Občanští demokraté v Hradci Králové uctili památku starosty Dr. Františka Ulricha

19. května 2014
Občanští demokraté v Hradci Králové uctili památku starosty Dr. Františka Ulricha

Hradec Králové - Památku nejvýznamnějšího starosty města a duchovního otce „salonu republiky“, JUDr. Františka Ulricha, uctili v den 75. výročí jeho úmrtí v neděli 18. května kandidáti pro podzimní komunální volby za Občanskou demokratickou stranu v Hradci Králové.

Na pietním aktu v kolumbáriu hradeckého Sboru kněze Ambrože, kde je uložena urna s popelem Dr. Ulricha, promluvil náměstek primátora Martin Soukup (ODS). Výjimečnost Františka Ulricha spočívala v tom, že ve svém konání zohledňoval nejen svou přítomnost, ale především potřeby příštích generací. Pro nás, jeho dnešní následovníky v čele města, je doktor Ulrich inspirací především v tom, že dokázal jít za svými vizemi bez ohledu na kontroverze, které někdy budily mezi jeho současníky. Měl svůj názor a nebál se ho prosadit, zdůraznil Martin Soukup, kterého občanští demokraté zvolili kandidátem na primátora města. Podotkl, že právě schopnost myslet a konat s vizionářským přesahem a prosazovat i nepopulární rozhodnutí je tím, co dnešním politikům chybí nejvíce.

 

JUDr. František Ulrich patřil k nejvýznamnějším osobnostem novodobých dějin města Hradce Králové. Byl jeho starostou v letech 1895 až 1929 a s jeho jménem je spojen přerod někdejší vojenské pevnosti v moderní metropoli východních Čech. Do Hradce Králové pozval architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára, kteří svou invencí vytvořili z města výkladní skříň moderní české architektury. Ulrich se zasloužil nejen o výstavbu moderních staveb, ale také o rozvoj společenského a kulturního života.

Ing. Martin Soukup

člen místní rady
člen strany
místopředseda oblastního sdružení
náměstek primátora