Interpelace na ministra životního prostředí ve věci Labského údolí

5. května 2016
Interpelace na ministra životního prostředí ve věci Labského údolí

Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra životního prostředí Richarda Brabce ve věci Labského údolí.

 
Radim Holeček: 
 
Vážený pane ministře, interpeluji vás ve věci doplnění soustavy evropských chráněných území Natura 2000. Jedná se o lokality Porta Bohemica a Slavíkovy ostrovy, kde z českých závazků vyplývá naše povinnost ochránit evropskou přírodu.
 
Já jako poslanec zvolený za Ústecký kraj jsem pro zapsání obou lokalit do seznamu Natura 2000 a také jsem pro stavbu jezů v Děčíně, tudíž nechápu postup vlády, která v jednom stanovisku lokalitu Porta Bohemica navrhuje do soustavy a v další ne. Dále nerozumím tomu, proč česká vláda čeká na stanovisko Evropské komise, když je jasné, že obě lokality zapsat musíme. Když je nezapíšeme, tak můžeme přijít až o 7 miliard z evropských dotací. Nerozumím také tomu, proč česká vláda zašla tak daleko, že riskuje pokutu z Bruselu až 54 milionů korun s následným penále až 8,5 milionu korun měsíčně, když lokality do seznamu nezařadí. Děkuji za odpověď.
 
 
Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec:
 
Děkuji za slovo a děkuji za dotaz. Vláda na tom svém posledním jednání skutečně rozhodla, že z těch dvou mnou navrhovaných lokalit - zdůrazňuji opakovaně navrhovaných lokalit - tedy Porta Bohemica i Louky u Přelouče, doplní jednu v této chvíli s tím, že druhá lokalita, tedy Porta Bohemica, zdůrazňuji i po souhlasu Ministerstva dopravy a Ředitelství vodních cest, po dlouhé debatě, která byla opět na vládě, bylo rozhodnuto, a já musím říct, že já jsem to rozhodnutí nepodporoval, asi logicky, že druhá lokalita nebude zařazena. Tím důvodem, proč nebude zařazena, byly přetrvávající a jsou přetrvávající obavy, že zařazení lokality Louky u Přelouče v té navrhované podobě by podle názoru Ministerstva dopravy nebo Ředitelství vodních cest znamenalo dramatický problém, minimálně výrazné zpoždění s možností realizace toho projektového záměru, tedy umělého kanálu na Labi. Já mám názor jiný. Já jsem přesvědčen, že v obou případech to zařazení lokalit, tak jak byly navrženy, s těmi stanovišti a s tím geografickým členěním, by neznamenalo ani po zařazení do národního seznamu evropsky významných lokalit nějaký výrazný konflikt v budoucí realizaci těch záměrů. V jednom případě se mi o tom vládu podařilo přesvědčit, v druhém případě ne. Vláda jako kolektivní orgán hlasuje, hlasovala o obou těchto variantách a takto je výsledek. Samozřejmě teď, jak jste přesně řekl, teď budeme informovat, už jsem informovali Evropskou komisi, k čemuž jsme povinni, z jakého důvodu jsme se tak rozhodli, a Evropská komise ty důvody zváží a nějakým způsobem zareaguje. Děkuji.