Superdebata lídrů eurokandidátek na iDNES.cz

3. června 2024
Superdebata lídrů eurokandidátek na iDNES.cz

(iDNES.cz) Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami. Sedm lídrů kandidátek, které mají podle průzkumů největší šance na křeslo v Bruselu, ve studiu diskutovalo o migraci, euru i Green Dealu. Hostem byl lídr eurokandidátky SPOLU a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na iDNES.cz.

Lídři v debatě slibovali, že upraví Green Deal. Zrušení se nebude konat, řekl Vondra

„Vy tady slibujete něco, co nedoručíte obyvatelstvu. Zrušení se nebude konat, je to nerealistické,“ opáčil Petru Machovi lídr kandidátky SPOLU Alexandr Vondra „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra v superdebatě iDNES.cz.

Lídři si v debatě o migračnímu paktu Evropské unie několikrát vyčetli lži.

„Musíme tlačit na to, aby tam bylo to, co tam není,“ řekl europoslanec Vondra. „To je lež, to prosadily státy na frontové linii,“ ohradil se proti tomu, že se premiér a předseda ODS Petr Fiala podílel na podobě migračního paktu EU Alexandr Vondra.
 

Není v našem zájmu kolaps Ukrajiny, řekl v debatě Vondra

Proti pokračování vojenské pomoci Ukrajině se vyslovila komunistka Konečná. V žádném případě by podle ní neměla mít právo útočit i na území Ruska kvůli obraně svého napadení proti agresorovi.

„Všichni si přejeme na Ukrajině mír, ale jen když bude garantovat bezpečnost. V žádném případě není v našem zájmu kolaps Ukrajiny,“ řekl Vondra.

Ve vědomostním testu o EU byli nejúspěšnější Vondra a Kolaja a moderátoři je vyhlásili za vítěze kvízu oba dva.

V průběhu živého přenosu mohou čtenáři a diváci iDNES.cz hlasovat, který kandidát byl podle nich v debatě nejlepší. A vyhrál to u nich lídr koalice SPOLU Alexandr Vondra se 47 procenty hlasů.
 

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec