Kandidáti do europarlamentu debatovali v České televizi o evropské budoucnosti i migraci

30. května 2024
Kandidáti do europarlamentu debatovali o evropské budoucnosti i migraci

(ČT 24) Do evropských voleb zbývá týden. Ve třetí tematické debatě České televize o evropské budoucnosti a vizi diskutovali Alexandr Vondra (SPOLU), Ivan David (SPD a Trikolora), Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (Stačilo!), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), Filip Turek (Přísaha a Motoristé) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Debatu o Green Dealu, migraci i nových technologiích moderoval Martin Řezníček. Třetí tematické debaty se účastnilo osm kandidátů politických stran, hnutí a koalic, které mají v tuto chvíli podle průzkumu pro ČT nejvyšší volební potenciál

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Hosté debaty se věnovali reakci na změnu klimatu. Podle lídra eurokandidátky SPOLU Alexandra Vondry (ODS) si s globálním oteplování lidstvo nepochybně poradí. Green Deal je podle něj možná hezká myšlenka, ale provedení není dobré. Je prý třeba jednat racionálně. „Musíme ukončit 'operaci Greta', to hysterizování veřejnosti,“ uvedl Vondra s tím, že dekarbonizaci musíme dělat s ekonomickými možnostmi, aby to bylo sociálně únosné, jinak se odsoudíme k „totálnímu zaostávání“. Podle něj už teď Evropa reguluje, Amerika inovuje, Čína vyrábí a my to pak zpětně platíme.

Vondra také prohlásil, že nikdo z Čechů v Evropském parlamentu toho neudělal tolik co on pro automobilový průmysl, když „vykostil“ normu Euro 7, aby dál automobilky mohly nabízet levnější auta se spalovacími motory, než se vyřeší, co bude po roce 2035. Přál by si Evropu demokratickou, bezpečnou a svobodnou, aby se rozšířila o zbytek zemí na jihovýchodě. Migrační pakt podle něj nestačí, desítky milionů migrantů by podle něj Evropu rozvrátily. Uvedl však, že v paktu povinné relokace nejsou.

Vzkaz voličům

„Milí spoluobčané, přijďte prosím k volbám. Je to opravdu důležité a hrozí, že tentokrát u voleb uspějí ti, jimž jde o destrukci. Ať už v Evropě, nebo u nás doma. Česko bude silné tehdy, když bude Evropa bezpečná, svobodná a demokratická. My jako koalice SPOLU nabízíme profesionální a zkušený tým. A já vám osobně garantuju, že to v Evropě odpracujeme. Volte koalice SPOLU, jsme na dostřel hnutí ANO a máme šanci vyhrát. Děkuji,“ vyzval Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec