Kraje bez dluhů!

19. června 2012
Kraje bez dluhů!

Zadluženost krajů vzrostla za vlády ČSSD o více než 50 % za tři roky. Zvýšila se ze 14,5 miliardy korun na téměř 22,5 miliardy korun na konci loňského roku. Ještě rok zbývá do konečného účtu za celou dobu jejich vlády.

Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 mld. Kč, který v dalším období udržovaly. A byť i formálně až do roku 2008 zadluženost krajů rostla, byla stabilita krajských financí vždy dostatečně jištěna. S nástupem sociálně demokratických hejtmanů došlo k razantnímu zmenšení tohoto polštáře. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. Je nejvyšší čas tento apetit v regionech zastavit! To je poselství, které zaznělo z Ostravské ideové konference ODS "Kraje bez dluhů".
 
V Královéhradeckém kraji byly přejaty modely financování uplynulých dvou volebních období. Nedošlo tak za vlády sociálních demokratů ke zvýšení dluhové zátěže kraje. To, co je nutné změnit, je narůstající byrokratizace, vzrůstající transakční náklady, které jsou v největší míře důsledkem nekoncepčnosti dotační politiky kraje, která v sobě nese prvky protekcionalismu. Hrozbou pro další volební období je pak připravovaný megalomanský investiční projekt rekonstrukce Náchodské nemocnice, kde výše investice přesáhne 1 mld. Kč. Vedení kraje počítá se zapojením úvěru ve výši 600 mil. Kč.
 
Obrovská druhotná zadluženost, která meziročně narůstá, je v údržbě komunikací. Kraj není do budoucna schopen udržet stávající hustotu sítě komunikací a je nutné podrobit přehodnocení dopravní generel ve smyslu redukce sítě komunikací. V našem kraji je 3,773 tis. km a dluh na jejich údržbě se odhaduje na 8 mld. Kč. Projektová připravenost je podmínkou pro úspěšné čerpání dotací v programovacím období 2014 – 2020.
 
Zmiňované dotační programy jsou vypisovány nekoncepčně, plýtvá se prostředky na velké množství dotačních programů, do kterých jsou peníze nesmyslně rozmělňovány a chybí na projekty, které na sebe mohou vázat další prostředky například z operačních programů. V současnosti vypisuje kraj 35 dotačních programů. Průvodním jevem tohoto přístupu je množství vrácených dotací, vzhledem k tomu, že z původní žádosti zbylo jen torzo, ze kterého není možné projekt realizovat.
 
Sociální oblast je bohatě dotovaná z krajského rozpočtu, dotace je v současné době nezbytná pro udržení základní sítě sociálních služeb. Kraj je zde jednoznačně ve střetu zájmů vzhledem k tomu, že plní povinnosti zřizovatele a dává příspěvek zřizovatele svým zařízením, zároveň poskytuje dotaci ostatním poskytovatelům, kteří mnoho let upozorňují na nerovný přístup k poskytovatelům zařazeným do sítě sociálních služeb. To byl důvod, proč jsme v minulém volebním období přistoupili k přípravě projektu převodu provozování krajských zařízení na druhé subjekty formou koncesního řízení. Sociální demokraté populisticky nazvali tento projekt privatizací a po volbách v roce 2008 skončil „v šuplíku“.
V regionu dosud vznikla čtyři centra odborného vzdělávání při středních odborných školách.  Královéhradecký kraj na ně získal 125 milionů korun z Evropské unie. Pokud jsme si vědomi nutnosti optimalizovat síť školských zařízení, je nesmyslné aby ve vzdálenosti 11 km od nově zainvestovaného centra odborného vzdělávání skomíralo odborné učiliště a to je fakt, který se v našem kraji děje.
V oblasti zdravotnictví se v minulých volebních obdobích realizoval projekt zdravotnického holdingu, včetně centralizace některých oblastí nákupu. Tento model byl ostře kritizován levicovou opozicí, ale byl beze změn přejat sociálními demokraty po volbách. V současné době je prezentován jako ostatně i řada dříve kritizovaných projektů, rozhodnutí, strategií, koncepcí a postupů jako úspěch současné krajské vlády.  
Bc. Miloslav Plass

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel