Musíme zjednodušit systém evropských dotací

27. listopadu 2012
Musíme zjednodušit systém evropských dotací

Brusel - Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu dnes předvolal zástupce českého Ministerstva financí k vysvětlení nedostatků v rozdělování unijních prostředků v České republice.

Zasedání výboru pro rozpočtovou kontrolu se zúčastnil Ing. Miroslav Matej, Ph.D., který byl výborem předvolán. Evropský účetní dvůr ve své zprávě za rok 2011 hodnotil auditní a kontrolní systémy vzorku 7 členských států a z těchto dopadla ČR nejhůře z hlediska využívání prostředků z evropských fondů. 
 
Členka výboru Andrea Češková (ODS), která se zasedání zúčastnila, upřesňuje: „Situace je v tomto případě nestandardní, neboť na výboru není zvykem, aby byli zváni představitelé centrálních úřadů členských států. ČR nebyla jediná, která byla takto pozvána. Krok Ministerstva financí vyslat do Bruselu svého zástupce vnímám jako vstřícný, poslancům byly zodpovězeny jejich otázky. Je to znak toho, že ČR spolupracuje a chce dále spolupracovat s orgány EU na urychleném řešení této nepříznivé situace“.
 
Neselhala však kontrola pouze na národní úrovni, jak vysvětluje Andrea Češková: „MF není jediný orgán, který má problémy, selhala primární kontrola na regionální úrovni. Příkladem jsou dotace ve Středočeském kraji za hejtmana Ratha.“ Je jasné, že se musí změnit nejenom systém kontroly, ale především samotný dotační systém.
 
„Kontrola na všech úrovních bude selhávat vždy, pokud budou podmínky čerpání dotací komplikované a netransparentní. V současnosti máme 26 dotačních programů, v čemž jsme v rámci EU absolutními rekordmani. Například pro regiony chce ODS prosazovat namísto současných 7 různých operačních programů pouze jeden jediný a to tzv. integrovaný regionální operační program, čímž vytvoříme jednodušší a transparentnější systém. Evropská komise by měla učinit totéž, i od ní očekáváme zjednodušení a vyšší míru transparentnosti“, vysvětluje Andrea Češková recept ODS. 
JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP