Otázky Václava Moravce Speciál z Královéhradeckého kraje

11. září 2012
Otázky Václava Moravce Speciál z Královéhradeckého kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Královéhradeckého kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Miloslav Plass.


Václav MORAVEC, moderátor:
Co anebo kdo rozhodne krajské volby? Budou se slučovat, nebo rušit střední školy? Kolik špičkových nemocnic potřebuje kraj a za jakou cenu? A dostane přednost příroda před zisky z těžby? Hlavní slovo má volič. Do výběru krajských zastupitelů zbývá necelých pět týdnů. Stále je čas rozhodnout se, komu dát svůj hlas a ovlivnit tak, kdo ovládne kraj. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské 24, hezký dobrý večer i vám, divákům, tady v Kongresovém centru ALDIS v Hradci Králové. Vítejte, hezký dobrý večer. Začíná v pořadí pátý díl třináctidílné série předvolebních diskusí České televize. Podívejme se na momentální náladu voličů tady v Královéhradeckém kraji, jak ji zjistil exkluzivní průzkum dvou na sobě nezávislých agentur SC&C a agentury STEM/MARK. První místo sociální demokraté, ty upřednostňuje 26 % lidí, druzí občanštídemokraté si připisují 18 %, v závěsu za ODS jsou komunisté, které by dnes volilo 17 % dotázaných. Čtvrtou příčku obsadila TOP 09 a Starostové se 13 % respondentů. Koalice pro Královéhradecký kraj, která integruje lidovce, Volbu pro město a Hradecký demokratický klub, si v současnosti připisuje sympatie 7 % dotázaných. V pořadí šestá je pak Strana práv občanů ZEMANOVCI se 3,5 %. Sociologické šetření agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi se uskutečnilo od poloviny do konce minulého týdne na reprezentativním vzorku víc než 1100 respondentů a průměrná statistická odchylka se pohybuje kolem plus minus 2 % bodů. Metodologii vysvětlení toho, co je volební model i křížová kontrola obou sociologických vzorků, podrobnosti najdete po konci této diskuse na internetových stránkách České televize, které jsou určeny ke krajským volbám. Připomínám tu známou adresu www.ct24.cz/volby. Na těchto stránkách najdete pak také závěrečnou zprávu onoho exkluzivního výzkumu pro Českou televizi. Královéhradecký kraj by rádo vedlo jistě víc politiků. Volební model vygeneroval šest, které představíme v abecedním pořadí a ústy jejich blízkých. Nejdříve Pavel Bělobrádek. Ještě před třemi lety veterinární inspektor na Krajské správě v Hradci Králové, od té doby politik, mimo jiné předseda lidovců a zastupitel v Náchodě. Vede do voleb Koalici pro Královéhradecké kraj. Promluví dobrý přítel, právník Ondřej Závodský. Setkali se před rokem a spojil je boj proti korupci. 

Ondřej ZÁVODSKÝ, kamarád: 

Ten nejzásadnější problém současné České republiky vidím nemožnost vybrat normální, slušnou osobnost do veřejné správy. Takovou osobností pro Královéhradecký kraj je právě Pavel Bělobrádek, který se bude rozhodovat pouze na základě svého svědomí a čestných dohod. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lídrem kandidátky TOP 09 a Starostů v Královéhradeckém kraji je Rudolf Cogan, starosta Nové Paky, triatlonista a běžec dlouhých tratí. Několikanásobný mistr republiky. Stále běhá, nejčastěji závody na 100 kilometrů. Kromě toho vystudoval postupně práva na pražské Univerzitě Karlově, pak na vysoké škole ekonomické postupně obor finance a hospodářská politika a správa. Že mu na vzdělání záleží, dosvědčuje i jedna z osob jemu nejbližších. Hovoří Mikuláš Cogan. 

Mikuláš COGAN, syn: 

Táta je hodně přísný. A když už něco řekne, tak se tomu nedá vyhnout. A stejně nakonec to musím udělat. Chce, abych hodně jezdil na kole a plaval. Taky se se mnou hodně učí, hodně mě baví matematika, ale angličtina moc ne. 

Václav MORAVEC, moderátor:
V barvách Strany práv občanů Zemanovců jde do boje Vladimír Dryml. Senátorem a zastupitelem Královéhradeckého kraje byl zvolen ještě za sociální demokraty. V minulosti pracoval například jako lodní lékař anebo jako náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha. Vladimír Dryml, stále řídí soukromou česko-německou Horskou nemocnici Krkonoše, která sídlí ve Vrchlabí. Právě internistka z tohoto ústavu Ivana Sehnalová voličům řekne, co si vlastně o Vladimíru Drymlovi myslí. 

Ivana SEHNALOVÁ, primářka: 

Senátora Drymla znám čtrnáct let, je to ředitel naší nemocnice a myslím, že si vede dobře a udělal tady velkej kus práce. Co se týče v politice, je poctivej, cílevědomej, jeho razantní vystupování souvisí se současnými poměry v politice. Myslím, že by byl dobrým hejtmanem. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lubomír Franc, současný hejtman kraje. Lídr ČSSD, který uvádí jako osobní krédo citát Tomáše Garrigua Masaryka - demokracie znamená diskusi. Prověříme to dnes večer. Lubomír Franc je z Broumova, kde čtrnáct let zasedá v zastupitelstvu a kde také většinu života pracoval v podniku Veba jako mistr a ekonom. Lubomíra France přiblíží bývalý krajský policejní ředitel Petr Přibyl. 

Petr PŘIBYL, brigádní generál: 

Pana hejtmana znám velmi dobře, je to velmi schopný a zkušený manažer, má velmi dobré osobní předpoklady pro řízení celého kraje. Samozřejmě je schopen identifikovat a řešit všechny problémy, které nastanou v budoucnosti. Očekávám, že kraj pod jeho řízením bude, bude nadále se úspěšně velmi dobře rozvíjet. 

Václav MORAVEC, moderátor:

V čele kandidátky občanských demokratů stojí Miloslav Plass, současný opoziční krajský zastupitel. Ještě předtím osm let radní, z toho většinu náměstek hejtmana. Působil také jako starosta Špindlerova Mlýna. Vzděláním sociální pracovník, povoláním vodohospodář. Miloslav Plass si přál, aby o něm promluvil římskokatolický duchovní, děkan lanškrounský Zbigniew Czendlik. 

Zbigniew CZENDLIK, farář: 

Miloslav Plass? No tak to je docela dobrý frajer. Už tím, že mě pozval, abych mu udělal entrée do tohohle pořadu, mě, faráře. Pro mnohé jsem symbolem chamtivé instituce, která ožebračuje české rodiny, a to může udělat blázen, anebo někdo, kdo má v sobě hodně osobní statečnosti a odvahy. A já si myslím, že Miloslav Plass má tu statečnost v sobě a odvahu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Šestý v abecedním pořadí šéf kandidátky KSČM Otakar Ruml. V krajském zastupitelstvu zasedá od vzniku krajských samospráv. Dříve zootechnik, místopředseda JZD, od roku 1983, citujme, "přeřazen do aparátu KSČ", konec citátu. Po roce 1990 se vrátil do čela původního družstva, ze kterého ovšem vznikla akciová společnost. Pro doporučení si vybral spolustraníka Vlastimila Prouzu. 

Vlastimil PROUZA: 

Otu Rumla znám již více než 12 let ze společné práce v prvních obdobích v krajském zastupitelstvu, i jako ředitele Agrochovu Stará Paka, který podle mého názoru udržel v provozu, zachránil tam pro lidi práci i využil prostě prostoru k zemědělské výrobě, která tam je těžká. Je zodpovědný, poctivý, pracovitý, je na něj spoleh a jako hejtmana ho plně doporučuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tentokrát pánská jízda tedy může začít. Před vámi je šestice lídrů, kteří mají ambici v příštích čtyřech letech vést Královéhradecký kraj. Jednou z významných kompetencí krajských samospráv je kompetence v oblasti školství. Kraje jsou zřizovateli nejen středních škol, proto je logické, že diváky, voliče, nejen v Královéhradeckém regionu zajímá budoucnost regionálního školství. A na ní se logicky zaměřují i otázky diváků, které máme tady v sále. Ptá se manažer Rudolf Šikula. Hezký dobrý večer, vítejte. 

Rudolf ŠIKULA, manažer: 

Přeji taky dobrý hezký večer. Já bych odbočil od toho středního školství, mě zajímá oblast učňovského školství, určitě všichni z lídrů víte, že stav učňovského školství není dobrý, je nedostatek učňů, zejména v některých speciálních oborech. To se pak negativně projevuje v regionálním trhu práce, projevuje se to i, že ze středních odborných škol absolventi se zvyšuje jejich nezaměstnanost. A co dělá pro to kraj? Pokud jsem se díval na statistiku, tak přispívá finančně na vybavenost těchto učňovských zařízení jak ze svých prostředků, tak z prostředků Evropské unie a dále poskytuje finanční prostředky na jakási stipendia. Pokud mám vlastní zkušenosti, tak tyto stipendia moc velký výsledek nepřináší, zejména z hlediska přístupu těch žáků. Ptám se. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy konkrétní otázka. 

Rudolf ŠIKULA, manažer: 

A ptám se v této návaznosti, jak vy jako lídři stran, pokud se dostanete do zastupitelstva, jaké další nástroje použijete k tomu, aby se učňovské školství daleko výrazně prosadilo zejména v určitých oborech? Děkuji. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Začněme u Lubomíra France, hejtmana Královéhradeckého kraje, prosím. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak já myslím, že budeme, ne myslím, ale vím, že budeme pokračovat v těch nástrojích, o kterých jste mluvil. My dneska dáváme na stipendia šest milionů korun a já s vámi úplně nesouhlasím v tom, že by to nefungovalo. Letošní rok je pozitivní v jedné věci, že nám nezačali ubývat žáci v učňovských školách a v technických školách. Já neříkám jenom o učňovském školství, ale pro mě je důležité i to, aby bylo posíleno technické školství. Ten druhý nástroj, ten je také zřejmý. To znamená, my jsme, já jsem si to počítal předevčírem, my jsme dali teďka 250 milionů korun do vybavení právě center odborného vzdělání, a to jde do technického školství a to jde do učňovského školství. No a další nástroje jsou ty, že velmi úzce jednáme s úřadem práce, ale hlavně s krajskou hospodářskou komorou, a snažíme se právě v rámci tripartity najít i další způsoby toho, jak přitáhnout vlastně žáky a ono to je hlavně možná o rodičích, ne ani o žácích, jak je přitáhnout k tomu učňovskýmu a technickému školství, jsou tady projekty se Škodou, se Škodou, akciová společnost Škoda Kvasiny, a myslím si, že to ponese ovoce do budoucna. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Miloslav Plass za ODS, prosím, vaše odpověď. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Samozřejmě, že je důležité propojení jak zaměstnavatele. To znamená, nebudeme vychovávat nezaměstnané učně, tak školy, tak rodiče, hlavně z pohledu propagace učňovského školství, to tady nakonec bylo řečeno, s tím já nemůžu než souhlasit. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A konkrétní kroky, kdybyste byl hejtmanem Královéhradeckého kraje, které byste ... 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

My jsme realizovali už před šesti roky projekt, který byl na úrovni rady pro rozvoj lidských zdrojů, kde jsme pořádali a organizovali setkání na úrovni úřadů práce, zaměstnavatelů, zástupců škol a snažili jsme se najít cestu, jak nastavit komunikační mosty právě mezi těmito institucemi, ve vztahu k rodičům, ve vztahu k propagaci těchto oborů a získání vlastně sympatií pro učňovské školství. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Otakar Ruml, KSČM. 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já si myslím, ten problém začíná už v tom, aby děti vycházející ze základních škol měly zájem o ty učňovské obory, a to je potřeba... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to může podpořit i kraj. 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Ale já si myslím, že je potřeba u nich začít pěstovat určitý pracovní návyk a úctu k manuální práci, a to by mělo už začít na základních školách, obnovením pracovní výuky. Potom na těch učilištích my budeme určitě prosazovat ta stipendia, která dnes jsou, aby byla rozšířena na další obory zemědělské a potravinářské výroby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy krajská stipendia. 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Krajská stipendia, ano. A dál si myslím, že je potřeba, aby se do výuky nebo odborné přípravy těchto učňů zapojili i zaměstnavatelé, které, kteří by alespoň část té praktické výuky umožnili učňům a možná už při samotném nástupu na tu učňovskou školu, aby ten žák věděl, pro kterého zaměstnavatele se učí, on by mu mohl poskytovat určité výhody, možná nějaké stipendium, možná pracovní pomůcky, a tak dále, prostě on by měl nějakou vizi a nejhorší, co je pro absolventa jakékoliv školy, když skončí a jde na úřad práce, čili toto si myslím, že by bylo velice významné. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Rudolf Cogan, lídr TOP 09 a Starostů. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Já toto opatření považuju trochu za sociální inženýrství. Každý sám, rodič, student, se musí rozhodnout, jak se uplatní v životě, musí investovat do svého lidského kapitálu, sledovat vývoj a dnes platí, že dobré řemeslo je lepší než špatná maturita z oboru, který nemá žádnou perspektivu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno, tak ta stipendia z úrovně kraje nepovažujete za dobrý nástroj. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Nevím, jaký mají účinek, jestli ten efekt... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No když říkáte, že je to sociální inženýrství. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Je to sociální inženýrství. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A říkáte, že nevíte, jaký mají účinek. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Kolegové říkali, že to žádný velký přínos nemá. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No Lubomír Franc kroutí hlavou. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Samozřejmě, že to má přínos a ta moje argumentace byla v tom, že se nám zastavil počet, pokles žáků, které nastupují do učňovského školství. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:


Jenomže to vede jenom k tomu, že kraj přebírá odpovědnost za ty rodiče a studenty. Takže teď kraj si myslí, že to má být nějak a že za 10 let bude situace na trhu práce taková, a bude úplně jiná. Každý si musí sám nést to riziko, musí si zvolit své řemeslo a svoji budoucnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pavel Bělobrádek, Koalice pro Královéhradecký kraj. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Protože i tento problém, to je jasná věc, to souhlasím tady s pánem, který se ptal, jestliže máme nějakých 14 tisíc míst skoro ve středních školách a dětí je zhruba z toho ročníku 7 tisíc, o 3 tisíce v posledních letech klesl vůbec populační ročník, tak je jasné, že ty děti chtějí jít na ty lepší takzvaně školy a tím pádem potom v těch oborech učňovských nebo technických, popřípadě zemědělských chybějí. Já si myslím, že je i potřeba především diskutovat s těmi podnikateli, zeptat se jich, jaké obory jim nejvíc chybějí a ty podporovat třeba i tímto způsobem. Samozřejmě to nesmí být přeháněno, musí tam být efektivita, to bezpochyby. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže zachovat z vašeho pohledu. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Myslím si, že zachovat v rozumné míře je určitě přínosné, protože obzvláště pro děti, které chtějí na tyto školy jít a musejí někam dojíždět a podobně, tak určitě z těch sociálně slabších rodin to je určitě pro ně přínos. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vladimír Dryml, Strana práv občanů Zemanovci. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Nejdříve mi dovolte, abych pozdravil diváky a příznivce Zemana a naší strany. Za druhé se domnívám, že ta cesta, která je zde nastolena, je správná, ale měla by být důslednější. Uvědomme si, že do školství dává kraj více než 326 milionů, obhospodařuje, více než nebo obhospodařuje nebo přispívá 156 školským zařízením, to znamená, že jednoznačně granty pro schopné žáky a ze sociálně slabších rodin, protože tady se... 

Václav MORAVEC, moderátor:

V čem je ta podpora zatím ne zcela účinná? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

No ta podpora je neúčinná v tom, že tady není skloubení a spolupráce s podnikateli, to znamená, ty školy i zejména ty učňovské mohou produkovat takové obory, o které není zájem, proto je tady důležitá ta spolupráce s automobilkou Škoda, jak v zóně Solnice, tak teď se bude otvírat zóna Vrchlabí, je to i spojeno s tím, že ty absolventi pak budou mít uplatnění, zaměstnání. A druhá věc je, je to velmi důležitá investice do budoucnosti pro všechny rodiny bez ohledu na jejich příjmy. Další důležitou otázkou je, aby se dávala podpora a granty na vybavení těch učeben, které jsou velmi náročné, pan hejtman to tady jasně řekl, že to jsou poměrně obrovské částky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

My když se podíváme na konkrétní situaci tady v Královéhradeckém kraji, a to se týká všech krajů České republiky, protože po letošních krajských volbách přijde to, čemu se říká reforma regionálního, chcete-li, i krajského školství v České republice. Aktuální situace tady v Královéhradeckém kraji je následující. Tady v Královéhradeckém kraji 626 škol a školských zařízení, kraj z tohoto počtu zřizuje 92 školy a školská zařízení, v tomto čísle jsou totiž zahrnuty i dětské domovy nebo speciální základní školy. Středních škol včetně gymnázií a vyšších odborných škol kraj v současné době zřizuje alespoň podle informací na jeho webových stránkách 53. Vy teď vidíte onu grafiku, jednotliví lídři by měli říct i svoji představu, protože ministr školství počítá s tím, že právě s vámi jako budoucími, možnými budoucími reprezentanty krajů bude probírat reformu regionálního, respektive krajského školství. Jde nejen o slučování, ale o tom, jak financovat, jestli jenom na žáka, nebo jak zvýhodnit i ty školy, které jsou v odlehlejších regionech. Máte jasnou představu, jak by měla vypadat ta budoucí koncepce regionálního školství? Začněme u opozice Miloslava Plasse. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Jasnou představu máme. Školství by mělo rovnoměrně pokrývat celé území kraje. Ne školství, ale jednotlivé školy všech typů. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak jak by mělo být financováno? Protože toho se to týká. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:


Co se týká financování škol, tak je jasné, že musíme udržet ty školy, které jsou v těch odlehlých oblastech a třídy nejsou plně zaplněné, ale je velice důležité, aby například střední škola nebo učňovské středisko zůstalo v tom místě. Je to důležité, protože to s sebou přináší celou řadu dalších aspektů, sociálních dopadů v potenciálu vzdělaných lidí, kteří odcházejí z území za vzděláním někam jinam. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Podíváme-li se na to číslo 92 krajských školských zařízení, jejichž zřizovatelem je právě Královéhradecký kraj, mělo by dojíti k výraznější redukci toho čísla? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

K redukci dojít musí, to v každém případě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

K jak velké? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Protože těch prázdných židlí je tam stále dost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak velké? Podíváte-li se na 92. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Nemůžu v tuhle tu chvíli říct nějaké číslo. Ta optimalizace... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to tak, že nechcete, protože se bojíte, že by vám to mohlo ubrat voliče? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:
 

Ale tak samozřejmě, že je to citlivé téma, ale nebojím se. 

Václav MORAVEC, moderátor:
 

Takže přiznáváte, že... 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Nebojím se, nechci, aby se slučovaly nesmyslně naprosto protichůdné obory. Ono to slučování škol je poslední dobou zaklínadlo, že sloučením zefektivní, ale mnohdy dochází ke sloučení škol, které k sobě oborově vůbec nepatří a naopak můžou uškodit ve vzdělávání. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale jasnější představu nemáte, jak by ta redukce vypadala, jak by to se projevilo v konečném číslu. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Mám jasnou představu. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete mi jí říct? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Bude se slučovat, ne slučovat, ale bude se rušit zhruba jedna desetina současných škol. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jedna desetina, to znamená, budeme na nějakých 80 na konci. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Myslím si, že to je číslo reálné. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane hejtmane Franci. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak částečně souhlasím s tím, že bude muset dojít k optimalizaci, to znamená ke slučování především těch škol, takže to je první poznámka, ale druhej problém, a to je největší problém, kterej nás tíží, to je to, že nevíme, jakej bude způsob financování středních škol. My jsme zastavili, my jsme zastavili tu optimalizaci... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale vy musíte mít také, promiňte, pane hejtmane, vy musíte mít i nějakou představu. Ty optimalizace v mnoha krajích jsou zastavené proto ... ano? 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já vám to vysvětlím. My jsme zastavili optimalizaci, tady proběhla za poslední dva roky docela podstatná optimalizace. Mohl bych dát příklady Hořice, mohl bych dát příklady Nové Město a tak dále, ale my jsme zastavili teďka tu optimalizaci proto, protože pan ministr Dobeš sliboval, že nám bude řečeno, jak budou financovány ty školy. A já si neodvážím teďka udělat další optimalizaci v okamžiku, když nevíme, jakým způsobem, zda na žáka, na obor, a tak dále. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale vy nějakou, vy nějakou, ale vy nějakou představu máte, protože můžeme si poslechnout ministra školství Petra Fialu. On říká, že on svoji představu má, chce jí probrat s budoucími krajskými reprezentacemi ve všech 13 krajích České republiky, protože samozřejmě ministerstvo školství trápí nejen v mnoha ohledech přeplněné některé základní škola a naopak, prázdné nebo poloprázdné třídy v krajských středních školách. Tady jsou slova ministra školství Petra Fialy. 

Petr FIALA, ministr školství /nestr./ /31. 8. 2012/: 

Představu mám, ale aby reforma financování regionálního školství byla úspěšná a efektivní, tak jí musíme dělat ve spolupráci se zřizovateli. A já jsem připraven vést s kraji a obcemi velmi širokou diskusi na toto téma, hledat společné řešení, ale považuji za rozumné a myslím, že to všichni chápou, že bych tuto diskusi otevřel až po krajských volbách. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ministr školství Petr Fiala k té své představě, kterou chce budoucím krajským reprezentacím nastínit. Ještě v rozhovoru pro Českou televizi poznamenává: 

Petr FIALA, ministr školství /nestr./ /31. 8. 2012/: 

Je pravda, že v některých třídách v důsledku toho, že nastupuje více dětí, máme žáků víc, než by bylo optimální číslo, tyto věci musíme změnit v rámci změny financování regionálního školství, ke které během příštího roku určitě dospějeme. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Dodává v rozhovoru pro Českou televizi ministr školství Petr Fiala. Přece musíte mít jasnou představu... 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Pane Moravče, to potvrzuje přesně moje slova. Až budeme jednat s ministerstvem, oni nám sdělí svou představu a já mám svou představu o tom, jak budeme pokračovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No tak mi jí řekněte, prosím pěkně, na to tady čekám už dvě minuty. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já mám svou představu, jak budeme pokračovat. My ty kroky máme připravené. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy nemáte svojí představu. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

V Hradci, v Hradci dvě technické školy, vím, nový, Nová Paka, Lázně Bělohrad, to je třeba další příklad. A další příklady říkat nebudu, protože je to právě o tom, že nevíme, jak bude to školství financováno. Je přece rozdíl, jestli bude financováno na žáka nebo na obor, právě u těch technických oborů, a my musíme vyčkat toho, abychom pak vůbec dofinancovali ty školy, které budeme mít. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale myslel jsem, že mi řeknete představu, která z těch cest možného financování regionálního, respektive krajského školství se vám líbí? To znamená, byla tady představa Josefa Dobeše, někdejšího ministra školství, která se vám krajům nelíbila, takže jsem předpokládal, že mi i nastíníte, která možnost toho financování by z pohledu vašeho jako kraje a lídra ČSSD byla nejlepší. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ale to je, naše představa je samozřejmě jasná, podpora technických oborů, podpora učňovských oborů, to znamená tak, abychom mohli... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Model financování mi neřeknete. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Ale to je ten model financování. Tady někdo musí říct, jestli bude třída 25 žáků a bude plně placená, když bude mít víc nebo míň, tak nám budou dávány bonusy, anebo jaksi ubírány ty peníze a tak dále. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pavle Bělobrádku. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Já bych nesouhlasil s panem ministrem, protože si neumím představit, že je někde více dětí, než je potřeba. V okamžiku, kdy naše populační, náš populační deficit je velice výrazný a je méně dětí, než potřebujeme, tak bych si netroufl toto říci. Je pravdou, že regionálně jsou rozděleny některé školy tak, že je tam přebytek dětí na kapacitu a jinde ubývají. Co se týká konkrétního řešení, já jsem rád, že pan ministr nastoupil, protože konečně to vypadá, že bude nějaká celková koncepce vzdělávání. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale záleží, promiňte, jestli ministr školství Petr Fiala bude tak pochvalně mluvit o budoucích reprezentacích krajů a najde s nimi společnou řeč, protože záleží, jestli kraje samotné budou chtít, aby ten model byl co nejlepší a nejefektivnější. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Ono u toho školství máte tu nevýhodu, že se vám děti můžou významně, počet dětí významně v čase promítat, protože teď třeba jsou silnější ročníky a zase to může ochabnout, nicméně střední školství navazuje na základní, to znamená, začínáme u předškolních zařízení, u mateřských školek, bude-li jich více a budou dostupné, pak bude možná i více dětí, a proto budeme s nimi moci počítat i do základních škol. A v základních školách už budeme vědět, kolik je dětí v ročníku a tomu dynamicky přizpůsobovat třeba i tu krajskou, krajskou, zřizování krajské. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Možné sloučení, myslíte si, že to číslo, které tady zaznělo od lídra ODS, je realistické? Že tady v Královéhradeckém kraji například desetina škol zřizovaných krajem bude redukována, respektive zanikne? 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Jestliže máte dvojnásobek počtu míst na středních školách, než je počet dětí, tak je jasné, že k redukci dojít musí. O tom, jaké budou parametry, to je myslím velká, velká otázka, protože budou-li chtít například města a obce nebo třeba i firmy si připlatit za to, že některé, některá třeba zařízení školského typu, jako jsou učiliště a podobně, budou chtít mít v místě, tak o tom debata je, ale myslím si, že co se týká kraje, tak ten by, nemá jinou volbu, než tuto síť optimalizovat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď Rudolfa Cogana. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Ročník 93, který teď končí na střední škole, má cca 6,5 tisíce studentů. Nastupující ročník má již jen 5 tisíc studentů, studuje 26 tisíc lidí. Střední škola má mít 500 plus minus 100 studentů, nyní je kraj zřizuje 48 škol. Já si myslím, že v kraji by mělo být 43 středních škol s tím, že tedy musí být preferovány periferní oblasti, Broumovsko kupříkladu nebo jih. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A co si myslíte jenom, protože tady kraj na konci srpna oznámil, že v Nové Pace, Hradci Králové, Trutnově vyrostou tři centra odborného vzdělání pro technické obory celkem za 70 milionů korun, většinou půjde o peníze z evropských fondů, tento krok je podle vás racionální? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Je předčasný. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Je předčasný. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Tak. 

