Začne konečně fungovat spolupráce?

2. listopadu 2015
Začne konečně fungovat spolupráce?

Chtěl bych tímto článkem podpořit záměr již druhého ředitele technických služeb a doufám i nové vedení městské policie.

Zastupitel Jan Štípek je již nějaký čas pověřen řízením městské policie (MP). Oceňuji jeho práci na poli prevence a práce s mládeží ve sportovním Self Defendence teamu. Ale to by měla být prospěšná nástavba činnosti MP. Městská policie byla zřízena hlavně pro jiné úkoly. Pracovníci Tsm musí chránit výsledky své práce a to právě v součinnosti se strážníky MP. Vzájemné informování o vandalech nevnímejte jako žalování na viníky.

Chci poukázat na jeden z nešvarů, které se dějí v našem městě. A to je ničení městského majetku vandaly a neukázněnými řidiči. Budu se opakovat již po sté, ale jinak to nejde, není mně to lhostejné. Na schůzce s novým ředitelem technických služeb (Tsm) ing. Horsákem jsme se kromě jiných věcí shodli na tom, že je potřeba úzká a každodenní spolupráce mezi Tsm a MP. Je potřeba nastavit pravidla komunikace mezi zaměstnanci Tsm a strážníky MP. Není přece možné, nečinně přihlížet ničení našeho společného majetku. Jeden den se například opraví chodník a druhý den po něm někdo rajtuje se svým plechovým miláčkem. To samé se děje na travnatých plochách. Většinou jde o opakované hříchy stejných jedinců. Jak mohou strážníci MP přehlížet přímo ve středu města a navíc pod dohledem kamerového systému každodenní stání osobních, v tom horším případě i nákladních automobilů na chodnících? Jak může na chodníku v místě přechodu pro osoby zrakově postižené stát 20ti tunové nákladní auto, z kterého se skládá zboží?! Každý takový přechod z pískovcových desek stál desítky tisíc korun! Náměstí a jeho přilehlé ulice byly zrekonstruovány za několik desítek milionů korun. A kudy má jít maminka s kočárkem, když na chodníku v Palackého ulici stojí opět zásobovací auto, místo aby stálo na druhé straně silnice, kde má vyhrazené místo pro zásobování? To že na nich celý den neoprávněně stojí auta, je opět vizitka práce MP. Jak to že každý den stojí neoprávněně několik aut v Přemyslově ulici? Znáte to jistě i z jiných lokalit našeho města. Ale zde se to děje pod přímým dohledem MP a jejich kamerového systému. Už slyším argument, že hlídka někde zasahuje a nemůže být všude. Proto volám po navrácení jednoho strážníka do stálé každodenní služby ve středu města. V nedávné minulosti se to osvědčilo.

Máte-li jinou lepší alternativu, uveďte ji do praxe. Chraňte náš společný majetek. Važme si práce druhých. Já vám za to předem děkuji

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel