Projev při zahájení kampaně do krajských a senátních voleb

3. září 2012
Projev při zahájení kampaně do krajských a senátních voleb

Projev primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody na volební konferenci ODS v Mladé Boleslavi.

Vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane předsedo vlády, vážený pane místopředsedo Senátu, poslankyně a poslanci, senátorky a senátoři, milí přátelé,

za několik málo týdnů nás čekají krajské a senátní volby, které dle naší opozice mají rozhodnout o osudu současné vlády. Znovu tak zažíváme předvolební dejavu. ČSSD se společně s komunisty znovu snaží voličům namluvit, že tyto volby budou především hlasováním o celostátních otázkách, nikoli o dění v krajích a v Senátu. V roce 2008 lhali socialisté voličům o svém odhodlání zrušit v případě volebního úspěchu zdravotnické poplatky, dnes zkouší stejný trik zopakovat znovu a posloužit jim má zákon o církevních restitucích. Socialistická propaganda, která se nijak zásadně neliší od protináboženské propagandy stalinistů v padesátých letech, jede na plné otáčky. Není na ní nic originálního, nic poučného, nic k zamyšlení. Jejím jediným cílem je rozdělit společnost a zanést do ní ještě více nenávisti a závisti.

Chodit ke krajským volbám s celostátními tématy – to není referendum o vládě, ale osvědčení o hlouposti. To by už rovnou mohli obvinit ODS z globálního oteplování a slíbit, že v krajích, kde vyhrají, zchladí podnebí do čtyř let. Odpovědná politika se právě tím liší od bezuzdného populismu, že slibuje jen věci reálně dosažitelné, zatímco sliby populistů váží tolik jako sliby sňatkového podvodníka. V krajských volbách před čtyřmi lety jsme byli svědky celého ohňostroje nesplnitelných slibů – nechci zabírat váš čas jejich výčtem. Myslím si, že v tom tkví pravý důvod snahy socialistů diskutovat jen o celostátních nebo dokonce globálních otázkách – jednoduše nechtějí připomínat voličům, co všechno slíbili a nesplnili.

ODS v kampani nebude oplácet stejnou mincí a já jsem tomu rád. Nebudeme lhát, podvádět a rozdávat podpásové údery, nebudeme slibovat nesplnitelné. Budeme říkat pravdu a přesvědčovat voliče o tom, že Česká republika rozhodně není spálenou zemí, i když ani za pravicové vlády pečení holubi z nebe nepadají. Naší strategií totiž není totální destrukce, ale vize malého a levného státu, který se umí lépe vypořádat s přicházejícími výzvami doby. Česká republika na tom není ani zdaleka tak špatně, jak by se mohlo z médií, či různých průzkumů veřejných nálad zdát. Krize identity a deziluze z politiky se staly oblíbeným mediálním klišé. Tato znovuobjevená blbá nálada však napomáhá pouze nepřátelům demokracie a svobody – nikomu jinému. Jak napsal slavný konzervativní myslitel Michael Novak: „Kdo neprožívá krizi své identity, aby se téměř obával, že s ním není něco v pořádku.”

Jsme na tom v celosvětovém měřítku opravdu tak špatně? Je potřeba nahlas říci: NE, v žádném případě! Máme 7. nejnižší veřejný dluh a nejnižší míru chudoby v celé Evropské unii. Nemusíme na rozdíl od jiných zemí o desítky procent snižovat platy, důchody nebo sociální dávky. Naše míra spoluúčasti ve zdravotnictví stále patří mezi nejnižší v Evropě. Máme 6. nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, zatímco v zemích eurozóny je v průměru téměř dvojnásobná a stále stoupá.

Náš vztah k nadměrnému zadlužování je záporný na každé úrovni, obecní a celostátní. Naší ctností je hospodárnost, šetrnost a podnikavost, ne rozhazovačnost a zlatokopectví.

Naše vláda není asociální, ale realistická. Kdyby byly stejně tak realistické a odpovědné všechny vlády v Evropě, nenacházela by se dnes řada zemí před bankrotem a obrovskými sociálními bouřemi. ODS nebude uplácet současnou generaci na úkor generací budoucích.

Prorůstová opatření pro nás vždy měla smysl, pokud se jednalo o růst zdravý, orientovaný na potřeby společnosti. Nikdy nás nevábil růst uměle dotovaný, nesmyslně vyčerpávající přírodní a lidské zdroje, zadlužující stát jen kvůli honění čísílek HDP.

ODS vždy podporovala podnikání spojené se zdravým růstem, a ne podnikavce, kteří za účelem zisku porušovali platné zákony a etické normy. Je oblíbeným klišé mnoha novinářů, líčit ODS jako stranu pirátských podnikavců, jejichž symboly jsou obrovské auto se snadno zapamatovatelnou poznávací značkou a špičaté boty z krokodýlí kůže. Ano, i takoví jsou, či spíše byli mezi námi. Věřte mi, že v Praze jich několik znám. Jejich nejslavnější éra je však dávno pryč. ODS dneška je mnohem více stranou poctivých a slušných podnikatelů, živnostníků, státních zaměstnanců, či soukromých zemědělců, kteří si uvědomují, že jednorázový zisk není řešením, že korupce je rakovinou společnosti a sociální patologie vznikají díky přesvědčení, že stát se má postarat o všechny.

My v Praze už nikdy nechceme zažívat pocit oranžového obklíčení. Vím, že kandidáti ODS v krajských a senátních volbách jsou lidé zkušení a kvalitní a vím, že mají dobrou šanci na úspěch. A za sebe jim chci nejen popřát hodně štěstí, ale především je vybídnout k ještě usilovnější práci. Zdá se vám, že už více nemůžete dát? Zdá se vám, že jste na pokraji svých fyzických a duševních sil? Když se vám zdá, že už nemůžete, tak přidejte. Pouze tak můžeme zvítězit.

Držme si palce!

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

místopředseda regionálního sdružení
primátor