Územní rozvoj se v období koronaviru rozhodně nezastavil

10. června 2020
Územní rozvoj se v období koronaviru rozhodně nezastavil

Na první pohled by se mohlo zdát, že se územní rozvoj na nějakou dobu zastavil. Nescházel se Výbor pro územní rozvoj Zastupitelstva městské části Praha 5 ani Dopravní výbor stejného orgánu. Odbor územního rozvoje nemohl přijímat nikoho k osobním konzultacím nad záměry. Také byla zastavena i výstavní činnost galerie G ve Štefánikově ulici, čímž byla přerušena výstava studentských prací a úvah nad možnou budoucností usedlosti Cibulka. Územní rozvoj tak začal fungovat online. Připravovali jsme podklady pro koncepční rozvojové materiály, dohlíželi jsme nad zájmy obce v probíhajících územních řízeních a při pořizování změn územního plánu. Pracovníci odboru územního rozvoje Úřadu městské části Praha 5 se přesunuli ve volných chvílích na frontovou linii v boji s koronavirem. Kdo mohl, tak ve volném čase šil roušky pro rozdání potřebným občanům nebo se podílel na pravidelné distribuci desinfekce. Za to jim patří ještě jednou velké dík.

Opatření proti šíření koronaviru nám také znemožnila uskutečnit plánovanou veřejnou prezentaci Architektonické studie dostavby a rekonstrukce ZŠ Podbělohorská, což se nám nyní podaří napravit. Architektonickou studii plánujeme představit veřejnosti na společném jednání Výboru pro územní rozvoj a Výboru školského, které se uskuteční v úterý 16. 6. 2020 od 16:00 v zasedací místnosti Zastupitelstva městské části Praha 5 v budově úřadu na adrese Štefánikova 236/13, 246/15. Úkolem architektů bylo dle požadavků městské části prověřit, zda lze v areálu stávající jednostupňové školy realizovat dostavbu plnohodnotného dvoustupňového školního areálu při zachování stávající historické budovy a zejména při zachování kvalitních pobytových podmínek areálu s bohatým zastoupením dřevin a zeleně. Společně s námi tak budou občané moci hodnotit, zda se architektům návrh podařil, a zda je dostatečným podkladem pro porovnání s jiným místy, kde je potřeba navyšovat kapacity pro žáky naší městské části.

ZŠ Podbělohorská není však jediným místem, kde zvažujeme možnosti budoucího rozvoje školství. Vzdělávání mládeže je pro budoucnost rozvoje města důležité a věnujeme se jí s patřičnou péčí. Proto připravujeme obdobné prověření budoucích možností rozšiřování u dalších školských budov a areálů případně možnosti výstavby zcela nových areálů. Možnosti rozvoje stávajících školských zařízení prověříme např. u školy v ulici Nepomucká, hlavní město Praha na základě našich podkladů obdobně prověří areál speciální školy V Cibulkách. Výstavbu zcela nového školského zařízení budeme zjišťovat v lokalitě na západním konci ulice Peroutkova nebo ve spolupráci s místním developerem v bývalém areálu Waltrovky při ulici Radlická.

Z dalších připravovaných záměrů mohu zmínit studii parku Motolka, kde budeme pokračovat ve směru naznačeném v základní koncepci „Proměn Motolského údolí“ a přípravu pořízení obdobně celkové koncepce pro Radlické údolí. Zkrátka nás čeká důležitá práce, na kterou jsme se v období s omezeními důsledně připravovali. Výsledky práce architektonických atelierů, stejně jako u ZŠ Podbělohorská a Motolského údolí, budeme samozřejmě veřejně prezentovat. Zpětná vazba od samotných obyvatel Prahy 5 je pro nás velmi důležitá.

Mgr. Zdeněk Doležal

radní MČ Praha 5
předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5