Čunkovi Romové se chtějí po letech vrátit do Vsetína

21. srpna 2012
Čunkovi Romové se chtějí po letech vrátit do Vsetína

To, co tehdy vyneslo lidoveckého starostu Vsetína Jiřího Čunka na výsluní vrcholné politiky - vystěhování několika romských rodin ze Vsetína - znamená pro současnou starostku města paní Ivetu Táborskou problém, který musí být připravena řešit. Jedna z těchto rodin není v novém bydlišti spokojena a chce se vrátit zpět. Tamní spolubčané nemohou být spokojeni s ní a její odchod z obce by jen uvítali.

Ani za šest let si totiž její členové v novém bydlišti v Dřevnovicích na Prostějovsku nezvykli. Se sousedy se nesžili, naopak eskaluje napětí a slovní přestřelky už přerostly ve fyzické útoky - napadení z jedné a obranu z druhé strany.

 

„Ve Vsetíně jsme pořád trvale přihlášení, tam jsou terénní pracovníci, chodí s děckama na výlety, postarají se. Tady nemají děcka kam jít,“ říká Růžena Ščuková. „Že jsou tu nespokojeni, to říkají pořád. Nejsou tu přihlášení, léta ani neplatí za odpady," řekla starostka Dřevnovic.

„Nevím o tom, že by se Ščukovi ucházeli o městské byty ve Vsetíně, ty se přidělují podle pořadníku. Zapsání do něj podléhá určitým pravidlům. Ale samozřejmě nemůžeme nijak ovlivnit, pokud by si sehnali třeba podnájem,“ řekla starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS).

Vsetín podle ní nyní žije bez excesů s romským etnikem. „Dřevnovice jsou malá obec, na problémy tam nebyli připraveni a mají omezené možnosti je řešit. U nás pomáhá Diakonie, Charita, neziskovky,“ dodala paní Iveta Táborská.


Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka