Kouření zakázáno, vrahy pouštět dovoleno

31. května 2017
Kouření zakázáno, vrahy pouštět dovoleno

(Lidovky.cz) Ač sám nekuřák, považuji zákaz kouření v restauracích, klubech a dalších podnicích, který platí od posledního květnového dne, za špatný. Argument, že se jedná o ochranu zdraví nekuřáků, jednoduše neobstojí, protože v současné době mají lidé na výběr velké množství nekuřáckých podniků, takže si mohou vybrat, kam jít.

Jako spolumajitel pražského rockového klubu to považuji za šikanu podnikatelů. Po zavedení elektronické evidence tržeb nebo zákazu prodeje o svátcích jde o další útok na svobodu podnikání v České republice. Stát se snaží nařizovat soukromým subjektům, co smí nebo nesmí jejich klienti činit.

I u nás bylo kouření povoleno. Obávám se však toho, že jakmile začnou kuřáci chodit z restaurací, tak si začnou lidé bydlící v okolí stěžovat na rušení nočního klidu. V noci totiž bývá výrazně slyšet i tlumený hovor. Obce a města se to prý chystají řešit tím, že vytvoří tzv. antikonfliktní hlídky, které budou na prostory před hostinci dávat pozor. Mně to ale připadá jako pořádání štvanice na kuřáky, prostě na lidi, o kterých moc usoudila, že jsou horší než ostatní. Navíc mám obavy, že současná koalice, v obavách o naše zdraví, již pracuje na dalších zákonech, které zakážou pití alkoholických nápojů, které zakážou pojídání bůčku a tlustého masa obecně, které zakážou prodej kávy v kavárnách a nezdravých sladkostí v cukrárnách. Já bych ale mnohem raději přivítal zákon omezující drancování české krajiny žlutou řepkou anebo zákon zakazující pouštět jen tak nájemné vrahy.