Události, komentáře

22. listopadu 2011
Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Moderátor:  

Ta hlavní otázka ale zní, jak v Praze dál? Kdo sestaví novou koalici, kdo bude novým primátorem? Nejpravděpodobnější se jeví možnost, že se občanští demokraté domluví s TOP 09, ale rozhodně to není varianta jediná.

Autor:

Ještě v pondělí byl uvnitř pražského magistrátu na finančním výboru klid jako kdykoli jindy. Primátor ještě netušil, že jeho radniční koalici zbývají už jen hodiny. Mužem, který konec odstartoval, aniž by to komukoli předtím řekl, byl šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Boris Šťastný, předseda pražské ODS (záznam):

Jednomyslně, tedy 24 hlasy bylo přijato usnesení, že regionální rada ODS Praha souhlasí na můj návrh s výpovědí koaliční smlouvy.

Autor:

Evidentně zaskočený primátor nakonec návrh taky přijal a navíc i oficiální verzi, že občanští demokrati už nechtějí s těmi sociálními v Praze vládnout kvůli napjatému městskému rozpočtu.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy (záznam):

Ta situace je skutečně natolik vážná, že to Praha potřebuje.

Autor:

V poměrně nepřehledné situaci jsou teď klíčové dvě otázky. Co se opravdu stalo a co to bude pro Prahu bude znamenat dál. Odpověď na první otázku je vlastně jednoduchá. Za vším stojí boj uvnitř pražské ODS. Proti sobě tu stojí dvě skupiny. Na jedné straně primátor Svoboda a na druhé právě Boris Šťastný. O jejich vzájemném boji se už otevřeně mluví.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy (záznam):

Může to být i tak, že třeba primátor je ten, kdo překáží.

Autor:

A za vším mohou být taky peníze.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy (záznam):

Třeba problém je v tom, že máme na stole máme velikou zakázku na čištění města, my tomu říkáme pražský ekotendr.

Autor:

Tedy tendr na svoz odpadu za 16 miliard korun. Odmítá ho nejen primátor, ale i sociální demokracie. Mnohem složitější pak bude otázka, co dál. Celý den zasedaly politické strany na partajních jednáních a v tuto chvíli jsou otevřené všechny možnosti. ODS a TOP 09, TOP 09 s ČSSD i návrat k původní koalici. Odpoledne se objevila informace, že ODS už finišuje jednání s TOP 09. Ta to ale nepotvrdila. Jednání byla prý jen neformální.

Karel Schwarzenberg /TOP 09/, předseda strany a ministr zahraničích věcí (záznam):

Uvidíme, s jakou nabídkou přijdou a podíváme se na to.

Autor:

TOP 09, původně vyšachovaný vítěz komunálních voleb, si nyní může vybírat. Zatím ale vyčkává celá strana i její lídr Zdeněk Tůma, který s médii zatím nemluví.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD (záznam):

Já si myslím, že je dobře, že pražská ČSSD je otevřená jednání i s vítězem minulých pražských komunálních voleb TOP 09.

Autor:

Hlavní město tak stojí na pokraji ostře sledovaného politického podzimu. Hlavní otázkou teď je, kdo na jeho konci vstoupí do dveří jako příští primátor.

Moderátor:  

V telefonickém spojení jsme s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou, který se nemohl zúčastnit dnešního vysílání pro pracovní zaneprázdněnost. Takže vám přeji dobrý večer po telefonu, pane primátore.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Dobrý večer.

Moderátor:

V tuto chvíli předpokládám stále probíhají vyjednávání. Během dne přicházely různé zprávy o tom, v jaké fázi je jednání o novém vedení Prahy. V jaké fázi je tedy nyní?

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

V tuto chvíli, před pár minutami skončilo jednání klubu zastupitelů ODS, který jednohlasně rozhodl o ukončení koaliční spolupráce s ČSSD.