Václav MORAVEC, moderátor:

V čem je předčasný? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

No protože musíme ubírat místa teďka, nemůžeme prostě to zvětšovat ty objemy. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, to znamená, že... 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Nabídka je nadbytečná v tento okamžik. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže kraj buduje něco, co bude poloprázdné nebo tak. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Dneska jsou obory, kam se hlásí jeden student, dva studenti, třeba kamenictví v Kopidlně nový obor, jeden student nebo žádná přihláška. Já bych ještě řekl poznámku k tomu financování. Já mám jakoby trošku jakoby změnu paradigmatu, my dostáváme od státu 4,5 miliardy na střední školství, proč neudělat pořádnou samosprávu? Ať se zvýší růst o 4,5 miliardy, dostaneme to přímo my a bude to daleko efektivnější. Takhle se zbytečně ty peníze ženou za tím žákem a nemá to žádný smysl. Ať nám dá stát 4,5 miliardy a my si je, já si myslím, že my jako kraj i stávající hejtman, řekněme, to bude dělat daleko líp než teď ten systém, jak je. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Představa Vladimíra Drymla. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Tak za prvé bych chtěl říci, že se jedná o velice citlivou záležitost. Za druhé je to investice do budoucna do vzdělání. Za třetí bych chtěl říci, že jeden ministr přijde s nějakou koncepcí, to byl ministr Dobeš, hejtmané se dohodli, začali necitlivě redukovat. Dobře víme, s čím jsme se setkali, kdy studenti hořického gymnázia dokonce na zastupitelstvu stávkovali a vznesli podle mě velmi oprávněné požadavky na to, aby nebylo tak necitlivě postupováno. Za další... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Stále čekám, stále čekám, až z vás vyjde nějaká citlivá ... 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Počkejte si, pane redaktore. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Abych nečekal dlouho, pane senátore. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Ale času máme dost, je tady 90 minut a dejte mi nějaký prostor. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale zároveň, promiňte, zároveň tady jsou i další témata, takže... 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Dobře, já teda dám ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jasnou představu. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Rozhodně, rozhodně se musí podpořit základní školství, jasně v kraji, musí se podpořit takové učební obory, které jsou speciélní, třeba umělecké, tady bylo něco řečeno o jistých školách, to by měly být chráněné, lesnické, lesnické studijní obory, takové, které reprezentují ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, vy byste tu síť neredukoval. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Já bych to zatím nechal tak, jak to je, protože přijde jiný ministr, řekne, že si to představuje jinak, já se domnívám... 

Václav MORAVEC, moderátor:

No takhle se ale ničemu nedoberete a budete financovat v krajích ... 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ:
 

Ale proč bych se dobíral, protože si myslím, že ty ... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy se nechcete k ničemu dobrat. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

... finance na to školství naopak by se ještě měly přidat. 

Václav MORAVEC, moderátor:

I když nejsou efektivně využívány v některých momentech, protože jsou poloprázdné třídy? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ:
 

To je otázka, jestli jsou, měly by se ty... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, vy si myslíte, promiňte, neklaďte otázky, vy si myslíte, že nejsou? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ:
 

Já se domnívám, že by se měly přidat zdroje tam, kde je vidět kvalita, a ubrat tam, kde ta kvalita není. Dále by se měly zdroje dávat tam, kde jde o historické, historické školy, kde jde o určitou návaznost, o tradici, to je velmi důležité v českém školství a na tom stojí české školství, takže já se domnívám, že těch peněz by mělo naopak ještě o něco víc přidat se a počkat si na redukci teprve tehdy, až bude jasný demografický vývoj. Abychom nedopadli tak, že školky najednou, nejdřív se ruší, pak jich je nedostatek. To samé nás může čekat při základním školství. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proto se vás ptám na tu propracovanou koncepci a volič, divák, nechť si udělá názor, zda jste ji předestřel. O školství, ptá se student politologie, další divák, volič, a to Jakub Vít, hezký dobrý večer. 

Jakub VÍT, student politologie: 

Dobrý večer. Já bych se rád zeptal pana hejtmana, jestli by mi mohl vysvětlit, proč v polovině školního roku sloučil střední odbornou školu veřejnosprávní a sociální s obchodní akademií v Hradci Králové, aniž by o tomto záměru dopředu nějakým způsobem informoval a ředitelé jednotlivých škol se o tomto záměru dozvěděli 13. ledna, kdy 26. ledna bylo, byl tento záměr schválen zastupitelstvem kraje s účinností od 1. února 2012. Považujete toto za koncepční, pane hejtmane? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pane hejtmane, jasná odpověď na otázku. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Já myslím, že ta odpověď je jednoduchá. Tato škola byla sloučena proto, tyto dvě školy, že ony budou příští rok, vlastně půjdou do nové budovy. Kdo zná tady Hradec, tak do Hlucháku bývalého a tam vlastně vznikne ta jedna škola, to znamená obchodní akademie, správní škola, a je to vlastně pokračování té optimalizace, o které jsme mluvili. Já bych tady mohl mluvit o Hořicích, o Novým Městě a tohle to je další a podle mě velmi logický krok, který jsme udělali. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

To je logický krok pro pana hejtmana, ale vidíte, jak citlivá otázka to je pro ty, jichž se to týká, to znamená pro ty studenty. A uvědomme si, že tady se dávají velké peníze do opravy nějakých a nových budov, ale je otázka, jestli to možná není i zdrojem pro nějakou možnou korupci, jak se o tom mluví. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No předpokládám, že kdybyste měl konkrétní poznatky, že se obrátíte na orgány činné v trestním řízení, pokud jste zodpovědným občanem. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Ale to jsem třeba už udělal, pane redaktore. Je to moje povinnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když se podíváme tady, jaké je současné rozvržení krajského zastupitelstva v Královéhradeckém kraji, tak se na to podívejme. Královéhradeckému kraji v těch uplynulých čtyřech letech vládla koalice ČSSD, zvítězila v roce 2008, získala tehdy 18 mandátů, ale jeden ze zastupitelů Vladimír Dryml, který mluvil jako poslední, během volebního období přestoupil do jiné politické strany, v zastupitelstvu je nezařazený. Pane senátore... 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

/Nesrozumitelné/, abych vám skákal do řeči a opravoval vás. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já jsem vás poprosil, abyste mi neskákal do řeči, budu moc rád, když se toho budete držet. Po volbách se sociální demokraté dohodli na koalici s SNK-ED, která má 3 zastupitele, a také s KDU-ČSL, ta je nyní zapojena v Koalici pro Královéhradecký kraj, má 4 křesla, 13 míst patří občanským demokratům a 7 pak KSČM. Další divák, který se zeptá, pedagog Michal Dusílek, přeji vám hezký dobrý večer, prosím, ptejte se lídrů. 

Michal DUSÍLEK, pedagog: 


Dobrý večer. Já jsem členem Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, mojí hlavní náplní ve sdružení je práce s dětmi a mládeží v jejím volném čase a chtěl bych se všech lídrů zeptat, jaký systém krajských dotačních programů pro organizace pracující s mládeží, které do značné míry suplují roli státu, hodláte v následujícím volebním období realizovat? 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpovězme, Otakar Ruml, lídr KSČM. 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Tak já si myslím, že my v podstatě máme i ve svém programu podporovat volnočasové aktivity mládeže, ono v podstatě někdy to spěje k tomu, že je více nadřazována podpora různých sportovních organizací a tak dále, my bychom radši, aby se tyto věci řešily rovnoměrně citlivě a dostalo se na všechny oblasti kraje, čili... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že kraj má vůbec jako dostatečné kompetence i peníze na to, aby plnil tu otázku, na níž se ptal jeden z diváků? 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Kraj těch peněz má pochopitelně omezené množství a bude to tak i v následujících letech, ale je potřeba s těmi penězi velmi rozumně hospodařit a vynakládat je a je potřeba se dohadovat i se zájemci o ty dotace, jak je budou oni využívat, takže já si myslím, že od nás to bude mít podporu.

Václav MORAVEC, moderátor:

Ještě na vás otázka, která se týká počtu a budoucího krajského školství v těch následujících čtyřech letech, protože vy jste neměl možnost tedy říci jasnou představu. Kdyby vy jste byl hejtmanem, tak jak by vypadala ta struktura krajského školství tady v Královéhradeckém kraji? 

Otakar RUML, lídr krajské kandidátky KSČM:

Já si myslím, že to, o čem tady bylo hovořeno, ty věci se musí řešit velmi citlivě. Jednak podle oblasti. Já mám příklad Broumov, kde je dneska jedno gymnázium, které má problémy se získáváním studentů do prvního ročníku, a je to jedna jediná střední škola v této oblasti a velmi specifické, takže my prostě musíme najít cestu, jak tuto školu tam možná po nějaký přechodný čas udržet a ono se to časem nějak srovná, ale nečekat, jak věci dopadnou, musíme jim vyjít vstříc a trošku jim pomáhat. Jsou potom obory, které nebudou naplněny celý počty tříd, ale prostě my je potřebujeme. Příklad - zemědělské obory, ty nejsou naplněny, ale žádný absolvent ze zemědělské ať střední školy, nebo učiliště, nemusí končit na pracovním úřadě, protože vždycky najde uplatnění, čili takovéto obory, také dávat jim určitou preferenci a řekněme možná po přechodnou dobu je podpořit na úkor jiných. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete-li všichni odpovědět stručně, jasně a výstižně, jak nastavíte ten dotační systém? Laická, laicky srozumitelná odpověď. Pavel Bělobrádek. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Bezpochyby musí být zachovány dotační tituly, jako jsou doposud, posílení těchto finančních prostředků záleží na tom, jaké budou finanční prostředky vybrány na daních, jestliže za poslední tři roky má kraj téměř o miliardu korun méně, tak je jasné, že se to někde projeví. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A námitka, že ten současný dotační systém je nevýhodný pro velké organizace? 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Ono to je samozřejmě problém toho, že kraj tady supluje roli státu. Stát v podstatě nedává peníze tam, kam má, a pak řekne, obraťte se na kraje, obraťte se na obce, všichni... 

Václav MORAVEC, moderátor:

A tak to funguje. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Tak to funguje. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A fungovalo to od začátku vzniku krajských samospráv? 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Pořád se to stupňuje. Všichni, kdo jsou v nějakém zastupitelstvu, ať v obecním nebo v krajském, tak zažívají to, že za nimi začínají chodit organizace, které předtím dostávaly dotační tituly z centra, nebo od vlády a podobně, tím, že padla ještě Sportka, nebo Sazka, pardon, že padla Sazka, tak spousta těch i sportovních organizací dostává méně peněz a chodí za hejtmany, za starosty, lobbují, protože peníze nemají. 

Václav MORAVEC, moderátor:

No ale obce zase dostávají výnos z loterijního zákona. Odpověď Miloslava Plasse. 

Pavel BĚLOBRÁDEK, lídr krajské kandidátky KKK:

Jak kde. Pokud si zakážete výherní automaty nebo podobně, tak těch peněz tolik nemáte. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověď Miloslava Plasse. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Kraj má propracovaný dotační systém už mnoho let i ve vztahu k organizacím neziskovým, volnočasovým... 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže byste nechal ten současný? Jasná odpověď. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

... aktivitám dětí a mládeže. Ten současný stav, můžeme se bavit o daňové výtěžnosti, o penězích, já nesouhlasím s tím, že by nějak razantně klesala daňová výtěžnost ve vztahu ke krajskému rozpočtu, tak tomu není, prostě ta čísla jsou jasná. Pravda je, že ty závazky kraje, mandatorní výdaje jsou poměrně složité a udržet i dotační tituly je mnohdy i nad rámec možností kraje, ale vždycky bylo prioritou udržet projekty a dotace, které šly ve vztahu k mládeži a k dětem. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jasná, stručná odpověď Vladimíra Drymla na otázku tazatele. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ:  

Současný systém je nepřehledný a vyhovuje lobbingu a různým zájmovým skupinám. Naším cílem je udělat určitá centra neziskových organizací, kde by se sledovala, sledovaly toky finanční, kde by byla určitá kontrola a kde by se dalo i zhodnotit, co to má přínos za kraj. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tedy jasná odpověď, Rudolf Cogan podobně. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Co se týče místních sborů, tak to je jednoznačně v působnosti obce. Tam se k tomu každá obec musí hlásit a financovat to. Co se týče vyšších stupňů jednotek, okres, kraj, tam naopak musí kraj silně intervenovat a pomáhat. Ještě poznámka obecná k tomu dotačnímu systému, tam se podporuje příliš mnoho věcí drobně. Já bych spíš zdroje soustředil a ty důležité věci bych pořádně zafinancoval. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Což je i současná kritika nebo kritika současného vedení, vedení kraje. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Ale to není úplně zásadní kritika, tam se jedná o stotisíce, o miliony, to na tom jakoby... 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Ale na to je kritika určitá. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Lubomíre Franci. 

Lubomír FRANC, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Tak já to doplním jedním číslem, které to bude ilustrovat, pro sbor dobrovolných hasičů v Královéhradeckém kraji jde každoročně 7 milionů korun, teďka jde jen o to, aby vedení sboru dobrovolných hasičů na úrovni kraje řeklo, my chceme více z těchto peněz dát na mládež. A mimo to samozřejmě fungují ještě granty, volnočasové aktivity a tak dále. Takže zachovat a udržet. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pro tuto chvíli děkuji za vaše odpovědi. S blížícím se termínem voleb také roste povědomí lidí o tom, že se 12. a 13. října v České republice uskuteční volby do krajů. Jen pro úplnost, tady v Královéhradeckém kraji dosahuje znalost termínu voleb už 82 % dotázaných v našem exkluzivním výzkumu agentur SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi na reprezentativním vzorku víc než 1100 respondentů. Ostatně širší povědomí veřejnosti a možná vyšší volební účast je i jedním z cílů těchto předvolebním debat České televize. Podívejme se ještě jednou na aktuální rozvržení voličů tady v Královéhradeckém kraji. Aktuální volební model, který pro Českou televizi vypracovaly SC&C a STEM/MARK naznačuje následující rozvržení voličů mezi těchto šest stran v regionu. Česká televize není odkázána při tvorbě volebního modelu na jednu agenturu, tudíž má šanci srovnávání dvou reprezentativních vzorků. Tentokrát u každé z agentury víc než 550 respondentů. Připomínám, že data pro tato šetření byla sbírána v Královéhradeckém kraji od poloviny do konce minulého týdne. Statistická odchylka průměrná je plus minus 2 procentní body. Konkrétní statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od 0,80 % plus minus do necelých 3 %. Velikost statistické odchylky je závislá ale na konkrétní výši výsledku dané strany. My teď míříme za socioložkou, ředitelkou výzkumu agentury SC&C Janou Hamanovou, která je v pražském studiu, přeji vám hezký dobrý večer, vítejte. 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

Dobrý večer. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Pokud bychom srovnali ten aktuální volební model s tím, jak v Královéhradeckém kraji v roce 2008 dopadly krajské volby, jaké trendy můžeme pozorovat? 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

Myslím, že ten zásadní trend je, že dvě největší strany, to znamená ČSSD a ODS, od toho roku 2008 ztratily. Každá z nich ztratila o 6 %, nicméně ten rozdíl mezi nimi zůstává pořád stejný, pořád se bavíme o osmiprocentním rozdílu. Nárůst vidíme u Komunistické strany Čech a Moravy zhruba o 4 %. A když se na to podíváme obecněji, tak levice v Královéhradeckém kraji vlastně zůstává takřka nezměněna, na zhruba 45, 46 %, jako to bylo v roce 2008, akorát že se rozdrobila ještě mezi tedy nejen ČSSD a KSČM, ale ještě přibylo Strana práv občanů Zemanovců. U pravice, tam můžu zaznamenat v podstatě nárůst, protože přibyla TOP 09, která v roce 2008 ještě nekandidovala. A dostáváme se tak vlastně na číslo pro pravici 31 %, přičemž před těmi čtyřmi lety to bylo zhruba o 5, 6 % méně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy se v těch sociologických sondách pokoušíte dostat do hlubin voličovy duše. Tady v Královéhradeckém kraji vás zajímalo, jestli pro kandidáta na hejtmana je klíčová zkušenost z regionální či komunální politiky na straně jedné, alespoň očích voličů, či zkušenost s celostátní politikou na straně druhé. Jak to dopadlo? 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

Dopadlo to naprosto jednoznačně. Ta regionální politika nebo zkušenost s regionální politikou je určitě významná deviza, možná že to je do určité míry spojeno se současným stavem té celostátní politiky, jak jsme na ní zvyklí, takže určitě je dobré, pokud má kandidát na hejtmana zkušenosti buďto ze starostování nebo ze zastupitelstev, ať už v obcích anebo v krajích. Jde to napříč celým Královéhradeckým krajem, nevidíme rozdíly mezi vzdělanostními skupinami, eventuélně mezi voliči jednotlivých stran nebo, nebo věkovými třídami. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ještě jedna otázka, která nás zajímala při té pomyslné cestě do hlubin voličovy duše, tak nakolik je vlastně důležité v souvislosti s těmi krajskými volbami, jaký je program politické strany, anebo osobnost lídra, zkrátka kdo je na kandidátce, tady je jaký výsledek? 

