Slušná většina

18. června 2012
Slušná většina

Základem, stavebním kamenem každé fungující společnosti, je slušný člověk

Slušná většina

Jsem proti zkratkám ! Nemám nyní na mysli zkratky ve smyslu názvu třeba organizací či sportovních týmů.  Jedná se mi o zkratkovitá spojení ,  v jistém  smyslu by se dalo říci přirovnání.  Nedávno jsem zaslechl opět v mediích takovéto spojení- politik = korupčník . Jistě většina  bude souhlasně pokyvovat hlavou. Rád bych s tímto nesouhlasil a zamyslel se nad tím proč. Na mnoha místech můžeme narazit na různá zkratkovitá spojení, co třeba: podnikatel=zloděj, bankéř= tunelář, právník = vydřiduch ( obecně chápán advokát) , úředník= člověk neochotný a šikanující nás, nezaměstnaný = lenoch a člověk, který nemá zájem o práci ,  a takto bychom mohli dlouho pokračovat  celou řadou dalších profesí ( policista, soudce, učitel…). Každý by si vzpomněl jistě na to,  jak někde zaslechl či se dočetl o podobném  zkratkovitém  přirovnání.  Neměli bychom takto zjednodušovat.  Vše je přece o lidech !    Základem, stavebním kamenem každé fungující společnosti , je slušný a pracovitý člověk.

 Důvěřujme proto v člověka ! Nenechme se ovlivnit jakýmkoliv paušalizováním. Dvě, tři červivá jablka neznamenají důvod k odepsání celé sklizně. Všímejme si více té slušné a poctivé většiny. Často právě i díky médiím hážeme lidi z určité profese do jednoho pytle. To, že média věnují pozornost jednomu hulvátovi, neznamená, že ostatní nemají vychování.  Pokud se středobodem večerních zpráv stane alkoholik , ať už je lékař či soudce , neznamená to, že bez alkoholu nemohou žít ti ostatní. Mysleme positivně ! Všímejme si v okolí kladných příkladů, když už jim nevěnují tolik pozornosti  novináři.

Ocenit, pochválit a vyzvednout slušnost, poctivost a pracovitost není ostuda. Věnujme těmto lidem úsměv, vlídné slovo a třeba je i veřejně pochvalme. To nebolí a dokonce to ani nic nestojí. Na to máme všichni, jen to chce minimum energie zapojit pro positivní věc . Pro slušnost  a vlídnost  nás neubude a  třeba se nám jindy zase vrátí.

V některých profesích se nám to již daří. Kuchaři pochválíme v restauraci dobré jídlo, kadeřnici vydařený účes. Poctivý řemeslník  ( drobný živnostník) je také šťastný, když za ním zůstane spokojenost  klienta.  Ale je to přece také podnikatel a přitom není ani zloděj ani podvodník . Co třeba zdravotní sestřičky ? Léta již nenosí čepec  a typické jednotné modrobílé uniformy. Stále to ale jsou  ti andělé, kteří se o nás postarají s úsměvem ve dne, v noci i o svátku , kdy ostatní mají většinou volno , a nám bude velmi těžko.  Jistě zde zapomenu na řadu jiných profesí, respektive většinu profesí.  A o tom to je. Právě ta slušná a poctivá většina by neměla být takto zkratkovitě označována , ani v našich rozhovorech, ani v médiích.

Rád vidím v lidech to dobré, nekácejme  tedy pro několik soušek celý zdravý les ! Vše je v nás,    v lidech ! Dívejme se okolo sebe s otevřenýma očima a uvidíme především ty slušné a pracovité, kteří sice nejsou středobodem zájmu pro média, ale díky nimž se nám dobře žije ! Krásný den vám přeje                            prim. dr. Harald čadílek

Svitavy  9.4.2012