Informace o večeru s paní Miroslavou Němcovou a Karlem Hanzlíkem

9. března 2014
Informace o večeru s paní Miroslavou Němcovou a Karlem Hanzlíkem

Jako předseda Oblasti a zároveň starosta Dobřichovic jsem se rozhodl pořádat nepravidelná politická diskuzní fóra o politických tématech.  Jako první přijala pozvání na tento diskuzní večer Miroslava Němcová  a starosta Prahy  5, Radotína Karel Hanzlík. Diskuzního večera se účastnilo asi 70 lidí. Rád bych vás seznámil s tématy, která se na tomto diskuzním fóru probírala. Pokusím se to přiblížit formou několika otázek a odpovědí.

Jaký je důvod  tato diskuzní fóra organizovat?

Těch důvodů je několik. Jednak se domnívám , že lidé mají v poslední době daleko větší zájem o politických tématech diskutovat. Také se děje řada věcí, které vyvolávají obavu z nárůstu moci  komunistů a lidí, kteří byli  s tímto režimem spojeni. A posledním z motivů je i rostoucí cenzura v tisku.  Ta je způsobená zejména kumulací mediální moci do rukou Andreje Babiše, člověka, který  aktivně působil v řadách agentů komunistické Stb. Tento člověk  v poslední době koupil řadu vlivných médií a přes ně ovlivňuje celou veřejnost.  A i díky této mediální moci  získal  moc politickou. Kombinace mediální a politické moci je vždy nebezpečná a nepřijatelná. To že se o řadě věcí již v novinách nedočtete je bohužel velikou pravdou a je to důsledkem cenzury, kterou ve svých novinách nastavil.

A o kterých  tématech se na prvním fóru diskutovalo?

Tak jedním z prvních témat byla právě spolupráce Andreje Babiše s Stb. Právě tento člověk, který byl agent Stb  usiluje prostřednictvím svého hnutí ANO o zrušení lustračního zákona. To pro mne není přijatelné. V souladu s lustračním zákonem by ani neměl  vstupovat do žádné vlády natož ovládnout jedno z nejdůležitějších ministerstev. Prostřednictvím svých novin spustil  vlnu  článků o tom, že je vše již dávno, že je to již  24 let a že bychom měli na vše zapomenout a zrušit lustrační zákon.

Jeho nástup do funkce ministra financí je v rozporu s tímto lustračním zákonem a  je to obrovský precedens, který má své následky.   Těmi jsou např. vyjádření poslankyně za Komunistickou stranu  Marty Semelové v ČT o tom, že  justiční vražda Milady Horákové byla v pořádku. To je vrchol arogance.  Za milost pro tuto vynikající prvorepublikovou političku orodovaly u Klementa Gottwalda světové osobnosti tehdejší doby jako např. Winstion Churchill či Albert Einstein. Přesto ji komunistický režim popravil.  A Andrej Babiš, člověk, který s tímto zločinným režimem vědomě a aktivně spolupracoval píše ve svých novinách, že je to již dávno a že to nic neznamená. To je pro mě tak alarmující a  mám pocit, že je potřeba něco dělat.

 A je to opravdu tak vážné? Která média vlastně patří Andreji Babišovi?

Pan Babiš nakoupil většinu hlavních novin. Nejdůležitější jsou celorepublikové deníky jako MF Dnes, Lidové noviny, deník Metro, deník 5+2, E15, dále vlastní vlivné servery iDnes, Lidovky.cz, koupil nejposlouchanější rádio Impuls, rádio ROCKZONE, vlastní televizi Óčko, financuje politický server česká pozice a další. Dále skrytě začal zaměstnávat řadu novinářů jako např. dřívě možná investigativního,  dnes již silně zprofanovaného novináře Václava Moravce (pozvání  Andreje Babiše do Otázek Václava Moravce bylo namísto investigativní žurnalistiky  ukázkou rozhovoru zaměstnace a zaměstnavatele) .  Další významný novinář Martin Komárek ,  který ve svých článcích dříve Babiše silně kritizoval (např.  jeho kšeftování a lobbing se Stanislavem Grossem)  již nyní nenapíše proti panu Babišovi ani čárku. Výrazně alarmující jsou i zprávy o jeho zájmu o televizi Nova. A v poslední době se ukazuje i jeho velká  snaha o ovládnutí Rady ČT.

