Počítejte se mnou

13. června 2012
Počítejte se mnou

Nedávno jsem měl možnost se zúčastnit zahájení již druhé sezóny Cyklostezky Bečva. Byl jsem potěšen počtem lidí, kteří se slavnostního zahájení druhé sezony a následné „cyklojízdy“ zúčastnili. Ostatně nebyli jsme v tom sami - hromadné starty byly připraveny v pěti městech, kromě Valašské Meziříčí se vyjíždělo ze Vsetína, Hranic, Lipníku nad Bečvou a dokonce i z Přerova. Cílem byla přehrada na Horní Bečvě. Měli jsme štěstí i na počasí, takže nás až do cíle dorazilo několik desítek. Cyklostezka je i dnes plná lidí, a to je dobře. Ani moje kolo letos rozhodně zahálet nebude.

 

Cyklostezka Bečva však není jediným úspěchem mikroregionu Valašskomeziříčsko- Kelečsko od posledních komunálních voleb. Podařilo se nám také získat sedmnáctimilionovou dotaci na komplexní rekonstrukci autobusových zastávek v mikroregionu a dalších dvacet čtyři milionů je určeno pro protipovodňovou ochranu zúčastněných obcí. Vím, a ukázaly to právě povodně posledních let, že naprostá ochrana proti nim není možná. Prevence však musí být všudypřítomná, protože příští povodeň přijde zcela určitě. Chtěl bych na tomto místě vyzvednout práci dobrovolných hasičů, ale i všech ostatních složek integrovaného záchranného systému - bez vás by to nešlo.

 

Dalším úspěchem, z kterého mám velkou radost, je loňské otevření Domu sociálních služeb.  Na projektu rekonstrukce a zateplení této sto let staré budovy se začalo pracovat již v roce 2006. Celkové náklady této stavby si vyžádaly částku přesahující 42,8 milionu korun, přičemž dotace činily více jak 34,4 milionu korun. Zázemí v Domu sociálních služeb nalezli převážně senioři, kterým jejich zdravotní stav neumožňuje samostatný pobyt v domácím prostředí. Musím říct, že obdivuji pracovníky sociálních služeb, ať už se věnují seniorům, nebo dalším skupinám, které potřebují pomoc. Jejich práce není lehká, ale je velmi potřebná a přes všechny dnešní potíže věřím, že také naplňující.

 

Dalo by se pokračovat dalšími velkými stavbami, mohl bych třeba uvést slibně pokračující projekty revitalizací našich sídlišť. Nechci, ale jen mluvit o velkých a úspěšných investicích minulosti a slibovat další a další bez ohledu na finanční realitu. Mojí rozhodující prioritou je udržet finanční zdraví města i regionu. Ve městě to v několika minulých letech znamenalo vypořádat se s poklesem městských příjmů bez nárůstu jeho zadlužení. Velkou radost mám třeba z úspor, kterých se nám podařilo dosáhnout díky transparentnímu zadávání veřejných zakázek a díky elektronickým aukcím - ušetřili jsme již několik desítek milionů korun, a to je (při obratu města kolem 500 milionů) určitě významná částka. Počítejte se mnou.

Jiří Částečka

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
starosta
krajský zastupitel