Jana HAMANOVÁ, ředitelka výzkumu agentury SC&C:

Tady to vypadá v podstatě jednoznačně pro ten program politické strany, který zmínilo 57 % respondentů, což je nadpoloviční většina, pro lídra jako tu zásadní, jako ten zásadní důvod pro volbu je v uvozovkách pouze 39 %. Je tam patrné, že v případě voličů ČSSD je výrazně větší ten příklon k tomu programu politické strany, u těch ostatních politických stran nebo voličů ostatních stran to patrné nebylo, tam to bylo zhruba průměrné. A další zajímavá záležitost, čím vyšší má člověk vzdělání, tím více upřednostňuje osobnost toho lídra. Takže u vysokoškoláků se následně stane, že osobnost lídra jakoby přebije ten program politické strany. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatuje ředitelka výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová. Přeji hezký zbytek večera a děkuji za tyto doplňující informace. Připomínám, že celou výzkumnou zprávu najdete ve 22:30 na internetových stránkách České televize, které jsou určeny ke krajským volbám, tedy na stránce www.ct24.cz/volby. Tam najdete nejen podrobnosti k tomu, co je to volební model, jaká je statistická odchylka, jaký je rozdíl mezi volebním modelem a volebními preferencemi. Ještě doplňující otázky na dva lídry, na Miloslava Plasse. Vy patříte k těm krajským lídrům z Občanskédemokratické strany, kteří se nepřipojili k prohlášení, kde rebelům v ODS říkáte, aby přestali rebelovat, protože to poškozuje i vás jako krajské lídry, proč jste to nepodepsal? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Tak mně se podobná prohlášení bytostně příčí. 

Václav MORAVEC, moderátor:


To znamená, líbí se vám, že se rebeluje a že to se může odrazit na výsledku. 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

To se mi nelíbí, ale nemám rád, když se hledá viník, anebo se honí čarodějnice místo toho, aby se odstranil problém. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Myslíte, že rebelové jsou čarodějnice? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Nemyslím si, že rebelové jsou čarodějnice. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Tak proč používáte příměr s honěním čarodějnic? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Ten příměr jsem použil, protože jsem řekl, že se mi nelíbí podobné petice, podobné antichartám a podobným dokumentům, které se minulosti... 

Václav MORAVEC, moderátor:

A vy byste to přirovnal, promiňte, vy byste to přirovnal, není to trochu tvrdé přirovnání k antichartě a... 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Je to tvrdé přirovnání, samozřejmě. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A je na místě? 

Miloslav PLASS, lídr krajské kandidátky ODS:

Ale pokud na úrovni členské základny dlouhodobě diskutujeme o únosnosti koaličních kroků, a v našem regionu je nesouhlas se zvyšováním daní, tak já nepřipojím svůj podpis proto, abych umravnil šest poslanců, ať už je jejich motiv jakýkoliv. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Rudolfe Cogane, je tady takový nesouhlas voličů třeba vašich TOP 09 a Starostů s těmi koaličními kroky, protože je uskutečňuje váš ministr financí? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Já ministru financí důvěřuju, co se týče tedy výkonu funkce ministra financí. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to tak, že vám vlastně nic jiného nezbývá? Kdybyste tady řekl, že nedůvěřujete ministru financí. Byste napsal antipetici zase. 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Jiný, jiná věc je můj vnitřní názor, ale jako. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A ten je rozdílný s tím, že důvěřujete? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Já jsem studoval teorii ekonomickou, takže mám prostě, na některé věci mám jiný názor, ale prakticky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale přesto důvěřujete ministrovi financí? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Ten má plnou odpovědnost. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak se vám s tím žije? 

Rudolf COGAN, lídr krajské kandidátky TOP 09 a STAN:

Nemám v tom problém. Nemám v tom problém. On vidí věci z jiného úhlu pohledu prostě a já ho prostě respektuju. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vladimíre Drymle, vy se příliš nesmějte, protože vy jste původně byl za ČSSD. Teď kandidujete za Stranu práv občanů Zemanovců. Není to proto, že vlastně nebylo pro vás místo na kandidátce ČSSD? Tudíž vám také nic jiného nezbylo? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Tak rozhodně to pravda není. Ale je o tom, co jste i říkal na úvod tohoto pořadu. Je to programu, je to o tom, co se děje v ČSSD v současné době. Je to o těch korupčních aférách. Je to o tom, že vedení sociální demokracie nechce žádným způsobem nápravu a změnu. Je to i o tom, jak se sociální demokracie postavila k Milošovi Zemanovi. Je to o té zradě, je to o těch aférách, které přichází po jednotlivých krajích. Dokonce přišly už do Královéhradeckého kraje s ROP Severovýchod, jak se mohli diváci přesvědčit na internetových stránkách a v tisku. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ano, proto, proto jste se, promiňte… 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Já nechci nic mít společného s určitým druhem korupčníků. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Škoda ale, že jste tak razantně nevystupoval už dřív. Protože vy jste byl náměstkem ministra zdravotnictví Davida Ratha. Tudíž ten boj proti korupci je tady opravdu na místě. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Ale pane redaktore, já bych vám chtěl připomenout, že to byl David Rath se mnou, který uvalil nucenou správu na VZP, udělal pořádek v českém zdravotnictví. Když jsme odcházeli, bylo 7 miliard. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale proč se mu to tak vymklo v kraji Středočeském? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Já jsem měl vážný spor s Davidem Rathem právě o tom, jak se vede zdravotnictví na krajích. Mám velmi vážné výhrady pro zdravotnictví i v Královéhradeckém kraji. Je to jasný systém na naplňování stranické pokladny. A s takovými věcmi nechci mít nic společného. 

Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, že vás to nepřekvapilo, když David Rath je viněn i z toho, že mohly některé peníze ve Středočeském kraji. Já se jenom ptám. 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ:
 

Já jsem byl jako poradce v Mladé Boleslavi. Jasně jsem prohlásil do tisku, že nechci mít s takovými praktikami nic společného. A odešel jsem z velmi lukrativního místa jenom proto, abych s tím nebyl spojován. Byli jsme si velmi. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jak dlouho myslíte, jak dlouho myslíte, že vydržíte v dresu Strany práv občanů Zemanovců? 

Vladimír DRYML, lídr krajské kandidátky SPOZ: 

Ale, pane redaktore, vy byste si měl lépe prostudovat ty materiály, protože já jsem nezávislý. Já nejsem v té straně. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale to, že přistu

Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel