Cesta ke zvýšení koncesionářských poplatků je teď uzavřená

3. června 2022
Cesta ke zvýšení koncesionářských poplatků je teď uzavřená

(Deník N) Ministr kultury Martin Baxa (ODS) plánuje velké změny mediální legislativy – tzv. malou a velkou novelu. První by měla upravit volbu do Rady ČT i ČRo, jenže návrh stopla Legislativní rada vlády s tím, že je protiústavní. „Nesouhlasíme s názorem Legislativní rady vlády, která to hodnotí jako nějaký protiústavní krok,“ říká v rozhovoru pro Deník N Baxa. Na velké novele, která by měla upravovat třeba i financování veřejnoprávních médií, ještě nezačal pracovat.

Česká televize v týdnu oznámila velké škrty v rozpočtu, spolu s rozhlasem dlouhodobě upozorňuje na nedostatečnou výši koncesionářských poplatků. Budete je v tuto chvíli zvedat?

Hospodaření obou institucí je rozhodně téma do debaty pro expertní skupinu k velké novele zákonů, ale v tuto chvíli není zvyšování koncesionářských poplatků na stole.

Televize i rozhlas se tedy musí uskromnit . Nebo co byste jim doporučil?

Nestavěl bych to tak, jestli se musí uskromnit, nebo ne. Vnímáme argumenty, které zaznívají jak z ČT, tak z ČRo, že už je výše koncesionářských poplatků dlouho neměnná a že v současné době prudce rostou náklady, inflace a tak dále. Dostávají se podle jejich sdělení do nějakých ekonomických strastí. Ale v tuto chvíli...

Celý rozhovor čtěte na DenikN.cz.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení