Elektronická aukce energií poprvé ušetří peníze také Pardubanům

14. srpna 2013
Elektronická aukce energií poprvé ušetří peníze také Pardubanům

Elektronické aukce energií jsou výhodné jak pro domácnosti, tak pro podnikatele.

Městský obvod Pardubice III nabídl v červnu tohoto roku občanům a organizacím možnost snížit náklady na elektrickou energii a zemní plyn formou elektronické aukce. Dosažení snížení je možné sdružením velkého počtu klientů do jednoho objemu zakázky, o kterou pak soutěží dodavatelé energií. 

Platí zde přitom jasný tržní princip – čím větší počet klientů, tím lepší ceny mohou dodavatelé nabídnout. Do červencové aukce, které se zúčastnil i náš městský obvod, se zapojilo více měst a obcí, které tvořily poptávku 4 888 domácností. 

Stejně jako předchozí elektronické aukce, i tato byla velmi úspěšná. Při celkovém objemu poptávky energií 172,065 milionu korun ušetří občané 52,5 milionu Kč. Z toho uspoří domácnosti 27,31 % na zemním plynu a 34,55 % na elektrické energii. 

Elektronické aukce energií jsou zajímavé také pro podnikatele. Ti dosáhli konečné úspory 36,7 % na elektrické energii a 19 % na zemním plynu. Dohromady to pro ně znamená 13,75 milionu Kč, které nebudou muset vynaložit v nákladech za energie. 

Proto si myslím, že snížení cen energií může příznivě ovlivnit tolik potřebný rozvoj podnikání a tím i ekonomický růst. Jedná se přitom o rychlé a výhodné řešení, které není závislé na veřejných financích. 

Červencová aukce byla již v pořadí pátou elektronickou dražbou energií pro domácnosti a podnikatele. Pokud bude na základě dosažených výsledků od občanů a podnikatelů zájem, tak tuto akci pro náš obvod určitě zopakujeme.

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

člen oblastní rady
starosta MO Pardubice III