Radiofórum

8. listopadu 2011
Radiofórum

Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví hovořil v rozhovoru pro Radiožurnál o zákazu kouření v restauracích.


Moderátor (Veronika Sedláčková):

Víc než polovina tuzemských restauratérů si nepřeje úplný zákaz kouření v jejich podnicích. Považovali by ho dokonce za omezení svobody podnikání a varují stát, aby jim neházel klacky pod nohy. S návrhem na vyloučení cigaret z barů, hospod a restaurací přišel poslanec Boris Šťastný. Na čistý vzduch mají podle něj nárok zaměstnanci zmíněných podniků i jejich návštěvníci. A podobně to vidí i veřejnost. Podle posledních průzkumů podporuje zákaz kouření na sedmdesát procent respondentů. Před čtyřmi lety jich přitom byla polovina. Zajímají nás i vaše názory. Psát nám můžete na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo esemeskou ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 90 777 04 nebo je vám k dispozici taky facebookový profil Radiožurnálu. Diskutovat budou už zmíněný předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví, občanský demokrat Boris Šťastný. Dobrý večer.

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

Dobrý večer.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

A provozovatel jedné z plzeňských vináren, Vladimír Jančík. Dobrý večer.

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Krásný dobrý večer.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Pane poslanče, nejprve, proč navrhujete úplný zákaz kouření v restauracích v Česku?

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

Ten zákon na ochranu nekuřáků šel poměrně daleko v minulém roce, kdy se nám podařilo udělat zásadní změny. Teď stojí poslední věc. V první fázi bych rád, aby do prostor, které jsou vyhrazeny pro kouření, nemohly děti do osmnácti let. A později od roku 2014, aby skutečně všechny restaurace, bary a pohostinství v České republice byly nekuřácké. Ten důvod je jednoduchý. Stát legalizoval prodej návykové látky, která způsobuje rakovinu, vážná onemocnění, a stát se musí snažit chránit zdraví občanů, kteří dobrovolně tyto látky neužívají. To znamená, jsou to zaměstnanci, kterých je dneska víc než sto tisíc v pohostinství, jsou to miliony návštěvníků restauračních zařízení, včetně malých dětí.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Pane Jančíku, já jen připomenu, že vy jste kromě toho, že provozujete jednu z plzeňských vináren, taky inicioval petici proti tomu úplnému zákazu kouření. Také dnes je to rok a půl, co restauratéři bilancují ten protikuřácký zákon, jeho dosavadní dopady. Proč si myslíte, že by to bylo špatné, úplně zakázat cigarety v podnicích?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Jak už zaznělo, považuji to částečně za omezování svobodného podnikání. Já osobně jsem se rozhodl provozovat podnik, kde je možné si ke sklenici vína nebo piva zapálit cigaretu. A proč tedy by nás zákon měl v tomto podnikání omezovat? Proč nám chce sebrat podstatnou část klientely? Dnes odpoledne jsem si prošel provozovnu a můžu říct, že z deseti obsazených stolů bylo devět kuřáckých. To znamená statistika, která tady uvádí daleko úplně jiné procento ve prospěch toho názoru na nekuřácký prostor, se trošičku rozchází s tou praxí jako takovou. Za další argument považuji to, že v současné době se stále zlepšuje vzduchotechnika, která zajistí i v kuřáckém prostoru velice příjemný komfort pro hosty jako takové. A mám tady vlastně i takovou tu zkušenost osobní, protože souběžně jsme provozovali jak kuřáckou provozovnu, tak nekuřáckou. A bohužel po půl roce jsme nekuřácký provoz museli se ztrátou uzavřít, přestože jsme nabízeli stejné služby na stejné úrovni.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Protože se nechytil, nechodilo tam dost lidí podle vás?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Přesně tak, přesně tak.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

A ty argumenty, že je to nezdravé, aby lidé dýchali cigaretový kouř, i když sami nekouří?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Samozřejmě je to velice důležitý argument, na druhou stranu ale nikoho nenutíme, aby do toho prostoru šel. Já si myslím, že současný kuřácký zákon ...

