Cítím uspokojení i vítězství

26. listopadu 2011
Cítím uspokojení i vítězství

Profesí porodník je primátor Bohuslav Svoboda zvyklý být přítomen u zrodu něčeho nového. V případě politické kariéry toho bylo za poslední rok až dost – jednu pražskou vládu "porodil" loni, další ve čtvrtek. Až to vypadá jako profesionální deformace. "Stará průpovídka praví, že jedno dítě je málo, dvě až moc. I dvě koalice už stačily," říkal včera unavený, ale spokojený Svoboda, který po politickém chaosu posledních dní zůstává v primátorské kanceláři.

Vypadáte o dost spokojeněji než na počátku týdne. Je to tím, že už máte všechno za sebou, nebo cítíte i zadostiučinění?


Hlavně je to tím, že začíná víkend. Důležitější ale je, že se podařilo vyřešit problém, který na magistrátu byl, a dali jsme všem na vědomí, že je pro nás nejdůležitější transparentní a fungující radnice. To je příjemný pocit, který se zřejmě odráží i ve výrazu tváře.

Cítíte se jako vítěz?

To slovo úplně nevystihuje, co cítím. Mám pocit, že jsem splnil, co jsem si předsevzal. Možná v tom kus pocitu vítězství je, ale spíš jde o pocit uspokojení a naplnění.

Je za tímhle vaším vítězstvím propracovaná strategie, nebo svou úlohu sehrálo i štěstí?

Žádné štěstí není tak velké, aby dokázalo celý tenhle problém vyřešit samo. Důležitější bylo být připraven a schopen řešit komplikace. A to vše vyžadovalo velké úsilí.

Když říkáte, že je třeba být připraven, znamená to, že jste chystali koalici s TOP 09 už delší dobu?

Ne, tak to neinterpretujte. Tady jde o rozpočet – výrazně se změnila hospodářská situace, nastoupila ekonomická krize a příjmy Prahy v kombinaci s nasmlouvanými výdaji nás dostávají do problémů. Proto bylo jasné, že bude třeba zasáhnout do koaliční smlouvy a některé investice bude nutné zastavit nebo zpomalit. A tak jsme hledali řešení.

Takže jste měli rozpočet předjednaný s TOP 09.

Ten jsme konzultovali napříč stranami, protože rozdavačný rozpočet se schvaluje snadno, zato ten, který je plný škrtů a úspor, hledá podporu mnohem obtížněji.

Nakonec se situace hodně zjednodušila, byť poměrně nestandardním způsobem. Berete to tak, že prostě účel světí prostředky?

Myslím, že nestandardní kroky zahájil Boris Šťastný, který najednou vypověděl koaliční smlouvu.

A vy jste pak využili situace.

Ano, situaci jsme využili a splnili zadání regionální rady, která nás vyzvala k rozvázání koaliční smlouvy a navázání partnerství s TOP 09. Když jsme dostali na stůl nabídku TOP 09, věděli jsme, že to je přesně to, co potřebujeme – zachovat si vliv na město, rozhodující silové oblasti a mít smlouvu, která mluví o transparentnosti, rozpočtové odpovědnosti a boji proti korupci.

Boris Šťastný vás nakonec označil za šťastného sólistu, jemuž musí vyčinit u piva. Už jste se sešli?

Ne, prozatím se Šťastný a sólista u piva nesešli. Ono ale toho není moc k vyříkání, protože rozdílné názory jsme koaliční smlouvou překonaly a jednota v ODS teď může být větší. Předseda Šťastný snad dodrží to, co tvrdil, tedy plně podpoří svého primátora a radní.

Když Zdeněk Tůma přinesl nabídku na koaliční partnerství a musel jste se rychle rozhodnout, necítil jste se zatlačen do kouta?

V životě a politice je to stejné jako při práci chirurga: musíte se umět rychle rozhodnout a vzít na sebe to riziko. Když máte před sebou krvácejícího pacienta, musíte mu pomoci hned, jinak vám zemře.

Bál jste se, že propásnete šanci.

Nabídka mi říkala: Když mě nepřijmeš, už nebudu. Já ji prostudoval, zkonzultoval s premiérem Nečasem a přesvědčil se, jak je výhodná.

V čem?

Skladbou a podmínkami pro ODS. Zachovává nám post primátora, což je důležité, protože primátor má šanci uskutečnit své představy. Vzal jsem na sebe riziko a podepsal návrh jako první. Jako v té chirurgii – když je pacient zachráněn, je to dobré. Kdybych střihl vedle...

... tak by bylo všechno zlé.

Přesně tak. Jenže my jsme všechny varianty řešení analyzovali a věděli, že žádné lepší řešení neexistuje. Jen šílenec by tu nabídku nepřijal.

Na internetu vám lidé ihned vyjadřovali podporu. Ale změní se opravdu něco, nebo to je jen kosmetická změna?

Rada už dvakrát zasedla, aby odstartovala práci na programovém prohlášení, v němž popíšeme další vývoj města, co budou naše priority a jak zareagujeme na ekonomický vývoj. Ukazuje se, že se názory a priorityODS a TOP 09 prolínají, rozdíly jsou jen v technickém řešení. K cíli se tak budeme pohybovat mnohem rychleji.

Klíčovým bodem bude určitě rozpočet. Už jste se předběžně domluvili na podstatných škrtech?

Rozpočet je připraven, příští týden ho projedná rada. Rádi bychom ho v prosinci dostali na jednání zastupitelstva. Připraven je jako vyrovnaný a obsahuje mnohé úspory – od magistrátních úředníků po úspornější provoz Dopravního podniku.

Máte vymyšleno, kde brát na dostavbu metra A či tunel Blanka?

Definitivní podobu rozpočtu určí a schválí až rada, takže o něm zatím nechci hovořit.

Ale vy určitě máte představu, co je v investicích priorita a na co je potřeba zapomenout.

Chtěl bych, aby pokračovala stavba tunelu Blanka, aby se dodržel termín otevření v dubnu 2014. Musí pokračovat i stavba metra A, protože její zastavení by znamenalo obrovské náklady a povinnost vrátit využité unijní dotace.

A co linka D?

To je projekt, který chci zastavit.

(Autor: Magdalena Nová)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor hl. města Prahy