí se elektronická evidence alkoholu. Je to ten správný postup, stačí to? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Je to jeden z mála možných postupů. Já už jsem v sobotu den po vyhlášení prohibice, kdy, mám pocit, že úřady tápaly, řekl na Parlamentních listech, že je to téměř jediný možný postup, jak postupovat. My máme, více než zřejmě odhady jsou 20 milionů lahví, u kterých každá jednotlivá lahev může být časovanou bombou a jedem. Nezbývá nic jiného než ty lahve, které jsou v tuto chvíli zakryté, pod pultem, ve skříních, ve sklepích, ve skladech, prostě zmrazit, schovat je, nesahat na ně. Ale není možné tu prohibici dále držet. Začne vám bujet černý trh, lidé začnou tyto zásoby spotřebovat, nelegálně je obchodovat, vznikne nelegální přeshraniční dovoz a tak dále. To prostě se musí zastavit a jedině, jak se to dá zastavit, je zajistit skutečně znovu zásobování přímo od výrobců a prvních dovozců nezávadným alkoholem. A toto je správná cesta a podle mého názoru jiná cesta, než že označíte ty nové výrobky znovu, aby se odlišily od těch starých, prostě není. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A v dlouhodobém horizontu stát navíc počítá s modernizací kolků, aby byly považovány za ceninu s ochrannými prvky. Ale to by mohlo přece alkohol zdražit a jsme u stejného problému, o kterém jsme mluvili před malou chvílí. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:


Asi se to bude muset kompenzovat nějak s daněmi. Já si myslím, že každý si spočítá, že jestliže sama jste řekla, má býti 25 procent nebo ještě možná více procent podíl černého trhu, tak zlomek z toho bude dělat ten kolek. Já si skutečně myslím, že jedna věc jsou ochranné prvky. Ony ty kolky stávající nějaké ochranné prvky mají. Tiskne je tiskárna cenin a tak dále. Ale předpokládal bych, že budou mít dostatečné ochranné prvky, ale kromě toho já bych skutečně očekával, já to říkám dnes několikrát jako jednoduchý příklad. Téměř každý občan má mobilní telefon. Když se podívá na ten mobilní telefon, ten mobilní telefon má své výrobní číslo, a když se podíváte na spoustu výrobků ve vaší domácnosti, najdete výrobní číslo a podle toho výrobního čísla velmi jednoduše dokážete dohledat, kde se ten výrobek vyrobil, kdo ho kde prodal, kam ho dovezl a tak dál. Já vůbec nechápu, když stát nainvestoval takové obrovské prostředky, často marně do projektů, jako je třeba IZIP nebo investujeme do takových projektů, jako je sKarta a další, proč by nemohl existovat systém, kdy ve chvíli, kdy se vyrobí každá lahev alkoholu, se označí velmi složitě padělatelným kolkem, ten bude mít na sobě nějakou formu moderního například EAN kódu, třeba dvojdimenzionálního, který umožní udělat miliardy kombinací a tento kód se dostane do online systému, který bude spravovat například ministerstvo financí nebo celníci. No, a takto můžete přece tu lahev sledovat až do toho posledního stánku, tam přijde celník nebo úředník na kontrolu, vezme si čtečku, ta čtečka je propojená do sítě GSM, načte a tímto způsobem by to fungovalo. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

To určitě, pane předsedo, ale jde mi o to, zda tyto náklady ponese konečný spotřebitel, nebo když mluvíte o tom, že stát kolikrát proinvestuje velké peníze na nesmyslné projekty, tak zda by to mělo jít na bedra státu. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já jsem přesvědčený, že pokud by stát toto zainvestoval, ještě na tom vydělá obrovské peníze právě za tu daň, kterou vybere místo toho, aby na tom získávali černí výrobci. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Dovolte mi ještě v posledních minutách úplně změnit téma. Sněmovna včera v prvním čtení podpořila opakovaně předložený vládní stabilizační balíček, který obsahuje mimo jiné i zvýšení daně z přidané hodnoty. Vy patříte k těm 6 rebelujícím poslancům ze strany ODS. Nicméně zdržel jste se hlasování. Už máte nějak vykomunikováno mezi sebou, s jakými případnými změnami byste ohledně daňového balíčku souhlasili? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Při projednání prvního balíčku, který se vrátil ze Senátu, hlasovalo 6 našich poslanců proti. Já jsem nepatřil k nim, já jsem hlasoval v souladu s usnesením klubu a s vládou. Já na druhou stranu dlouhodobě říkám, že některé návrhy Miroslava Kalouska v tomto balíčku jsou neakceptovatelné pro ODS, proto probíhá debata. V tom novém balíčku nepochybně se udělají některé změny, máme několik týdnů na to, aby se ty změny dohodly. A já věřím, že se dohodnou. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

A vy sám máte v tomto ohledu jasno, co budete navrhovat vy, co byste chtěl, aby se stalo změnou a zároveň, což akcentuje jak premiér, tak ministr financí, aby nedošlo právě k výpadku oněch 24 miliard korun, které má zaručit právě tento balíček a bez nichž není možné sestavit rozpočet se schodkem pod třemi procenty HDP na příští rok. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Je to o systémové debatě. Já nechci vyvyšovat jakékoli požadavky nebo naopak ubírat některým dalším kolegům své názory. Já jsem už někdy od dubna tohoto roku říkal, že jako jeden z problémů tohoto balíčku pro občanské demokraty je otázka takzvané Kalouskovy solidární přirážky neboli milionářské daně. Ono to není daň pro milionáře, ona je to daň pro každou osobu samostatně výdělečně činnou nebo zaměstnance, který vydělává nějaké peníze. Nejsou to jenom manažeři nadnárodních společností, takoví ti skutečně bohatí manažeři. Jsou to i drobní podnikatelé, živnostníci, právníci, lékaři, účetní, auditoři, jsou to majitelé nemovitostí, kteří pronajímají pár bytů, domeček. Prostě jsou to lidé, kteří se snaží být úspěšní a za tyto lidi vždycky ODS bojovala. Já se snažím bojovat v duchu programu ODS i v tuto chvíli a pokouším se, aby skutečně ta přirážka, která zavádí vlastně novou daňovou sazbu, další dodatečnou, zavádí daňovou progresi, a to jsou všechno věci, proti kterým ODS bojovala a skutečně zavedena nebyla. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Jak budete hlasovat ve druhém a třetím čtení? Je vám jasné, že se jedná o udržení Nečasova kabinetu? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
 

My nejsme ve druhém a třetím čtení. Druhé a třetí čtení bude až za několik týdnů a v tomto... 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

To nevadí, já se vás ale právě na to ptám, abychom věděli, s čím můžeme třeba počítat. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Ale já vám na to nemohu přece odpovědět a vy to dobře víte, protože všichni víme a celá země ví, že ten daňový balíček bude diskutován, že bude v řadě ohledů změněn. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Dobře, ale určitě máte srovnané priority a víte, že i kdybyste stál před tímto rozhodnutím, zda budete podporovat Nečasův kabinet v dalším fungování, anebo ne? 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já opakuji, že podporuji vládu Petra Nečase a nehlasoval jsem proti ní v tuto chvíli ani v minulosti. Ale znova opakuji, já vám teď nemohu přece odpovědět, nemám jasnovidnou kouli, abych vám řekl, jak budu hlasovat o něčem, když nevím, jak to bude vypadat. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Já vám děkuju za rozhovor. Boris Šťastný, předseda výrobu pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Díky vám, na shledanou. 

Boris ŠŤASTNÝ, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:

Já děkuji za pozvání, hezký večer. 

MUDr. Boris Šťastný

poslanec PČR
místopředseda oblastního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města