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Nezbavujete se, pardon, zákazníků, kteří jsou nekuřáci na úkor těch, kteří kouří? Vy jste řekl, že teď byste přišli o kuřáky. Nepřicházíte třeba o nekuřáky?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Asi nepřicházím. Protože když jsme těm nekuřákům ten prostor nabídli, tak ho nezaplnili. Tam to v podstatě bylo dané, tak přišli s velkou slávou, výborně, nekuřácký prostor v Plzni, líbí se nám. Ty hosty jsme měsíc neviděli. Když jsme se viděli znovu, proč jste tu nebyli? My jsme byli minulý týden s kamarády, ale tam kouřili, takže jsme se museli přizpůsobit. Prostě nekuřácká klientela je svým způsobem trošku v pozadí. A pořád ti kuřáci vítězí. Já si myslím, že pro to naše podnikání to opravdu bude citelná ztráta, pokud ten zákon vejde v platnost.

Moderátor (Veronika Sedláčková):


Pane poslanče, stojí zato zamyslet se nad tím, jestli tuzemským podnikatelům v pohostinství to nezpůsobí opravdu skoro likvidační problémy?

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

Stojí zato se nad tím zamýšlet. Kdo se kousíček dostal za hranice, tak vidí, jak to funguje všude ve světě. Většina evropských zemí dnes má zcela nekuřácké podniky a ony fungují. Důležité je, aby to nařízení nebo to opatření bylo plošné. To znamená, aby platilo pro všechny stejně. Do restaurací chodí o něco více kuřáků, než existuje ve společnosti. Ve společnosti je asi tak sedmdesát procent nekuřáků a třicet procent kuřáků.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

A proč tedy nechodí do restaurací, když můžou?

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

I když bereme malé dětičky, tak do restaurací chodí tak čtyřicet procent kuřáků a šedesát procent nekuřáků. Je logické, že když dáte restauratérovi vybrat, tak pro něj ten trh rovná se sto procent. Čili on si raději zvolí kuřáckou restauraci nebo smíšenou, oproti tomu, aby si otevřel nekuřáckou, protože se zbavuje právě těch čtyřiceti procent. Pokud zavedete plošnou regulaci, tak v takovou chvíli se nic nestane. A skutečně ty obavy restauratérů jsou plané. Druhá věc je argument pana hostinského o tom, že jde o svobodné podnikání, je platný jenom z části. I on, když otevíral svoji vinárnu, tak musel zajistit, že například, pokud by tam vařil, tak maso bude v lednici. Jeho kuchař nebude mít salmonelózu, že ta budova, v které postavil tu vinárnu nebo kde si ji pronajal, tak má nějakou statiku, která byla ověřena, že tam platí protipožární opatření. Takže když tam začne hořet, tak tam všichni neuhoří a neudusí se. Prostě stát v zájmu ochrany života a zdraví lidí přistupuje na určitá opatření, která v určitém případě jsou omezující. Ale je potřeba si uvědomit, že ta opatření musí být plošná a platit pro všechny stejně.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Pane Jančíku, zajímavý argument. Tedy jednak, že by to mělo platit pro všechny stejně a pokud by se to stalo, tak by do restaurací prostě lidé chodili tak jako dřív, jenom by tam nekouřili, ten podle vás neplatí?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Já si myslím, že to tak úplně neplatí. Protože když by ty argumenty pana poslance byly tak pádné, tak si myslím, že kdo by dneska, v dnešní době otevřel nekuřácký prostor, tak prostě musí v podstatě během několika málo měsíců maximálně zbohatnout, protože všichni ti nekuřáci, kteří doteď do těch zakouřených prostor nechtěli chodit, tak se prostě vrhnou na provozovnu, která jim nabídne to, co jim schází.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Mně jde o to, že kdyby tady žádná taková provozovna nebyla, která by jim to nabízela, pak by neměli z čeho vybírat a třeba by se ani ta klientela, myslím její počet, tolik nezměnil?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Já si myslím, že by se trošičku změnil. Protože samozřejmě jak to chodí v nekuřáckých prostorách. Velice často jsou opravdu místa, kde jsou nekuřácké provozovny, ale v podstatě to řeší ti návštěvníci tak, že vybíhají na ulici a tam si tedy dají to svoje potřebné cigárko, protože ta dávka nikotinu prostě v určitém čase se musí do toho těla dostat. A tito hosté to řeší tímto způsobem. To znamená, ano, možná, že bychom je částečně vytlačili z provozovny jako takové, ale ti lidé budou kouřit na ulici. Zákon jako takový nepřiměje lidi, aby přestali kouřit. Tomu přece nikdo nevěří. Lidé budou kouřit v jiných prostorách. Ale pořád tady je nějaká volba. Pořád se bavíme o tom, že nekuřáci mají právo jít do nekuřácké provozovny, pokud jim vyhovuje, a kuřáci ať jdou do té svojí. To znamená, pořád tady je volba. A i kdyby to všechno změnil, co teda pan poslanec říkal o tom, že nás omezuje stát i v jiných věcech. Ano, omezuje, samozřejmě. Kuchaři nesmí mít salmonelu, lednice a tak dále. Ale všechno to bylo dané na nějakém začátku, na nějaké startovací pozici. Ale vy nám ty pozice měníte. Měníte nám je v průběhu podnikání, na které se dá třeba velice těžko reagovat.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Vy jste s tím nepočítali?

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Přesně tak.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Pane poslanče, můžete reagovat na tuto námitku?

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

Víte, ta situace se dá vyřešit tak, jak říkal pan restauratér, klimatizací nebo vzduchotechnikou. Faktem je, že ta vzduchotechnika by musela podle platných výzkumů a existujících výzkumů běžet takovou rychlostí, že by vzduch se tam pohyboval rychlostí sto kilometrů za hodinu a více. Sto kilometrů za hodinu můžete jet na motorce, ale těžko v té situaci můžete popíjet víno nebo dokonce jíst. Z toho plyne, věda postupuje. Ještě před desítkami let tabákové firmy popíraly, že vůbec kouření způsobuje rakovinu, pak od toho ustoupily. Dnes je jenom velmi málo jedinců, kteří tvrdí, že kouření nezabíjí. Dneska tabákový kouř obsahuje podle dosavadních výzkumů nejméně šedesát čtyři rakovinotvorných látek. A vezměte si, že v uzavřeném prostoru se v tu chvíli pohybuje nějaká skupina lidí, někteří tam pracují, někteří tam pod regulací státu navštěvují to zařízení. A povinností státu i právem občanů z Ústavy je nějakým způsobem tuto situaci řešit. A my se snažíme ji řešit tak, jako se snažíme ji řešit v mnoha jiných případech. A já jsem přesvědčený, že čas ukáže. Stejně tak jako ukázal v ostatních zemích. Že to je velmi příjemné, možné, že se v tom prostředí podnikat dá. A že když budou existovat jasná pravidla pro všechny, že se ti lidé přizpůsobí a restauratéři budou nadále vzkvétat.

Moderátor (Veronika Sedláčková):

Dodává poslanec za ODS Boris Šťastný. Loučím se taky s provozovatelem jedné z plzeňských vináren, Vladimírem Jančíkem. Děkuji oběma, na shledanou.

Vladimír Jančík, provozovatel jedné z plzeňských vináren:

Na shledanou.

Boris Šťastný /ODS/, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví:

Hezký večer. 

MUDr. Boris Šťastný

místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel
zastupitel statutárního města
poslanec PČR