Zatím to skončilo jen zbouraným plotem….

31. srpna 2015
Zatím to skončilo jen zbouraným plotem….

Po bouřce a slabším nárazovém větru, který se přehnal přes naše město dne 12. 8. 2015, zůstalo ležet na zemi dost stromů.

Všichni jsme jistě rádi, že nezpůsobily nikomu újmu na zdraví. Tentokrát je to „jen“ pobořený plot a rozbitý skleník.

Muselo k tomu v  případu v Nedbalově ulici vůbec dojít? Odpověď zní: nemuselo.

V mém článku „Výzva pro vedení města“ v dubnovém čísle těchto novin a v článku přispěvatele Katsek  „Kácení stromů ve městě“ na webovém portále Královédvorsko.cz. je vedena diskuse nad rozhodnutím rady města, která změnila způsob povolování kácení stromů v našem městě.

Na pokyn místostarosty Sedláčka rada města pozastavila výkon vydaných rozhodnutí ke kácení poškozených a nemocných stromů, o které požádali občané a organizace našeho města.

Pozastavená rozhodnutí k pokácení stromů byla vydána na základě odborného posouzení zaměstnancem státní správy odboru životního prostředí.

Došlo tak k  brutálnímu zásahu samosprávy do výkonu státní správy!  

Nyní se žádostmi o pokácení stromů zabývá komise životního prostředí, kterou sestavila rada města z občanů‚ neodborníků‘. A svá doporučení dává ke schvální radě města opět “neodborníkům“ v oblasti ochrany životního prostředí.

Kdo má rozhodovat o údržbě ev. pokácení stromů v našem městě?

Parta laiků nebo lidé, kteří danou problematiku studovali a získali k těmto rozhodnutím oprávnění.

Ukázalo se to ve své nahotě právě po pádu těch několika stromů. Převážně byly již před rokem určeny k pokácení z důvodů nemoci a nyní padly jen při slabším nárazovém větru, trvajícím několik málo minut.

Největší katastrofu se smrtelnými následky mohl způsobit padlý strom v Nedbalově  ulice, vedle stanice technické kontroly.

Kdo by za to nesl odpovědnost? Místostarosta Sedláček? Ne, vážení radní, vy všichni, kdo jste pro tento postup zvedli ruku! Stačí ke změně vašeho názoru ta hrůza, která se mohla stát dítěti vašeho souseda?

Rada města pozastavila svým rozhodnutím pokácení dřevin a stromů asi v 70 případech.

Tyto stromy byly označeny jako nemocné, narušené v růstu nebo jinak ohrožující občany, dopravu a majetek, stále stoji. Zatím. Po horkém počasí jsou bouřky a silný vítr jisté. Všichni si budeme přát, aby nedošlo k žádnému ohrožení lidského života, a budeme čekat na urychlené přehodnocení názoru pana Sedláčka a celé rady na údržbu zeleně v našem městě.

Zrušte své rozhodnutí a vraťte pravomoci z rukou laiků do rukou odborníků.

Ne všechna rozhodnutí minulých vedení města byla špatná.

Vaše špatné je. Tato událost to jasně ukázala.

Jan Bém

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel