Cena Města Zlína pro Evu Jiřičnou

12. února 2019
Cena Města Zlína pro Evu Jiřičnou

Minulý týden odhlasovalo Zastupitelstvo města Zlína naprostou většinou Cenu města Zlína pro paní architektku Evu Jiřičnou. A já dodávám – konečně!

Připomínám některá fakta z jejího života: Narodila se ve Zlíně v roce 1939, a letos oslaví významné jubileum. Žije střídavě ve Velké Británii, kde se kvůli komunistickému režimu usadila nedobrovolně, a po roce 1989 také v Praze. Ve Zlíně se významně etablovala svými stavbami pro zdejší univerzitu i město (Kongresové centrum a rektorát UTB, Vzdělávací komplex UTB).

Škoda jen, že nebyly realizovány i některé její další projekty (podchod, Gahurův prospekt či okolí Velkého kina) a zcela zbytečně byly zpolitizovány. V současnosti je paní architektka členkou Správní rady UTB a aktivně se zajímá o vše, co se děje nejen na zdejší vysoké škole, ale také ve městě Zlíně.

Jsem hrdý na to, že u vzniku jejích prvních významných realizací po roce 1989 ve Zlíně – jmenovitě komplexu budov rektorátu UTB a Kongresového centra stálo tehdejší vedení města za ODS.

Paní architektce jménem všech členů zlínské ODS k udělení CMZ upřímně gratuluji a k nadcházejícím narozeninám přeji zdraví a energii a optimismus v osobním i profesním životě.

Miroslav Chalánek

předseda MS ODS Zlín
zastupitel statutárního města Zlín