Zdravotní středisko pro Starou Líšeň

19. září 2014
Zdravotní středisko pro Starou Líšeň

Budu podporovat zřízení zdravotního střediska na náměstí Karla IV., kde by se na jednom místě sdružily základní lékařské služby: praktičtí lékaři, zubaři, někteří specialisté, lékárna atd. Středisko je jedním z důležitých projektů diskutovaných již mnoho let ve Staré Líšni a je po něm velká poptávka, jak mezi občany, tak mezi lékaři. Zvláště starším lidem by značně ulehčilo život, neboť by se nemuseli přemísťovat z místa na místo.

Dříve bývalo zdravotní středisko i s lékárnou na náměstí Karla IV. v domě číslo 6. Po jeho restituci se obvodní lékaři přesunuli do č. 19, kde jsou dodnes. Lékárna dlouhou dobu ve Staré Líšni nebyla žádná a dnes je jedna na Ondráčkově ulici s horší dostupností veřejnou dopravou.
Bylo vytvořeno občanské Sdružení zdravotníků a petici za zřízení střediska podepsalo přes 2000 obyvatel Líšně. Projekt byl také mnohokrát projednáván na Zastupitelstvu městské části i v Radě města. Obec však do dnešního dne nebyla schopna vyčlenit vhodný prostor. Nejprve bylo navrhováno vybudovat středisko v proluce na nám. Karla IV., která městu patří. Nerozhodnost městských orgánů, průtahy a mezitímní výstavba budov v okolí však dnes činí tuto lokalitu méně vhodnou.
Následně se začalo uvažovat o pozemku na rohu náměstí a Mifkovy, kde měla končit tramvaj a najdeme zde prodejnu obuvi. Tato nemovitost, která je rovněž v majetku města, skýtá více prostoru, ovšem vyžaduje změnu územního plánu, jenž stále počítá s tramvajovou tratí, přestože úvahy o prodloužení tramvaje až na náměstí již byly opuštěny.
Mně osobně se tento projekt jeví jako smysluplný a navíc od obce nevyžaduje nepřiměřené náklady. Tedy pokud by se zdravotní středisko nesnažila vybudovat sama a ordinace pronajímat, jak prosazuje ČSSD. Je ovšem otázkou, jestli by o takové řešení měli zájem zainteresovaní líšeňští lékaři. Domnívám se, že by bylo vhodnější, aby obce nabídla pozemek či nemovitost soukromým investorům, kteří by následně projekt realizovali z vlastních zdrojů.
Mnozí představitelé radnice tento projekt už roky verbálně podporují. Např. ČSSD jej měla v programu před čtyřmi lety, ale za celé volební období se nestalo vůbec nic. ODS se k němu sice dlouho stavěla negativně, ovšem to se teď změnilo. Máme ho v programu a já osobně se za něj budu zasazovat, aby zdravotní středisko ve Staré Líšni v nejbližší době vzniklo.