Budování týmu v naší ODS – klišé nebo realita?

31. října 2012
Budování týmu v naší ODS – klišé nebo realita?

Vedení lidí je především zodpovědnost. Zvolení do jakékoliv funkce z nás automaticky nedělá vůdce,  ale dává nám možnost se jim stát. Někteří dané příležitosti využijí, někteří ne, nechtějí nic měnit, nechtějí nic riskovat.  Záleží především na tom, jakých dosahujeme výsledků a nikoliv jen na našich slibech.

Vůdce musí především pomáhat členům týmu v jejich rozvoji a také tvrdě pracovat na sobě. Lidé mu musí věřit a poté mohou věřit i jeho vizi. Vedení není vrozená vlastnost, vedení se člověk musí naučit. Dějiny jsou plné příkladů bohatých šlechticů, kteří za několik generací zkrachovali. Na posty vyšší bychom měli volit ty, jenž se osvědčili na postech nižších. Musíme skončit s podprůměrností a učit se u těch, kteří vyhrávají a ne u těch, kteří prohrávají. Zvláště v dobách těžkých a krizových situacích se ukáže, co v kom je a jak to myslí. Vůdce nemůže zvládat vše sám, ale musí se obklopit schopnými a výkonnými lidmi.

Jsme jeden tým, vše záleží na nás, musíme být jednotní.  Je tomu skutečně tak? Neprosazují se spíše osobní zájmy? Není na překážku osobní styl každého jedince? Máme silného vůdce? Máme ty správné lidi? Víme, co chceme a jak toho dosáhneme?

To jsou otázky, které si určitě kladou mnozí z nás.

Pro budování týmu naší nové ODS je důležité:

Odlišné názory a pohledy na věc – důležitá věc pro sebereflexi týmu, že vše dělá správně a tím správným způsobem. Nelze se bránit novým způsobům a novým netradičním řešením.

Důvěra mezi členy týmu a také pocit odpovědnosti za společné výsledky. Toho lze dosáhnout tím, že společná a zásadní rozhodnutí se dělají společně,  že se sledují vzájemné vztahy členů týmů a že se řeší případné osobní konflikty členů týmu.

Silný předseda, který touží po vítězství a chce něčeho dosáhnout a vybere si ty správné lidi pro správnou věc  a stanoví společnou dlouhodobou vizi, která je důležitější jak osobní role členů týmu.

Dobré organizace se učí na chybách vlastních, průměrné na chybách druhých a ty špatné se neučí vůbec. Myslím si, že v pardubické oblasti můžeme s novým předsedou začít budovat  ,, novou,, ODS. Otevřenou, Důvěryhodnou a Silnou a být tak inspirací i pro další oblasti. Změna musí nastat především od spodu.

 

 

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta

Štítky:
dokument Pardubice