Novoroční projev starostky Vsetína

9. ledna 2013
Novoroční projev starostky Vsetína

Dámy a pánové, vážení spoluobčané,

 

je krátce po vánočních svátcích, kdy jsme měli možnost spolu se svými rodinami strávit příjemné chvíle, zastavit se v každodenním shonu a ohlédnout se zpět za právě skončeným rokem 2012. Jistě také zbyl čas zamyslet se nad tím, co nás čeká v roce začínajícím, v roce 2013.

 

Také jsem si našla čas zbilancovat rok 2012 z pohledu života města. Nebyl nijak nudný. Byl pro nás všechny další velkou výzvou. Zaměřili jsme se na úkoly vedoucích k úsporám ve všech oblastech činnosti městského úřadu tak, jak jsme si naplánovali v závěru roku 2011. V minulém roce jsme však nejen šetřili, ale také uskutečnili investice, které věřím, že k dobrému změnily naše město.

 

Zásadním způsobem jsme změnili organizační chod městského úřadu. Jako nejzásadnější vidíme zrušení Vsetínské správní a investiční a včlenění správy majetku a investic do nového odboru. Získali jsme tak především kontrolu nad projekty a investicemi, od jejich zadávání, veřejnou soutěž až po realizaci včetně důsledného stavebního dozoru. Údržba majetku ve městě nebyla v minulosti prováděna systematicky, zpracovali jsme tedy jeho pasporty, které nám napomáhají určovat priority oprav a investic. V návaznosti na strategický plán města vznikly koncepční materiály v oblasti kultury, zdravotnictví, školství, bydlení a cestovního ruchu, které by nám do budoucna měly pomoci nejen se ekonomicky starat o městský majetek, ale při rozhodování k naplnění strategických (dlouhodobých) cílů

 

V rámci investičních akcí patřila mezi ty nejvýznamnější celková rekonstrukce mateřské školy Kobzáňova včetně revitalizace její zahrady. Město se i nadále snaží chovat ekologicky. Vybudováním Závodu na zpracování biologicky rozložitelných odpadů na Bobrkách se významně v tomto směru posunulo vpřed. Na Horním náměstí se dočkala zrestaurování kašna, a na hřišti s umělou trávou Pod Pecníkem mají fotbalisté nové osvětlení.

 

V centru města přibylo také několik desítek nových parkovacích míst, a to jak na Žerotínově ulici, tak podél železniční vlečky. Jiná byla upravena tak, aby splňovala požadavky řidičů -  jako například parkovací plocha u polikliniky. Problematika parkování bude prioritou i v dalších letech a příjmy získané z parkovného striktně půjdou do této kapitoly.

 

V oblasti dopravy bylo jistě závažnou změnou zjednosměrnění celého sídliště Rybníky, kterým jsme zlegalizovali stání a zlepšili průjezdnost sídliště jak pro autobusy MHD, tak pro vozidla integrovaného záchranného systému. Není to konečná, i když nepočítáme se změnou podstaty organizace dopravy, provoz ukáže, kde je vhodné provést úpravy.

V uplynulém roce jsme se také zaměřili na opravy komunikací, chodníků, mostů či lávek, které jsou v našem majetku.

 

V rámci podpory cestovního ruchu byla vybudována Baťova naučná stezka o délce 12 km, jejíž trasa vede údolím Červenka, přes Vsacký Cáb k Cábskému jezírku a zpět k Louce pod Rančem. Součástí stezky je městský okruh o délce přibližně 2 km, který provádí návštěvníky těmi nejzajímavějšími budovami města, ať už z historického, architektonického či kulturního pohledu.

 

Zaměřili jsme se na důslednou přípravu investičních akcí, které budou realizovány v tomto roce. Do těchto příprav jsme se snažili zapojit i vás, občany, a to prostřednictvím řady veřejných projednávání, na nichž jste s námi mohli diskutovat nad plánovanými záměry. Častěji než v minulosti spolupracujeme s místními podnikateli a organizacemi ve městě.

Město pro byznys, spolupráce z CZ investem, komunikace s min. dopravy, ŘSD, ředitelství drah…..  možná v jakém objemu jsme získali dotace v letoš roce

A nyní k tomu, co nás čeká letos…

 

K 1. lednu došlo k ukončení činnosti Společnosti pro komunitní práci Vsetín, ke zrušení příspěvkové organizace Městské lázně Vsetín a k optimalizaci činností technických služeb. Vzhledem k omezeným zdrojům a zvyšujícím se výdajům, jež nemůže město ovlivnit, považujeme tuto optimalizaci za nezbytnou.

 

Rozpočet na tento rok schválilo městské zastupitelstvo na svém prosincovém zasedání. Počítá se v něm s obdobným objemem financí na investice jako v loňském roce, přibližně 150 milionů korun. 

 

Město chce na základě již zmíněné pasportizace majetku investovat do každé oblasti. Například s částkou 22 milionů město počítá na obnovy, rekonstrukce a rozšíření místních komunikací, chodníků, parkovišť, mostů a lávek a veřejných prostranství. Více než 44 milionů korun je pak připraveno v rámci projektu IPRM na úpravy veřejných ploch ve středu města, na Rybníkách a Trávníkách, mezi něž patří mimo jiné revitalizace parku v plánované hodnotě 28 milionů korun. Rozsáhlou investiční akcí plánovanou na letošní rok je také řešení přístupu pro pěší a cyklisty do lokality Bobrky za přibližně 18 milionů korun. V oblasti sportu a tělovýchovy bude zahájena příprava na rekonstrukci lokality koupaliště u průmyslovky na sportovně rekreační areál využitelný od jara do podzimu. Vybudovány budou také šatny včetně sociálního zázemí pro návštěvníky hřiště s umělou trávou Pod Pecníkem v hodnotě 3,5 milionu korun. V oblasti školství patří mezi největší plánované investice rekonstrukce elektrorozvodů včetně výměny osvětlení v mateřské škole MŠ Luh za 1,2 milionu korun a výměna oken na základní škole Ohrada za 5,5 milionu korun. K rozšíření nabídky cestovního ruchu a sportovního vyžití občanů města i jeho návštěvníků je v rámci Regionálního operačního programu do rozpočtu města zahrnuta realizace Bike Areny v Semetíně.

 

Cílem všech akcí, ať již realizovaných nebo teprve plánovaných, je prosperita Vsetína i celého Valašska. To ovšem není úkol pro jednoho člověka nebo vedení města, ale pro nás všechny.

 

Chtěla bych proto poděkovat zastupitelům za jejich práci a také všem občanům za vaši podporu, zájem o dění ve městě i připomínky, které nám pomáhají vytvořit otevřený vztah radnice a občanů, založený na vzájemné komunikaci.

 

Do nového roku 2013 vám chci samozřejmě popřát hodně úspěchů, zdraví, štěstí i osobní spokojenosti.

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka