Lidé se naposledy rozloučili s Oldřichem Vlasákem, vzpomínali na jeho vášeň propojovat Česko s Evropou

21. října 2024
Lidé se naposledy rozloučili s Oldřichem Vlasákem, vzpomínali na jeho vášeň propojovat Česko s Evropou

(www.ods.cz) Stovky lidí se v pondělí 21. října v královéhradeckých Kuklenách naposledy rozloučily se zesnulým Oldřichem Vlasákem, občanským demokratem, emeritním primátorem Hradce Králové a místopředsedou Evropského parlamentu. Občanská demokratická strana přijala zprávu o jeho úmrtí s hlubokým zármutkem. Europoslanci za ODS vzpomínají zejména na jeho pracovitost a s ní spojené aktivity na polích regionální a evropské politiky, které mají dodnes dlouhodobý dopad na fungování místních samospráv a jejich zapojení do evropských struktur. Oldřich Vlasák zemřel v sobotu 12. října ve věku 68 let.

„S Oldřichem Vlasákem jsem spolupracovala dlouhá léta, když jsem působila jako starostka. Jako primátor Hradce Králové i předseda Svazu měst a obcí byl velkou osobností české komunální politiky, které otvíral dveře v řadě evropských institucí. Zapojení českých komunálních a regionálních politiků do spolupráce napříč Evropskou unií bylo jeho velkou vášní,“ uvedla předsedkyně klubu poslanců ODS v Evropském parlamentu Veronika Vrecionová.

„Oldřich Vlasák patřil k velmi aktivním českým europoslancům. Nebylo náhodou, ale oceněním jeho práce, že se právě on stal jedním z prvních českých místopředsedů Evropského parlamentu,“ řekl europoslanec Ondřej Krutílek.

„Oldřich Vlasák se stal výraznou postavou Občanské demokratické strany. Dokázal jedinečně propojit komunální, celostátní a evropskou úroveň. Byl úspěšným primátorem Hradce Králové, viditelným předsedou Svazu měst a obcí i pracovitým zástupcem České republiky v Evropském parlamentu. Vyslovujeme upřímnou soustrast rodině a blízkým Oldřicha Vlasáka,“ uvedl europoslanec a místopředseda klubu Evropských konzervativců a reformistů Alexandr Vondra.

Zesnulý Oldřich Vlasák byl do Evropského parlamentu poprvé zvolen v roce 2004. Mandát europoslance obhájil i o pět let později. Po celých 10 let působil v Evropském parlamentu ve Výboru pro regionální rozvoj a ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch. V roce 2012 byl jako člen klubu Evropských konzervativců a reformistů (ECR) zvolen místopředsedou Evropského parlamentu.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

místopředseda klubu Evropských konzervativců a reformistů
poslanec EP
místopředseda strany