Europoslanci ODS: Nedali jsme Ursule von der Leyenové bianko šek

18. července 2024
Europoslanci ODS: Nedali jsme Ursule von der Leyenové bianko šek

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes schválil nominaci Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise. Rozhodování europoslanců za ODS nebylo jednoduché, k čemuž přispěl i programový projev Ursuly von der Leyenové.

„Svoje dnešní hlasování jsem velmi dlouho a detailně zvažovala. Stávající Evropská komise a minulé složení Evropského parlamentu přijalo řadu špatných rozhodnutí. Je realitou, že potřebné změny v Green Dealu a v další důležité legislativě můžeme prosadit jedině ve spolupráci s pravicovými kluby, jako je Evropská lidová strana, jejíž kandidátkou Ursula von der Leyenová je. Shodujeme se s ní na potřebě odstraňování byrokracie, podpoře konkurenceschopnosti Evropy, Ukrajiny a obranného průmyslu. I proto jsem ji nakonec po řadě jednání s těžkým srdcem podpořila. Chceme být konstruktivní a prosadit co nejvíce z našeho programu,“ řekla předsedkyně europoslaneckého klubu ODS Veronika Vrecionová.

„Ctím rozhodnutí členských států, ztělesněné verdiktem Evropské rady, která Ursulu von der Leyenovou do čela Komise navrhla. Proto jsem ji dnes podpořil. Není to ale žádný bianko šek. Moje dnešní rozhodnutí určitě neznamená automatické hlasování pro složení Komise jako celku. V tomto podzimním hlasování půjde o nejdůležitější rozhodnutí na dalších pět let, protože se v něm ukáže, kdo obsadí klíčové posty komisařů a jaké priority bude příští Komise reálně mít,“ okomentoval svou volbu europoslanec Ondřej Krutílek.

„Projev Ursuly von der Leyenové byl pro mě zklamáním. Lovila hlasy spíše v zelených a irských vodách nežli v těch konzervativních a českých. Zároveň v dnešním Evropském parlamentu existuje většina napravo od středu, která při dobré vůli může být schopná revidovat Green Deal tak, aby nepoškozoval evropskou ekonomiku. Lidé nás budou posuzovat podle výsledků naší práce. Volba byla tajná, což jsem si nevymyslel já, ale parlament jako celek. Budu se toho držet, a proto neřeknu, jak jsem dnes hlasoval. Svoji volbu si nechám pro sebe minimálně do hlasování o celé Komisi, které bude klíčové pro další směřování Evropské unie,“ uvedl europoslanec Alexandr Vondra.
 

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec