Město Vsetín chce řád pro Josefa Sousedíka

18. dubna 2014
Město Vsetín chce řád pro Josefa Sousedíka

V letošním roce uplyne již 120 let od narození a 70 let od násilné smrti Josefa Sousedíka, významné osobnosti nejen našeho města.

 

Josef Sousedík, na snímku s prezidentem T. G. Masarykem při jeho náštěvě Vsetína, byl starostou města Vsetína v letech 1927 až 1938, významným vynálezcem, odbojářem a vůdčí osobností tehdejšího společenského života ve Vsetíně. Rada města Vsetín schválila podání návrhu Kanceláři prezidenta republiky na udělení řádu Tomáše Garrigua Masaryka, který je udělován každý rok 28. října prezidentem republiky.

Návrhy na udělení vyznamenání se podávají na Kancelář prezidenta republiky ČR nejpozději do 31. srpna kalendářního roku. Prezident republiky návrhy vyhodnotí a pak uděluje vyznamenání navrženým kandidátům. Řád Tomáše Garrigua Masaryka se uděluje 28. října kalendářního roku. 

 Novou knihu „Josef Sousedík (ne)zapomenutý vynálezce, továrník, politik a vlastenec“ autorů Jiřího Kohutky a Josefa Košťála dostal pan prezident Zeman darem při jeho návštěvě Vsetína v září minulého roku.

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
členka regionální rady
starostka