Opravy silnic? Amatérismus, nebo úmysl

27. září 2012
Opravy silnic? Amatérismus, nebo úmysl

Už jen poslední dva týdny zbývají do krajských voleb a o tom, že jde do tuhého, svědčí i slovní palba do tábora nepřítele. Spustili ji snad všichni krajští lídři, cílem je většinou vítěz minulých voleb z roku 2008 ČSSD. Na její "delikty" upozorňuje rovněž první muž kandidátky ODS – Miloslav Plass.

Důvěřujete předvolebním průzkumům? 

Neberu je jako dogma, ale mohou odrážet momentální náladu v kraji. 

A jak reagujete na to, že podle průzkumu v červenci by ODS v kraji získala 15 procent hlasů, v srpnu 23 procent, a v září by prý opět spadla na 18 procent? S jakým výsledkem budete spokojen? 

Samozřejmě, že rozdíly jsou veliké a snižují tak důvěryhodnost průzkumů. Já jsem už jednou řekl, že to vypadá, jako by agentury chtěly udělat radost každý týden jiné politické straně, a tak nezbývá než věřit, že těsně před volbami udělají radost nám. Já bych měl radost, kdybychom v zastupitelstvu dosáhli na patnáct mandátů. 

Nedávno jste jako jeden ze tří krajských lídrů občanských demokratů nepřipojil svůj podpis k výzvě šestici "rebelujících" poslanců ODS, aby podpořili vládní daňový balíček. Podle ostatních lídrů ohrožují úspěch ODS ve volbách. Vy si to nemyslíte? 

Je jasné, že spory uvnitř ODS nám nepomáhají. Záleží na veřejnosti, jak si celou situaci vyhodnotí, ne na několika podpisech lídrů. Pro potvrzení správnosti svých rozhodnutí vždy potřebujete zpětnou vazbu, to znamená nejen podporu členů ODS, ale i těch, kteří mají podobný názor na chod společnosti. Myslím si, že tuto podporu ztrácíme, a proto není na místě podepisovat výzvy, ale vrátit se ke kořenům pravicové politiky. 

A nemáte obavy, že budou následovat odvetná opatření za to, že jdete proti proudu, případně že sympatizujete s "rebelanty"? 

Takové obavy nemám a nemyslím si, že jdu proti proudu. Mám jen výhodu, že vzhledem ke svému místu na kandidátce je můj hlas víc slyšet. Ale stejný názor jako já rozhodně sdílí větší část členů ODS v regionu. 

V televizních Otázkách Václava Moravce jste zvedl ruku pro zastavení nákladné modernizace náchodské nemocnice. Myslíte si, že to lze ještě zastavit? 

Rekonstrukce náchodské nemocnice je potřebná, o tom není pochyb. Zastupitelé za ODS ji podpořili a podporovat budou i nadále. Ale je to paradoxně právě nejasný způsob financování a rozsah investice, který ji ohrožuje. K tomu si přidejte špatnou organizaci výběrového řízení na dodavatele, již dvakrát pozastavené úřadem pro hospodářskou soutěž, zmatky kolem stavebního povolení – a předvolební téma je tady. To z toho udělali sami sociální demokraté svou neschopností. 

Dosavadní postoj vedení kraje k opravám a výstavbě silnic jste označil za naprostý šlendrián. Máte recept, kde na rekonstrukce vzít více peněz, a přitom neubrat jiným oblastem? 

Úspory přinese jen nastavení průhledných postupů místo chaotického vytloukání klínu klínem! Navíc v některých případech stačí být připraven a schopen použít peníze, které už jsou k dispozici. To, že nejsou stanoveny priority v opravách silnic ani schválena koncepce rekonstrukcí, je buď nahodilý amatérismus, anebo úmysl, kdy současný chaos někomu vyhovuje. 

Předvolební kampaň jste rozjel sérií výzev v regionálním tisku, ale pak jste si postěžoval, že zájem je minimální a lidi politika nezajímá. Nejsou tedy dva miliony korun na kampaň v kraji vyhozené peníze? 

Já jsem si na nezájem nestěžoval, pouze jsem konstatoval stav. Stěžovat si můžeme jenom sami na sebe, protože jsme nedokázali přesvědčit společnost, že politika je služba a správa věcí veřejných, která je v dobrých rukou. 

Nemáte obavy, že politika znechutila voliče až tak, že k volbám vůbec nepřijdou? 

Rád bych se mýlil, ale myslím si, že nálada ve společnosti se může promítnout i do nízké volební účasti. 

Které strany či uskupení pokládáte v krajských volbách za vaše největší soupeře a chcete je tedy připravit o hlasy? 

Komunisty. Nárůst preferencí komunistické strany je pro mne hrozba, kterou nemůžeme podceňovat. 

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel