Vsetín dosáhl svého a ušetří stovky milionů

25. června 2012
Vsetín dosáhl svého a ušetří stovky milionů

Příprava realizace projektu Čistá řeka Bečva II (ČŘB II) postoupila do další fáze. Probíhají výběrová řízení na zhotovitele. Díky aktivitě současného vedení města Vsetína se dá předpokládat, že původní výše rozpočtovaných nákladů 1,55 miliardy by mohla klesnout o přibližně 270 milionů korun. Významně by se tak mohla snížit i finanční spoluúčast jednotlivých měst a obcí, které jsou do projektu, jenž zaštiťuje Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko, zapojeny.

Snahou města Vsetína je úspěšné dokončení celého projektu, zároveň však hledá možnosti, jak pokladny jednotlivých jeho účastníků co nejméně zatížit. Právě proto, ale i v zájmu co nejvyšší transparentnosti, prosadilo změnu formy zadávacího řízení ze zúženého na otevřené, čímž umožnilo zúčastnit se jej více firmám. Vytvořilo se tak více konkurenční prostředí, jehož výsledkem bylo výrazné snížení výše nabídek.

 „V závislosti na úsporách se  výrazně sníží finanční spoluúčast jednotlivých měst a obcí. To byl jeden z našich hlavních cílů, druhým bylo zajištění transparentnosti průběhu zadávacího řízení,“ uvedla spokojeně starostka Vsetína Iveta Táborská a dodala: „V současné době, kdy se kolem nejrůznějších projektů podpořených z evropských fondů objevují spekulace o možném umělém navyšování cen, děláme maximum proto, aby vše bylo průhledné, a my v budoucnu dotaci nemuseli vracet. Pro malé obce, ale i města by to bylo likvidační.“

Iveta Táborská

předsedkyně místního sdružení
členka oblastní rady
starostka