Několik postřehů a vyjádření k debatě pana senátora a pana starosty

25. listopadu 2015
Několik postřehů a vyjádření k debatě pana senátora a pana starosty

Debata se uskutečnila dne 18.11.2015 v Hankově domě.


Některé části budu kopírovat linku záznamu pana Holana.(Královédvorsko.cz)

Proč město více nespolupracuje se zoo? (dotaz)
Nevím, proč pan starosta opírá zlepšení vztahů se ZOO o uvedené příklady, když až na dva byly ostatní rozpracovány za minulého vedení.
1. Společné infocentrum je projekt, který se řeší již delší dobu a čekalo se na možnost čerpání peněz z nějakého dotačního titulu.
2. Protažení cyklostezky k anebo kolem ZOO bylo v plánu od samého počátku plánování trasy směr přehrada vč. záměru Královéhradeckeho kraje postavit u ZOO parkovací dům na kola
3. Propojení metropolitní sítí bylo vybudováno dle původní dohody k zadní vrátnici ZOO. V letošním roce došlo na přání ZOO k přivedení sítě k bývalému vstupu do ZOO.
4. Dřevění lvi na náměstí vypadají vskutku dobře. Za bývalého vedení se podařily zrealizovat expozice s dřevěnými zvířaty na kruhových objezdech za spolupráce města a ZOO
5. společná regionální propagační hra pro turisty, jejímiž spoluorganizátory je Kuks, zoo a město se zapojením místních podnikatelů – to je naprostá novinka

Jaké dotace bude město čerpat z EU a zda se počítá s koupalištěm (dotaz)
Cyklostezka je snad jasná a dotáhne se k realizaci. Co se týká oprav komunikací, tak je teď jedinečná možnost čerpání velkých peněžních částek z evropských fondů. O tom se v minulosti nikomu ani nezdálo, protože tato podpora nikdy nebyla. Bylo by nešťastné tuto šanci promarnit. Zde chválím aktivitu pana senátora.
Kruhový objezd u oční školy se připravuje již také minimálně 5 let. Kraj to má mezi svými prioritami, ale teprve v roce 2014 se zadávala projektová dokumentace. Město tam čeká zafinancovat přeložky veřejného osvětlení a všech podzemních sítí. Což nebude za málo peněz a městský rozpočet na to musí být v roce 2017 připraven. Navíc jestli bude chtít zároveň rekonstruovat ulice Čelakovského a Zborovskou.
Zarazilo mě, že pan starosta nedokázal odpovědět na dotaz týkající se přechodu a chodníků ve Zboží. Vím, že to projekt řeší a měl by se udělat v rámci rekonstrukce této silnice.

VODOVODY A KANALIZACE
Ano kanalizace a vodovod je ve městě ve špatném stavu. Ale informace o tom, že kdyby na čističku natékalo to co má, tak by se platila čtvrtina toho co nyní je zavádějící. Nikdy bychom se nedostali s platbami na čtvrtinu současné platby. A to z důvodu téměř stejných fixních režijních nákladů pro obě varianty. Nikdy se neodstraní 100% balastních vod. Částka by určitě mohla být menší, ale při potřebě investování do oprav vodovodní a kanalizační sítě by k tomu asi nedošlo.
To že se bude intenzivně pokračovat na opravách sítí je určitě chvályhodné a budeme to podporovat.

ČISTIČKA ODPADNÍCH VOD - jaký je stav
Bohužel jsme propásli jedinečnou možnost stavět novou čističku odpadních vod za evropské peníze. K tomu jsme mohli mít zrekonstruovanou podstatnou část kanalizačního sběrače a snížilo by se tím množství balastních vod o cca 40%. Obdrželi jsme dotaci ve výši 75% všech uznatelných nákladů. Bohužel došlo k několikaměsíčním průtahům při vydání stavebního povolení. Důvodem byla neshoda s firmou JUTA o prodeji potřebných pozemků pro přístupovou cestu k nové čističce. Co se týká předběžného opatření vydaného soudem na stavební povolení, to podal současný vlastník stávající čističky EVORADO IMPORT a.s.
Není pravda tvrzení pana starosty, že bychom současné době museli vynaložit na stavbu nové čističky 100 – 200 – 300 mil. Kč. Kde ty čísla vzal, mně není jasné. Ale v současném dotačním titulu je předpokládaná výše podpory bohužel od minulé ve výši 65 % z uznatelných nákladů. To znamená, že by město muselo k dotaci přidat kolem 50 mil. Kč. Tedy žádných starostou uváděných 100 mil. natož 300 mil. Kč
Nic ovšem nebrání tomu, aby město podalo žádost o poskytnutí dotace na tuto stavbu. Žádost není podmíněna předložením stavebního povolení. A do případného začátku výstavby máme ještě dostatek času mít povolení v pořádku. Ale opět musím použít slovo bohužel , dle slov pana starosty na přípravě žádosti o dotaci nikdo napracuje a termín k podání žádosti končí 5.1.2016.
A odkoupení stávající čističky za rozumné peníze už nevěří ani sám pan starosta, o tom jsem pevně přesvědčen.

PRŮMYSLOVÁ ZÓNA ZBOŽÍ
Kdyby se v roce 2009 uvedla do provozu fotovoltaická elektrárna na ideální konfiguraci jižního svazu průmyslové zóny, tak letos mohl být již splacen úvěr na tuto stavbu a od příštího roku mohlo mít město cca 50 mil. Kč ročně před zdaněním příjem do svého rozpočtu po dobu dalších 18 let.
Nikoho by tato stavba nerušila ani svým vzhledem, protože by směřovala na hrubá luka. Bohužel tehdejší zastupitelé výstavbu odmítli, ač byla za podpory bankovního domu jen s přijatou zárukou budoucí stavby elektrárny samofinancovatelná a ještě mělo každý rok přitéct do rozpočtu města cca 8 - 10 mil. Podotýkám, že nebylo potřeba vyjímat půdu ze zemědělského půdního fondu. A kolik dalo práce ten projekt připravit a zajistit od ČEZu garanci přípojky této elektrárny do distribuční sítě. Bohužel většina zastupitelů nebyla prozíravá.
A nyní se ještě kromě potřebného zasíťování musí zaplatit vynětí ze zemědělského půdního fondu v částce nikoliv, jak říkal pan starosta ve výši 5 mil. Kč, ale téměř 50 mil. Kč. Takže průmyslová zóna o ničem.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel