Nemůžeme stahovat kalhoty před brodem

27. prosince 2011
Nemůžeme stahovat kalhoty před brodem

Plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) řekl deníku Právo.

Co pamatuji, jste první primátor, který začíná jednání zastupitelstva skutečně na čas, dodržuje stanovené přestávky. Ale také rád vstupujete do průběhu jednání, navíc zastupitele nabádáte ke klidu. Nevyčítají vám, že se k nim chováte jako učitel? 

To spíše ne. A myslím, že zastupitelé chápou, že se naše jednání musí držet v nějakých mezích, a to jak z hlediska jednacího řádu, tak i obecné důstojnosti. Překřikování tam nepatří. Ale samozřejmě – ten učitel ve mně je, to nemá smysl skrývat. Moje potřeba, aby byl pořádek, kázeň, se na zastupitelstvu určitě projevuje. Teď jsem to ještě o stupínek zdokonalil, protože mám na zastupitele zvonec, který jsem dostal od primátora partnerské Žiliny. 

Vy jste ale své pedagogické poslání tak úplně nezradil. Stále máte pár hodin zeměpisu na gymnáziu na Mikulášském náměstí. Jak vás teď berou studenti? Víc jako učitele, nebo jako primátora? 

Vystupuji tam naprosto důsledně jako učitel, ani náhodou neříkám, že jsem primátor. Ostatně, teď mám dvě třídy nových žáků, často mimoplzeňských, první ročníky, takže řada z nich to nejspíš ani neví. 

Máte při hodinách větší klid než dřív? 

To s primátorováním vůbec nesouvisí. Na škole si člověk musí vybudovat autoritu sám za sebe, tam mu žádná funkce nepomůže. 

Teď dáváte rádi najevo, jak vám to klape v koalici s ČSSD. Příští rok jsou ale krajské volby a na kraji je ODS vůči ČSSD v opozici. Až si tam půjdete po krku, nemáte obavy, že se to projeví i na spolupráci v městské radě? 

Nechci předjímat, jak bude vypadat kampaň před krajskými volbami, může vyvolat emoce. Ale věřím, že do fungování radniční koalice nezasáhne. Těch věcných okruhů, v nichž by se mohla stát městská politika předmětem krajské volební kampaně, totiž tolik není. Třeba jedno z ústředních krajských témat – zdravotnictví se města Plzně vůbec netýká. Navíc v některých směrech máme s krajem velmi dobrou spolupráci, třeba v případě velkých dopravních staveb. 

Chtěl byste kandidovat na hejtmana? 

V žádném případě, to určitě ne. Nemám sebemenší vůli o tuto funkci usilovat. 

Kdyby vás oslovili s takovouto nabídkou, odmítnete to? 

Ano, kdybych byl osloven, abych byl lídrem kandidátky ODS pro krajské volby, tak to nepřijmu. Ale podtrhuji – nepředpokládám, že by taková nabídka měla vůbec přijít. Jsem spokojený jako primátor, vykonávám tu funkci s velkou radostí, mne to opravdu těší. 

Špatných zpráv jsou noviny plné, máte pro Plzeňany nějakou dobrou? 

Je fakt, že příští rok nebude jednoduchý, ekonomická situace se nevyvíjí dobře. Ale dobrou zprávou může být, že se navzdory tomu snažíme nerezignovat na další rozvojové plány. Opozice tvrdí, že v perspektivě blížící se krize je nesmysl pouštět se do projektů, jako je tramvajová trať na Borská pole či nové divadlo a podobně. A my říkáme: ano, horší časy nejspíše přijdou, ale my nemůžeme stahovat kalhoty před brodem. 

Před rokem jsem se vás ptal na novoroční předsevzetí, tehdy jste řekl, že chcete začít trochu sportovat. Klaplo to? 

To se nepovedlo. Naopak jsem pár kilo přibral, teď se mi to podařilo trošku shodit. 

Také jste si dal závazek, že každý rok vylezete na Radyni… 

Splněno, o letní dovolené jsem na Radyni vyrazil s přítelkyní, ta tam ještě nebyla. Ale pravda, jsou to jenom čtyři kilometry, žádný sportovní výkon to nebyl.

Mgr. Martin Baxa

předseda místního sdružení
člen regionální rady
primátor Plzně
krajský zastupitel