Místopředseda ODS Jiří Pospíšil navštívil Ústecko

24. dubna 2013
Místopředseda ODS Jiří Pospíšil navštívil Ústecko

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil přijal pozvání ústeckých Mladých konzervativců a předsedy ODS Ústí nad Labem Radima F. Holečka a přijel ve středu 24. dubna do Ústí nad Labem.

V průběhu své návštěvy se setkal se starosty a místostarosty ODS, kteří ho seznámili se současnou situací ve městech a obcích Ústecka. Aktuálním tématem bylo pozastavení čerpání dotací z Regionálního operačního programu Severozápad, které způsobilo problémy především malým obcím. Cesta pana místopředsedy vedla právě do jedné z obcí, Zubrnic, která řeší problém s nevyplacením dotace z ROP, byť jejich projekt nemá žádné chyby. Starosta Zubrnic Tomáš Pernekr (ODS) seznámil Jiřího Pospíšila s projektem, který v rámci této dotace realizuje a provedl ho obcí a Skanzenem Zubrnice. „Projekt byl zaměřen především na podporu a rozvoj cestovního ruchu. Měl docílit zvýšení návštěvnosti v dané lokalitě a v návaznosti na to snížit nezaměstnanost v obci vznikem nových pracovních příležitostí.  Současná situace s pozastavením proplácení dotací z ROP přivádí obec do tíživé situace, kdy ohrožuje samotný chod obce a čerpání dotací z jiných programů.“

Dalším tématem bylo řešení problému sociálně vyloučených lokalit. Bývalá místostarostka Neštěmic Lenka Jaremová (ODS) a místostarosta centrálního městského obvodu Ústí nad Labem Libor Turek (ODS) doprovázeli Jiřího Pospíšila do Krásného Března, do ulice U Pivovarské zahrady, kde je problémová ubytovna Freedom. „Vidím problém především v tom, že zákon umožňuje lichvářům s lidskou chudobou (majitelům takovýchto ubytoven) vydělávat na ničím neomezeném nájemném, a tím „tahat“ peníze z kapes daňových poplatníků. To, že s těmito ubytovnami souvisí snížená kvalita života slušných lidí žijících v okolí, nepořádek a kriminalita je věc druhá a já ji vidím jako nejpalčivější problém našeho města,“ řekla Lenka Jaremová.

Svůj pracovní program na Ústecku zakončil Jiří Pospíšil setkáním se členy ODS Ústeckého kraje. Členové především diskutovali o situaci uvnitř ODS, o politice komunální i parlamentní, projednávalo se i téma sociální politiky, bezpečnosti, a otázka vymahatelnosti práva.

Jiří Pospíšil po diskusi mimo jiné řekl: „Oceňuji, že jsem mohl vyslechnout názory spolustraníků z Ústeckého regionu, díky kterým jsem si uvědomil odlišnost našich regionů. Vracím se s podnětnými návrhy. Jsem velmi potěšen, že diskuse přesáhla plánovaný časový harmonogram. Považuji to za důkaz velkého zájmu ústeckých členů ODS o další směřování naší strany. Děkuji velmi Mladým konzervativcům a novému předsedovi oblasti Ústí nad Labem Radimu Holečkovi za pozvání a doufám, že se do Ústí nad Labem brzy vrátím. Nové vedení ústecké ODS má moji plnou podporu.“

Mgr. Radim Holeček

člen místní rady
předseda oblastního sdružení