Problém kraje? Žije tu hodně lidí, kteří nechtějí pracovat

29. září 2017
Problém kraje? Žije tu hodně lidí, kteří nechtějí pracovat

(MF DNES) Karel Krejza je dlouholetý zkušený litoměřický politik. Věří, že do Sněmovny vstoupí se svou ODS s 12 nebo 14 procenty voličských hlasů.


Jak vidíte, pane Krejzo, šance ODS v nadcházejících parlamentních volbách? I z průzkumů to vypadá, že se ODS zvedá z minulého neúspěchu. Na kolik procent se cítíte na celostátní úrovni a na kolik v kraji?

Občanská demokratická strana se zvedá. Určitě. Volební výsledek bych viděl na 12 % celostátně a 14 % v Ústeckém kraji.

Máte nějaký úkol od vedení – kolik poslanců v kraji „musíte“ mít, abyste byl brán jako úspěšný lídr?

V naší straně to takhle nastavené nemáme. Máme lídry, máme regionální lídry a ti mají svou zodpovědnost a vše se hodnotí až po volbách. Úkoly ve smyslu tohle a tolik musíte dopředu nedostáváme. Máme jednotnou kampaň, na které jsme se shodli, v té kázeň funguje velmi dobře, ale takovéto úkoly nedostáváme.

Jak vidíte koaliční potenciál partaje a s kým byste – při volebním úspěchu – mohli sestavovat vládu, případně s kým v žádném případě?

Dlouhodobě máme problém s KSČM, to není nic nového. Pak máme 12 vyšehradských artikulů, které jsou pro nás nepřekročitelné. Kdyby nás někdo oslovoval nebo my někoho, tak pokud by v programovém prohlášení budoucí vlády bylo našich 12 bodů, je možné o ní vyjednávat. Tedy s komunisty ne, ale jinak s kýmkoli.

Co je podle vás největší problém Ústeckého kraje a co budete chtít jako poslanec – při volebním úspěchu – posunout k lepšímu, co budete chtít změnit jako první, druhé, třetí? Prosím konkrétně.

Jako poslanec na celostátní úrovni nemohu myslet jen na Ústecký kraj, byť volební obvody jsou takto dány. Myslím si, že celou republiku zatěžuje byrokracie a papírování. Hlavní problém Ústeckého kraje pak je struktura obyvatel daná historickými událostmi a to, že je zde hodně lidí, kteří nechtějí pracovat. Tím, že vláda zvedla minimální mzdu, zvedly se i sociální a jiné dávky. Stát jim tak zajistil dobré živobytí bez toho, aby museli chodit do práce. To není správné. To má přímé dopady na tvorbu vyloučených lokalit, kam se tito lidé sestěhovávají a na tom pak zase někdo vydělává. S tím vším souvisí samozřejmě také bezpečnost. Naše vyloučené lokality jsou problém. Pražáci to nechápou, Moraváci ze střední a jižní Moravy také ne, ti ze severní Moravy možná trošku víc.

Čím je podle vás váš program pro voliče ze severu Čech atraktivnější než program jiných partají?

Předně na rozdíl od mnoha dalších stran my program máme. A navíc velmi dobře propracovaný. Je to tlustá kniha, na které se podílelo mnoho odborníků. Kdyby se minimálně z půlky nebo ze třetiny povedlo uskutečnit, o co nám v programu jde, umožní to svobodnější podnikání a menší otravování lidí úřady.

Řekněte, proč bych vás měl volit?

Myslím si, že mou velkou předností je bohatá profesní zkušenost. Osm let jsem podnikal a 11 let jsem v malé a střední politice na regionální úrovni. Zažil jsem minulý režim i praktiky StB. Zažil jsem dobu privatizace i dobu utahování. Také jsem toho hodně procestoval. Myslím, že jsem nabral mnoho zkušeností a ty bych mohl využít.

Přiznám se, že trochu plavu v tom, jak se ODS staví k problémům země a EU: na jedné straně je tu „ostrý“ Klaus junior odmítající téměř cokoli „evropského“ jako diktát a nerozum, na druhé straně umírněný předseda Fiala. Jak to tedy je? Jste pro setrvání země v EU?

Evropská spolupráce je naprosto nezbytná a vůbec nikdo v ODS neuvažuje o vystupování. Druhá věc ale je, že většina lidí ve straně nesouhlasí s některými věcmi, které se dnes v EU aplikují. Unie často řeší blbosti, než aby se soustředila podstatné záležitosti. Například ochrana schengenského prostoru – od té doby, co jsme tam vstoupili, je tu diktát velkých zemí. Ukazuje se, že Václav Klaus starší měl pravdu, když říkal, že Lisabonská smlouva není pro naši zemi úplně optimální. Musíme v EU diplomaticky působit, vymezit se a hájit své národní zájmy a ne jenom zájmy nějakého Evropana.

Jak se stavíte k uprchlickým kvótám?

To je jedna z věcí, kde se řeší následek a neřeší se příčina. V této chvíli se proti tomu stavím negativně, protože je to postaveno jako diktát, což odmítám. Ale v případě, že by konečně začalo fungovat to, co mělo již fungovat dávno, to znamená kontrolovaný příchod uprchlíků, tedy Dublinský protokol, který platí a doposavad ho nikdo nezměnil, tak by s tím problém nebyl. Podle tohoto protokolu se uprchlík musí přihlásit v první zemi a tam se řeší jeho azyl. Kdyby to takto fungovalo, už by měl člověk pocit, že ho to tady nezavalí jako tsunami. Zatímco teď ten pocit rozhodně nemám. Teď nevíte, jestli přijde milion nebo pět milionů. V Africe jich je 400 milionů, na druhé straně miliarda. Možná když jsme my na východě začali křičet, tak se v tom Středomoří začalo konečně něco dít. Evropa na to má, technologická převaha je veliká, jenom ji asi někdo nechtěl využít.

Jste pro rychlé přijetí eura?

Rozhodně ne. Myslím si, že například problémy Řecka jsou neřešitelné právě kvůli tomu, že má euro. Nechci nás přirovnávat k Řecku, ale nemít svou vlastní měnu za situace, kdy naše mzdy jsou na 40 procentech evropského průměru, je špatně. Měna totiž umožňuje vyrovnávat rozdíly mezi produktivitou jednotlivých zemí. V momentě, kdy bychom měli euro, obávám se, že se definitivně staneme zemí druhé kategorie, a to si Češi nezaslouží.

Jaká má být podle vás minimální mzda?

To bych vůbec neřešil. Minimální mzda bylo opatření, které bylo jako veskrze rasistické kdysi zavedeno v Americe. Tenkrát chtěli zabránit konkurenci černochů, kteří byli ochotni pracovat i za velice malou mzdu. Takový problém dnes opravdu nemáme. S nezaměstnaností, která je dnes pod přirozenou mírou, vůbec není potřeba řešit minimální mzdu. Dnes se firmy o zaměstnance rvou. Dnes není problém v minimální mzdě. Včera jsem na nástěnce společenství vlastníků v paneláku viděl oznámení, kde firma říká: je nám líto, ale vypovídáme vám služby, protože se zvedla minimální mzda a my to nejsme schopni plnit své úkoly, aniž bychom vám navýšili platby.

(Autor: Pavel Křivohlavý)

Karel Krejza

lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení