Návrhy ODS na spolupráci magistrátu a městských obvodů

8. října 2012
Návrhy ODS na spolupráci magistrátu a městských obvodů

Pracovní skupina ODS pro problematiku městských obvodů zpracovala body týkající se spolupráce magistrátu a mětských obvodů.

Návrhy ODS na spolupráci magistrátu a městských obvodů:

  1. Chceme velké, silné a prosperující město, které se bude rozšiřovat a ne zmenšovat.
  2. Chceme ještě více posilovat kompetence městských obvodů tak, aby vykonávaly co nejvíce operativy a tak uvolnily ruce vedení města, které by mělo určovat strategii rozvoje a řešit zásadní směr rozvoje vzhledem ke svým kompetencím.
  3. Chceme výkon státní správy ponechat v současném stavu.
  4. Chceme zlepšovat komunikaci mezi městskými obvody, magistrátem, občany a okolními obcemi.
  5. Chceme zachovat stávající územní členění města Pardubic.
  6. Chceme, aby měl magistrát prostor a řešil zásadní a důležitá opatření, které budou mít vliv na budoucí podobu města Pardubic. Za nejdůležitější považujeme:
  • Řešení dopravní infrastruktury z hlediska investic státu, kraje a města, v co nejkratší době. Jednat s ŘSD a potažmo s generálním ředitelem ŘSD z hlediska uvolnění finančních prostředků na rok 2013 na projekt Trojice. Dále je nutné jednat s Ministerstvem dopravy v otázce financování přípravy a realizace vnějšího dopravního systému Pardubic – severovýchodní a jihovýchodní obchvaty.
  • Vzhledem ke kraji prosazovat realizací tichých krytů na páteřních krajských silnicích II. a III. tříd v intravelánu města Pardubic.
  • V rámci samosprávy se zaměřit na celkové rekonstrukce místních komunikací v majetku města.
  • Jednat s ministerstvem obrany o bezúplatném převodu objektu a pozemků na území města Pardubic.  K tomu potřebujeme mít zpracované a zaregistrované studie k uvedeným objektům.
  • Řešení odpadového hospodářství po roce 2013.
  • Začít se věnovat přípravě čerpání finančních prostředků EU po roce 2013.
  • Vytvořit do budoucna kvalitní vizi města. Ve strategickém plánu jasně definovat zájmy města, jeho obyvatel, podnikatelských subjektů, ale i okolních obcí. Jen tak mohou mít konkrétní rozvoje projekty větší nárok na úspěch při čerpání finančních prostředků z EU. Základem by mělo být zlepšení života v dané lokalitě, podpora podnikání a zajištěná zaměstnanost obyvatel.
  • Vytvořit nový územní plán, který bude respektovat požadavky strategického plánu.

 

Za pracovní skupinu ODS pro problematiku městských obvodů