Projev lídra eurokandidátky Alexandra Vondry na zahájení horké fáze kampaně koalice SPOLU před evropskými volbami

20. května 2024
Projev lídra eurokandidátky Alexandra Vondry na zahájení horké fáze kampaně koalice SPOLU před evropskými volbamil

(www.ods.cz) Projev lídra eurokandidátky Alexandra Vondry na zahájení horké fáze kampaně koalice SPOLU před evropskými volbami.

Vážení přátelé,

z Evropského parlamentu jsem zvyklý mluvit rychle a krátce.

To není narážka na skvělý projev našeho předsedy, ale zavedená tradice v Evropském parlamentu.

Jako lídr koalice SPOLU jsem ale od režisérů dnešního mítinku dostal výjimku. Na rozdíl od kolegů nebudu mluvit jen minutu, ale o trochu víc.

Mám pro vás dvě zásadní zprávy:

Zpráva číslo jedna:

SPOLU má skvělý tým. Jsem hrdý, že jsem jeho lídrem. Ukazuje to i probíhající kampaň, kterou dnes a denně vedeme po celé zemi. Jezdíme, mluvíme s lidmi, vysvětlujeme. Všichni za jednoho, jeden za všechny.

Nemusíme mít na vše stejné názory. Ale za nejpodstatnější považuji, že všech 28 žen a mužů na naší kandidátce má naši republiku v srdci. Věříme ve svobodu, věříme v demokracii, věříme v kapitalismus a věříme, že Česká republika má být jasně ukotvena na Západě.

Zpráva číslo dvě:

SPOLU je na dostřel hnutí ANO. Naši konkurenti to moc dobře vědí a chci, abyste to věděli i vy zde v sále, i lidé, kteří nás sledují v televizi.

Abych použil hokejovou hantýrku, hrajeme v útočném pásmu, tlačíme, brankář soupeře leží na zádech. K vítězství stačí jen doklepnout puk do branky. Věřím, že dnes spustíme závěrečnou koncovku. Že puk do branky dotlačíme a hnutí ANO v závěrečné power-play „přejedeme“. Máme to ve svých rukou, pojďme do toho!

Na závěr mi dovolte, že budu trochu osobní.

V politice jsem s různými přestávkami plus minus čtyřicet let.

Troufám si tvrdit, že když se ohlédnu dozadu, nemusím se za svou práci stydět. Vždy pro mě byl zájem Česka a našich občanů na prvním místě.

Ano, nejsem kluk z plakátu, který se na všechny usmívá, papouškuje druhé a nemá na nic názor, aby někoho náhodou neurazil.

Nejsem ani loutkou, která vždy udělá to, co šéf zavelí. A Petr to moc dobře ví.

Jsem pravičák, říkám, co si myslím, a dělám to, co považuji za správné.

Pokud dáte hlas kandidátce SPOLU, dáte hlas nejen mně, ale i skupině lidí, kteří budou v Evropském parlamentu hájit zájmy naší země, kteří věří ve svobodnou a spolupracující Evropu, kteří nejsou loutkami jednoho muže a kteří jasně vědí, kdo jsou naši spojenci a kdo naši nepřátelé.

Nečekají nás jednoduché roky, doma, ani v Evropě. Běžte k volbám. Volte zkušenost a odvahu. Volte ty, kteří se v Evropě neztratí. Volte ty, kteří mohou vyhrát a porazit užitečné idioty Vladimíra Putina. To je můj vzkaz na závěr.

Alexandr Vondra

lídr eurokandidátky koalice SPOLU
místopředseda strany
europoslanec