O situaci v ČT mimo jiné vypovídá i to jak z ní najednou odcházejí právě kvůli ovlivňování zpravodajství nejlepší redaktoři jako Daniela Drtinová,  Martin Veselovský či Bohumil Klepetko.

Která další témata jste s paní Miroslavou Němcovou a se starostou Hanzlíkem  probírali?

Tak kromě témat, která jsem již  zmínil  jako je snaha o zrušení Lustračního zákona a snaha o bagatelizaci zločinů komunismu tak dalším důležitým tématem byl návrh zákona, který přednesl poslanec  ANO pan Faltýnek,  člověk, který řídí Babišovu firmu Agrofert. Ten jako svůj první návrh zákona ve sněmovně předložil  návrh na zvýšení výkupních cen elektřiny z bioplynových stanic. To je neskutečná drzost. Poté co se konečně trochu rozhýbaly ledy se zlodějnami  kolem slunečních elektráren navrhne pan Babiš prostřednictvím svého zaměstnance pana Faltýnka zvýšení výkupní ceny elektřiny z bioplynových stanic.  Odsouhlasení tohoto návrhu by znamenalo cca 1 miliardu ročně, kterou by museli normální lidi zaplatit na složenkách za elektrickou energii. A část z této miliardy by tekla do kapsy panu Babišovi a potažmo i panu Faltýnkovi, který je jistě placen podle zisků Agrofertu.  A o tom se nikde nedočtete. Normálně by této nehoráznosti měly být plné noviny. Další věcí je,  že pan Babiš koupil v roce 2012 firmu Farmtec, která  bioplynové stanice staví a které po snížení výkupních cen elektřiny výrazně klesl zisk o necelou miliardu. Pro letošní rok nemá dle HN sjednanou žádnou zakázku a podle selského rozumu by se dostala do ztráty. Tedy by přišla o další miliardu. Navýšením výkupních cen elektřiny z těchto stanic, které zaplatíme my všichni na složenkách ČEZu by došlo jistě opět k výstavbě dalších bioplynových stanic a tím by tekly jako dříve cca 2 miliardy do kapes pana Babiše.

Alarmující je také, že pan Babiš bude nyní kontrolovat pana Babiše zda odvádí dobře daně. To přece není možné. Jeho gesto, že odstoupil z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva Agrofertu je jen pro hloupé, kteří by nepochopili, že přece  stále zůstává majitelem této firmy.

Hovořili jste také o situaci na Ukrajině.

Samozřejmě. To je horké téma. V této souvislosti bych asi zmínil jeden  důležitý  fakt a to že se k tomuto závažnému tématu  vůbec nevyjádřil prezident  Zeman ve své projevu v Europarlamentu. To je podle mě velká chyba  když v téměř sousední zemi proruský prezident Janukovič nechá postřílet desítky civilních lidí a náš prezident tomu nevěnuje na půdě evropského parlamentu ani slovo a sní o společné armádě a společné měně a společné politice Evropské Unie. Co to je za politiku když neřeší takovouto nehoráznost?

Kolik lidí na diskuzi přišlo?

Přišlo asi 70 lidí což je na politickou diskuzi hodně. Pravděpodobně by ale přišlo více ale lidé měli pocit, že to je nějaká uzavřená akce ODS. Příště zdůrazním, že je to akce otevřená pro širokou veřejnost.

Tolik o diskuzním fóru v Dobřichovicích. 

Ing. Michael Pánek

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
uvolněný starosta města