Párty skončila! Líp už bylo

4. února 2019
Párty skončila! Líp už bylo

(INFO.cz) Úspěch hnutí ANO byl založen na tom, že na začátku skoro nejvyššího růstu našeho ekonomického cyklu slíbili, že „bude líp“. Jak to v životě bývá, každá pohádka musí jednou skončit. Platí to i na ekonomiku státu. Jednou nahoře, jednou dole. Vlády to mají mít na paměti a v dobách ekonomického úspěchu šetřit na horší časy a dělat potřebné reformy. Jenomže u nás již druhé volební období vládne pan Babiš spolu se socialisty a teď ještě s komunisty. Takže ekonomická logika nikoho nezajímá.

Komunisticko-oligarchická žranice
 
Místo šetření se vyhazují prostředky z oken a voliči se uplácí všemožnými slevami a věcmi zdarma, naslibovaly se projekty za stovky miliard korun. Místo podpory podnikání se podnikatelé dusí pod hromadou byrokracie, fízlování a šikanování. Ti největší čerpají v klidu dotace a různé investiční pobídky.
 
Zdá se, že tahle párty skončila! V minulém týdnu probleskla zpráva, že vláda zvažuje zvyšování některých daní, neboť vládě podle všeho docházejí peníze a najednou se bojí i poklesu HDP, který doteď tak krásně „prožírali“. Před nástupem mesiášů k moci tady „všeci kradli“. A tak hodná vláda zavedla všemožné šmírovací a kontrolní mechanismy jako EET, kontrolní hlášení a další desítky restrikcí, které měly přinést republice stamiliardy. Finanční správu proto pustili ze řetězů, takže si najímá (v rozporu se zákonem) tajné agenty, a někteří z nich se pak v realitě neudrží a vydírají podnikatele, aby jim sami něco ukradli.
 
Sice se zpětně ukazuje, že se většina těch firem ničeho nedopustila, ale vláda se chovala a chová podle hesla: „když se kácí les, létají třísky.“ Tímhle kácením zlikvidovali spoustu drobných živnostníků a firem.
 
Milardy sem, milardy tam, sem tam...
 
Máme tu „protikorupční“ vládu, která najala tisíce nových úředníků na kontroly všeho možného, každé výběrové řízení je údajně transparentní, uveřejňujeme každou smlouvu a nutíme do toho třeba i mateřské školy či malé nemocnice, takže ani ty veřejné finance přece nikdo nemůže rozkrást, no ne?! Navíc je naše země na vrcholu ekonomického cyklu a ekonomice se daří jako nikdy před tím. Tak jak je potom možné, že vláda při sestavování rozpočtu zjistí, že nemá peníze a v době ekonomického růstu navrhuje rozpočet se schodkem 40 miliard?
 
Klišé a kecy
 
Nyní prý chce vláda kvůli šetření propouštět 10 % úředníků, když před tím je nabírali po tunách, hlavně i proto, aby šikanovali podnikatele. Jenže hnutí ANO začíná před evropskými volbami zase lovit u pravice a žvaní najednou o pomoci podnikatelům, že je prý dusí předpisy a byrokracie.
 
No není to šílená fraška? Jedno vysvětlení mám. Ty slibované miliardy a řízení státu jako firmy, jako téměř všechno u pana Babiše, jsou ve skutečnosti jen „klišé a kecy”, když si dovolím parafrázovat jeho slavnou větu o živnostnících přímo na něj.
 
Bude to hodně práce, až tahle polokomunistická vláda skončí a odletí snít své sny někam jinam. Ale společně to zvládneme!
 
Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí
předsedkyně klubu zastupitelů za ODS při ZHMP