Moderátor:  

Co to znamená? Znamená to tedy, že jsou všichni zajedno s šéfem pražské ODS panem Šťastným, který včera možná poněkud náhle přišel s tím rozhodnutím ukončit tu spolupráci?

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Po vyhodnocení všech okolností, které jsou na stole po roční spolupráci, se ODS rozhodla, že není schopna prosazovat pravicovou politiku, politiku zodpovědného hospodaření v této koaliční spolupráci a otevřela prostor pro jednání s další stranou, která je v Zastupitelstvu hlavního města Prahy, to znamená s druhou pravicovou stranou, s TOP 09.

Moderátor:  

Ale neměl jste s tím přijít vy, jakožto primátor, tedy s tím, že spolupráce nějak nefunguje, že to skřípe s ČSSD, že nemůžete uplatňovat pravicovou politiku? Přišel s tím včera šéf pražské ODS pan Šťastný a i vy jste se, promiňte mi to, zdál být poněkud zaskočen.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

To není otázka zaskočení. To je otázka technická. My jsme o této věci měli hovořit přeci jen víceméně na úrovni pražského primátora, prvního místopředsedy pražské ODS a předsedy pražské ODS a teprve potom ta věc měla být projednávána na regionální radě. To je věc, kterou bezesporu předsedovi pražské ODS vyčítám nebo kterou vnímám jako velmi nestandardní postup, ale ten výsledek je v souladu s tím, jaké jsou i moje úvahy.

Moderátor:  

Vy jste dnes komentoval to včerejší rozhodnutí Borise Šťastného i těmito slovy: "Může to být i tak, že ten primátor překáží." Jak jste to myslel? Tu dohodu přece vypověděla vaše strana, takže to znamená, že překážíte v ODS?

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Samozřejmě tato situace otevírá zcela novou variantu koaličních jednání, která implicitně mohou v sobě obsahovat nový vývoj té situace. Může to znamenat, že i ta vyjednávací pozice bude znamenat vyjednávání o jiné struktuře obsazení míst na pražské radnici.

Moderátor:  

To je celkem logické, pane primátore. Ale já se přiznám, že tomu úplně nerozumím. Já jsem se vás ptal na to, jestli když jste řekl, že primátor překáží, a ten, kdo vypověděl tu koaliční smlouvu, jste vy, tedy vaše strana, tak jestli není logická otázka, nakolik tedy vy překážíte v ODS? Protože pokud budete jednat s kýmkoliv jiným, třeba s TOP 09, tak je asi nabíledni, že pravděpodobně i oni budou chtít třeba svého primátora a tak dále. Mě teď zajímá situace uvnitř ODS.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Ta situace uvnitř ODS je jednoznačná. Je prakticky veřejným tajemstvím, že ODS je rozdělena, pražské zastupitelstvo je rozděleno na 2 skupiny, které mají rozdílný názor na to, jakým způsobem by měla být pražská ODS orientovaná nebo jakým způsobem by měla pracovat a samozřejmě tento vnitřní spor uvnitř ODS je logický, je legitimní, protože nejsme žádná komunistická strana, abychom měli nařízený jednotný názor a ty dva názorové proudy se střetávají, diskutují spolu a já věřím, že teď nastala situace, kdy by mělo dojít k sjednocení našich názorů a ke snaze o prosazení pravicové politiky, o prosazení politiky rozpočtové zodpovědnosti.

Moderátor:  

Promiňte, a třeba i bez Bohuslava Svobody v čele pražské radnice?

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Ta varianta samozřejmě může být na stole. Přesto ale z dnešního jednání vyplývá, že mám v této pozici plnou podporu celého klubu ODS.

Moderátor:  

Pane primátore, děkuji vám, že jste si našel čas na Události, komentáře. Nashledanou.

Bohuslav Svoboda /ODS/, primátor hl. m. Prahy:

Ano, děkuji. Hezký večer. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor hl. města Prahy