Automatické mlýny

27. září 2013
Automatické mlýny

Co bude dál s areálem Automatických mlýnů?

Po více než 100 letech provozu byla ukončena výroba v Automatických mlýnech. Areál, jehož součástí jsou budovy navržené architektem Gočárem, nabízí jeho majitel, společnost GoodMills městu Pardubice za 40 miliónů korun s tím, že její nabídka trvá do konce roku. 

Lidé, kterým není lhostejný osud tohoto areálu, založili iniciativu „Mlýny městu“, jejímž cílem je zachovat tento architektonický skvost a využívat jej pro kulturní a jiné akce určené ve prospěch našich občanů. V areálu mlýnů v první polovině června uspořádali úspěšně akci „Automatické kulturní mlýny“, jejíž součástí byly hudební, taneční a divadelní produkce, výstavy a přednášky. 

Zastupitelstvo města se zabývalo návrhem na odkoupení Automatických mlýnů a padl tam i návrh na využití poradenských služeb týkajících se posouzení záměru využití tohoto areálu. Ani jeden z návrhů zastupitelstvem přijat nebyl a vedení města tak zatím řešení odložilo. 

Žádná poradenská firma ani studie však nevyřeší základní problém:

Je město dobrým hospodářem a tím, kdo by měl kupovat areály a pak se o ně, byť ve spolupráci s dalšími subjekty starat? Nestačí nám zkušenost s bývalou Teslou, jejíž areál se jeví zadarmo jako drahý a po převzetí městem z něj odešli prakticky všichni zájemci? Pokud se město spojí se soukromým subjektem, nedopadne to podobně jako s Technoparkem?

Obávám se, že upřímná odpověď zní ne – ano – ano. 

Město by proto místo koupě areálu mělo vyvinout maximální úsilí a napomoci najít investora, který by areál zakoupil a jehož záměrem by bylo jej udržet v důstojném stavu a využívat mj. pro kulturu, technické vzdělávání (viz IQ park v Liberci a Techmania v Plzni) a případné další prospěšné účely. Město by mělo ve spolupráci s krajem podpořit získání evropských dotací pro takovýto projekt a v budoucnu přispívat na kulturní a další prospěšné akce konané v tomto areálu.

 

PaedDr. Jan Mazuch

předseda oblastní komise ODS pro cestovní ruch, kulturu, sport a volný čas

Štítky:
Pardubice