Mléko teče do škol, ale zbytečně

20. prosince 2011
Mléko teče do škol, ale zbytečně

Brusel - Projekty Evropské unie Mléko do škol a Ovoce do škol jsou neefektivní a mají jen velice slabý dopad. Tvrdí to zvláštní zpráva Evropského účetního dvora vydaná na podzim roku 2011. Oba dotační programy přitom pracují s ročním rozpočtem 180 milionů eur, tedy čtyř a půl miliardy korun.

"Evropský účetní dvůr zkoumal, jak oba programy fungují v šesti členských státech[1], na které dohromady připadne 75% dotací," vysvětluje europoslankyně a členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Andrea Češková (ODS). "Ukázalo se, že vynaložené částky neměly významný dopad ani na trh s mlékem, ani na výživové návyky dětí. Zvláště program Mléko do škol je pro příjemce nezajímavý kvůli nízké míře podpory a nesmyslně vysokým administrativním nárokům."
 
Program Mléko do škol funguje v Evropě již od roku 1977. Program Ovoce do škol se přidal až v roce 2009. Oba mají za cíl "stabilizovat" trh s mlékem a s ovocem - tedy vlastně vykupovat přebytky za státní a evropské peníze - a přispívat ke zdravé výživě dětí. Podle letošní zprávy Evropského účetního dvora ale ani jeden z těchto cílů není splněn. Stejně tak se nepodařilo prokázat tzv. efekt mrtvé váhy, kdy uměle vytvořená poptávka povzbudí poptávku skutečnou. "Ve většině případů by mléčné výrobky byly konzumovány i bez finanční podpory EU," stojí doslova ve zprávě.
 
"Stejné to bylo i za dob budování reálného socialismu v Československu, a i tehdy byl efekt velice pochybný," myslí si europoslankyně Andrea Češková. "Za stravovací návyky dětí přece odpovídají hlavně jejich rodiče. Navíc vyžadují oba projekty masivní spolufinancování ze státních rozpočtů. Jsem přesvědčena, že teď musíme naše děti spíše zbavit zadlužení, než jim za státní peníze dovážet do školy automaty na mléko. Jsem proto ráda, že se ve zprávě Evropského účetního dvory zcela otevřeně mluví o možnosti oba tyto programy ukončit - prostě z důvodu plýtvání penězi daňových poplatníků."
 
Evropská komise je ale opačného názoru, než auditoři. Nejen že s jejich výtkami nesouhlasí, ale navrhuje dokonce rozpočet projektu Ovoce do škol v příštím roce navýšit o dalších šedesát milionů eur.
 
Dodávky mléka a mléčných výrobků školákům za dotované ceny fungovaly v Česku s přestávkami od roku 1999. Naposledy je v létě 2009 obnovila vláda Jana Fischera, která ze Státního zemědělského intervenčního fondu vyčlenila šedesát milionů korun. Dalších dvacet milionů tvořily dotace EU. 
JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP