Zabezpečit harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj regionu

1. března 2012
Zabezpečit harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj regionu

Účastníci Regionálního sněmu ODS sestavili v závěru února kandidátní listinu ODS pro podzimní krajské volby. Lídrem, a tedy možným kandidátem na post hejtmana Královéhradeckého kraje, byl zvolen krajský zastupitel Miloslav Plass, člen krajského sociálního výboru, člen sociální komise města Hradec Králové a předseda komise pro osoby se zdravotním postižením. M. Plass je místopředsedou hradecké Oblastní rady ODS.

V komunální politice nejste žádným nováčkem, zmiňme například funkci starosty Špindlerova Mlýna, pracoval jste jako náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje, atd. Nyní jste se stal lídrem kandidátky ODS do krajských voleb, co to pro Vás znamená?
 
V první řadě je to spoluzodpovědnost za výsledek krajských voleb ODS, což znamená sestavit tým lidí, kteří budou pracovat na našem volebním programu. Budou to většinou členové kandidátky, dále  se jedná o zkušené starosty a lidi, kteří dlouhodobě působí v komunální politice. A to na krajské či obecní úrovni. Volební program bude srozumitelný, konkrétní a měl by v celé šíři řešit problematiku Královéhradeckého kraje. 
    
Na seznamu kandidátky jsou jen tři současní krajští zastupitelé. Znamená to, že ostatních deset zastupitelů již o tuto práci zájem nemají? 
 
Časově je tato funkce velice náročná, pokud ji chceme vykonávat zodpovědně. Mnozí z mých kolegů zastupitelů jsou v krajském zastupitelstvu již dvě i tři volební období. Pravda je, že ne každý měl zájem v této práci dále pokračovat. Musíme si uvědomit naše nelehké opoziční postavení a o to je naše práce náročnější, protože její výsledky nejsou až tak viditelné.  Vedení kraje je již čtyři roky v rukou sociální demokracie. Vraťme se však k samotnému sestavování kandidátky, kdy v podstatě  jednotlivá oblastní sdružení nominují své kandidáty. Kvalitních návrhů bylo hodně a konkurence byla poměrně vysoká, proto došlo k výměně stávajících zastupitelů.   
 
Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v roli zastupitele? Měla vaše opozice šanci zasáhnout do rozhodování zastupitelstva, ovlivnit jednání ve výborech, komisích či v dalších funkcích spojených s krajským úřadem?
 
Jako opoziční zastupitelé jsme nebyli ani ve vedení výborů, zkrátka nikdo z nás nebyl v pozicích, kde bychom měli zodpovědnost za zásadní rozhodování. Naše odpovědnost a práce spočívala a spočívá v tom, že jsme se snažili prosazovat kroky, které jsme nastartovali před čtyřmi lety, kdy byla v čele kraje ODS. To se nám částečně dařilo i naopak. Je to pochopitelné, protože současné vedení má jiné priority a má i jiné názory na to, co by se mělo v jednotlivých rezortech realizovat. Opoziční práce je velice složitá a naši zastupitelé se musí v dané problematice dobře orientovat, aby dokázali nejen poukazovat na chyby, ale také argumentovat a vysvětlovat, jak by se mnohé věci daly dělat lépe. V čem by měl být postup jiný než podle stávajícího vedení kraje. 
 
Přestože jste byli v opozici, snaha o zviditelnění krajských zastupitelů za ODS byla v uplynulém období patrná. Organizovali jste setkání a besedy s občany, publikovali jste své názory…
 
Ano, to je pravda. Uspořádali jsme během dvou let několik seminářů pro veřejnost, a to v Hradci Králové i v dalších městech regionu. Tyto semináře  byly samozřejmě důležité nejenom pro členy ODS, které jsme se snažili tímto způsobem informovat o krajské problematice, ale byly důležité i pro veřejnost. Otvírali jsme na nich otázky k jednotlivým krajským politikám, ať se již jednalo o neziskové organizace, zdravotnictví, sociální oblast či fondy Evropské unie. Tato témata nám připadala zajímavá a chtěli jsme, aby veřejnost měla možnost dozvědět se něco více ze zákulisí krajské i celostátní politiky. Jako další aktivity opozice bych uvedl napsání řady článků, které jsme publikovali v regionálních i celostátních médiích, umísťujeme je na webové stránky ODS. Zkrátka, snažili jsme se, aby se důležité informace dostávaly na veřejnost i prostřednictvím sdělovacích prostředků. 
 
Připravujete se již na volební kampaň, jaká by měla podle Vašeho názoru být?
 
Předvolební kampaň je velice důležitá, i když v podstatě probíhá permanentně. Každý z nás si svoji kampaň zahájí již v  momentě, kdy se začíná pohybovat v komunální politice. Tím, jak se chová, jak dokáže vysvětlit své názory, jak přistupuje k řešení problémů. Nikdo z nás není schopen změnit mínění veřejnosti dva měsíce před volbami. To znamená, že je třeba neustále s lidmi hovořit, vysvětlovat politiku ODS a upozorňovat na krajská témata. Hledat způsoby řešení problémů, které lidi v regionu trápí. V předvolebním klání rozhodně nebudeme útočit na své „soupeře“, kteří budou také chtít zvítězit v krajských volbách. Budeme hledat řešení pro kraj, pro jeho rozvoj, pro jeho prosperitu. Nemíníme otevírat stará témata a vytahovat chyby „soupeřů“. Naopak, chceme hledat to, co nás spojuje s ostatními stranami, a pomocí hlasů voličů budeme hledat shodu v tom, jakým způsobem bychom měli zajistit rozvoj  kraje: Harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj kraje.  
 
Jako lídr kandidátky jistě uchopíte určitá témata nebo Vám budou dána z centra ODS?
 
Nevyhneme se ani celostátním tématům, což je správné, protože kraj není žádný osamocený stát ve státě. Celorepubliková politika výrazně ovlivňuje i chování a funkce krajů, a to ve všech oblastech. Znamená to, že musíme mít perfektní znalost regionálních témat a samozřejmě musíme vnímat a počítat i s tím, že politika na celostátní úrovni výrazně ovlivňuje fungování krajů. 
 
Sociální politika je Vám blízká, zaměříte se tedy především na toto téma?
 
Sociální politika je samozřejmě věc, která mě baví a ve které jsem působil již delší dobu. Ale kraj má celou řadu funkcí a ty funkce musí být propojeny, musí spolu  komunikovat. Činnost kraje a krajské samosprávy musí koordinovat jednotlivé rezorty, protože vše souvisí se vším. Ať už to je školství, zdravotnictví, doprava, bezpečnost či sociální oblast. Je nezbytně nutné vytvořit komunikační mosty! Existuje celá řada strategií na úrovni kraje a ty strategie spolu musí komunikovat, to znamená - musí být propojovány tak, aby kraj fungoval jako celek v jednotlivých funkcích. 
 
Co by mělo být Vašim krédem do voleb?
 
Měli bychom společnými silami zabezpečit harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj regionu. Vedení regionu ODS má ve svém čele novou osobnost, poprvé v historii Královéhradeckého kraje byla do funkce předsedy zvolena žena – poslankyně Zdeňka Horníková. Bude to jistě mít i vliv na volební kampaň. 
 
Slibujete si od nového vedení lepší spolupráci v tomto období a třeba i větší úspěch ve volbách?
 
Já si od nového vedení regionu slibuji dobrý výsledek voleb, protože Zdeňka Horníková je týmová hráčka. Je to jistě změna k lepšímu. Má řadu zkušeností jak z celorepublikové, tak z komunální politiky. Řadu let působila i jako starostka města Náchod. V celé té šíři je jí komunální politika blízká a dokáže ji propojovat s politikou celorepublikovou. 
Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel