Pardubice by se měly rozšiřovat, ne scvrkávat

26. září 2012
Pardubice by se měly rozšiřovat, ne scvrkávat

Pardubická ODS je znepokojena postojem města k otázce městských obvodů a jejich kompetencí. Zastupitelstvo na svém květnovém jednání nepřijalo usnesení navrhující vytvořit pracovní skupinu, která by se touto problematikou zabývala. Dnes jsme svědky toho, jak městská část usiluje o samostatnost.

ODS je dlouhodobě zastáncem členění statutárního města Pardubice na městské obvody, protože se tak naplňují principy reformy veřejné správy, decentralizace a dekoncentrace, tj. přiblížení veřejné správy občanům. Jen tak si občané rozhodují o svém území sami - tím, že mají vlastní volené orgány i rozpočet.

Návrhy některých politických stran oscilují od ponechání současného stavu až po úplné zrušení městských obvodů.

ODS stanovila pracovní skupinu, která se tímto problémem zabývá.

ODS chce silné město, které se bude spíše rozšiřovat a které bude jednat s okolními obcemi o možnostech a výhodách připojení. Současná situace však míří k opačnému stavu. Jen velké a silné město má přitom větší šanci dosáhnout na čerpání prostředků z EU a také větší podíl na rozpočtovém určení daní.

Tímto vyzýváme všechny zastupitele a vedení města, aby nepodceňovali současnou situaci. Je třeba jednat s přípravným výborem místního referenda ve Svítkově a zabránit  odtržení této oblasti od města. Reálně totiž hrozí, že další okrajové části začnou také uvažovat o samostatnosti, a naše krajské statutární město začne ztrácet jak na své velikosti, tak na svém významu a důvěryhodnosti.

 

Za pracovní skupinu pro problematiku městských obvodů