OTEVŘENÝ DOPIS MARTINA PUŠE OBČANŮM MĚSTA

24. července 2012
OTEVŘENÝ DOPIS
MARTINA PUŠE OBČANŮM MĚSTA

Vážení spoluobčané, dovoluji si Vás oslovit tímto dopisem se snahou osvětlit některá fakta a události, které se v našem městě v posledním období udály.

V samotném úvodu se musím Vám všem omluvit za to, že jsem již déle nedokázal čelit metodám a praktikám, které se v Jičíně v posledních letech objevily. Snaha o absolutní destabilizaci, rozbití všeho fungujícího, pomluvy, lži a nenávist vyvrcholily rezignací mých kolegů včetně místostarosty Miloslava Kůty a mým odvoláním těsnou většinou jedenácti hlasů. Co si však myslet o skupině zastupitelů, kteří mají jasno, že vedení odvolají, ale na tom, kdo povede město a převezme veškerou odpovědnost se do dnešního dne shodnout nedokázali. Takto si představují odpovědnost práce pro své voliče, občany našeho města ? Zajímavé také je, se podívat, jaké mají někteří noví radní zkušenosti a kolik hlasů vlastně dostali. Uvědomují si vůbec, jaké riziko jejich experiment může městu přinést? Jsem přesvědčen, že neznalost a nezkušenost s prací města a úřadu se jen obrovskými ambicemi a touhou po moci nahradit nedá.
Mohlo by se zdát, že mimořádné události začaly v Jičíně v lednu letošního roku aférou s nelegálním monitoringem internetového provozu v Technických službách ze strany TOP09. To však bylo jen vyvrcholení a vlastně záminka, jak definitivně převzít moc. Útoky na moji osobu a celou ODS se ale datují od okamžiku, kdy skupina podnikatelů přišla s úžasným projektem bioplynky s obrovskou kapacitou pár set metrů od centra města. Desetitisíce tun toho nejhoršího biologického odpadu se měly svážet z celého regionu do Jičína. Tehdy jsme se jasně postavili proti a začali činit kroky, které by projektu zabránily. Jedním takovým konkrétním bylo přijetí nového územního plánu. Možná někdo z Vás pamatuje na reakci zastánců bioplynové stanice, kteří nás obvinili, že chceme pod Zebínem vybudovat golfové hřiště pro vyvolené a vlastně také svoji vlastní bioplynku.
K ničemu takovému ale nedošlo a ani se nic podobného nechystá. Následovaly další útoky a smyšlené aféry s jedinou snahou, odstranit „nepohodlného starostu“ a stejně smýšlející kolegy. Vlivní podnikatelé pak budou moci bioplynku z peněz Evropské unie postavit a hlavně spustit jeden z nejlepších byznysů v ČR.
V současné době schvalování tohoto projektu vrcholí. Rozhoduje se o jeho bytí či nebytí. 26.7.2012 bude muset město připojit své stanovisko a právě v tento moment se nepohodlný starosta nehodí. Zeptejte se tedy nového vedení města, jak se k této věci staví. Pravděpodobně Vám odpoví, že o tom vlastně nemohou rozhodnout, že to rozhodují úředníci a všechny podklady jsou v pořádku. U všech podobných projektů byly vždy podklady v pořádku. A realita? Ptejte se těch, kteří mají s bioplynovou stanicí v místě bydliště vlastní zkušenost. Proti takovému projektu se musí bojovat aktivně, hledat možnosti a způsoby, jak mu zabránit a ne se tvářit, že to ovlivnit nejde.
Vážení občané, jsem přesvědčen o tom, že se Jičín v posledních letech výrazně proměnil. K lepšímu. Na tom se shoduje většina místních a všichni návštěvníci. Za vším je ale spousta práce. Stačilo ještě pár let se stejným nasazením a priority města mohly být dokončeny. Novému vedení města přeji, ať v co nejkratší době dokáže, že kromě pomluv a kritiky umí i něco jiného. Na vás všech pak bude, abyste snažení zastupitelů v dalších komunálních volbách spravedlivě ohodnotili.
Závěrem mého dopisu mi dovolte poděkovat všem mým spolupracovníkům z úřadu, organizací města a všem, kteří mě a kolegy v naší práci podporovali. Velké poděkování patří i občanům města za dlouhodobou podporu celé ODS, která nám umožnila vybudovat z Jičína město, které je na úplně jiné úrovni, než Jičín před dvaceti lety. Moje práce v zastupitelstvu nekončí. I nadále se na mě můžete s důvěrou obracet, i nadále budu hájit zájmy, o kterých jsem přesvědčen, že jsou pro město prospěšné. Krásné prázdniny a klidnou dovolenou Vám všem přeje

Ing. Martin Puš
starosta města 2002 - 26.6.2012
zastupitel za ODS od roku 1994 

Ing. Martin Puš

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení
uvolněný starosta města