Ve Vsetíně se budou konat Templářské slavnosti

24. července 2012
Ve Vsetíně se budou konat Templářské slavnosti

V neděli 19. srpna 2012 od 14 do 21 hodin se ve Vsetíně na Horním městě budou konat TEMPLÁŘSKÉ SLAVNOSTI, nad nimiž převezme záštitu starostka města Iveta Táborská.

Jen málokdo by uvěřil, že Vsetín patří k jedinému většímu městu v České republice, které se může pyšnit templářskou historií. Templáři ve Vsetíně působili krátkou dobu, ale výrazně se podíleli na kolonizaci Vsetínska a růstu samotného městečka. Proto jsou vsetínští právem pyšní na svou historii a kvalitní program historického odpoledne s jedinečnou atmosférou je toho důkazem.

„Řekneme-li historie Vsetína, většině z nás se vybaví školní znalosti o prvním osídlování, o příchodu prvních pastevců, o nájezdech za Třicetileté války a o povstáních odbojných Valachů. O krátké, leč významné etapě ve vývoji našeho území, kdy bylo pod správou řádu templářských rytířů, jsme se ve škole neučili. Jsem velmi ráda, že  se muzeum tohoto tématu ujalo a pro řadu z nás znovuobjevilo. Je to téma velmi zajímavé, ale i atraktivní. Řád byl celá staletí obklopen mýty, tajemstvím a jeho samotná historie je fascinující. Osobně se na Templářské slavnosti velmi těším a věřím, že si této, trochu jiné historie, užijí zejména děti společně s rodiči,“ sdělila Iveta Táborská, starostka města Vsetína.

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka

Štítky:
kultura a média