ODS musí znamenat odhodlání, důvěryhodnost a svoboda

16. června 2012

Nezodpovědný přístup ČSSD k hospodaření krajů, kdy například za zdravotnické poplatky utratili jen v Olomouckém kraji 44 miliónů korun nebo aktuální nákup medailí za 150 tisíc korun. Na to vše upozornila v sobotu v Ostravě na 6. ideové konferenci ODS Markéta Záleská, kandidátka ODS na hejtmanku Olomouckého kraje.

Markéta Záleská přitom zdůraznila: „Krajské volby nejsou o vládě a stejně tak nejsou ani o celostátní politice. Krajské volby jsou o budoucnosti našich krajů.“ A dále připomněla, že: „Olomoucký kraj se dosud choval nesystematicky především v oblasti investic. Investice musíme zaměřit především do prorůstových oblastí, tak aby měly skutečně pozitivní dopad na ekonomiku Olomouckého kraje.“ V Olomouckém kraji chce ODS klást důraz také na vytváření pracovních míst, podpora podnikatelského sektoru a snižování byrokratické zátěže.

Dalším úkolem pro občanské demokraty pak musí být vrátit lidem důvěru v politiku. „Nesmíme totiž dopustit, aby krize vnímání politiky přerostla v krizi demokracie jako takové. A signály u nás začínají být opravdu varovné. Vzestup nejrůznějších pseudocharismatických a spasitelských hnutí, vzestup extrémistické levice a hledání třetích cest. Dnes tak platí snad více než jindy ono nehynoucí reaganovské, že: „Svoboda není od vyhynutí nikdy vzdálena více než jednu generaci.“ A kdo jiný než právě my, by ji měl hájit? Zkratka ODS musí znamenat nejen Občanská demokratická strana, ale v nemenší míře i odhodlání, důvěryhodnost a svoboda,“ uzavírá Markéta Záleská.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém proslovu v Ostravě zdůraznil: „Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly. S nástupem ČSSD se tato rezerva razantně zmenšila. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení dokonce téměř na trojnásobek. Našim cílem je zastavit hrozící nástup dalších koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.“

„Navíc v rozporu se sliby sociální demokracie dostaly podstatně méně krajských peněz školy, sociální a kulturní zařízení.  Na čem naopak kraje na rozdíl od státu nešetří, jsou platy svých zaměstnanců. Za vlády ČSSD v krajích stouply výdaje na platy za tři roky celkem o 10 procent, jen v roce 2011 o tři procenta. Ve stejném roce u zaměstnanců státní správy klesl téměř o 10 procent. ČSSD se před čtyřmi lety snažila veřejnost přesvědčit, že krajské volby jsou referendem o vládě. Nejsou. Tehdy i dnes jen manipuluje veřejným míněním. Na chod vlády výsledky krajských voleb nemají žádný vliv, v těchto volbách jde o vystavení účtu krajským vládám,“ uzavírá Petr Nečas.

Šestá ideová konference ODS na téma kraje bez dluhů se konala v sobotu v Ostravě. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili jednotliví kandidáti Občanské demokratické strany na hejtmany. Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

Mgr. Markéta Záleská

místopředsedkyně místního sdružení