Rozhovor s kandidátem č. 26

1. září 2012
Rozhovor s kandidátem č. 26

Jste mladý, dosud „nezkažený" politik. Jako student vidíte mezi svými vrstevníky
a vůbec mezi mladými lidmi zájem o politiku a ochotu jít na podzim volit?
Mladá generace se určitě zajímá o politiku. Na druhou stranu však má již určitou averzi ke vstupu do jakýchkoliv politických stran. V dnešní době to pro ně nemá takovou přitažlivost jako tomu bylo v minulosti. Co však smysl mělo, byl nedávný projekt podporovatelů ODS - model „Modrý tým", který zaujal mnoho mladých lidí. Touto cestou bychom měli jít namísto lákání lidí ke vstupu do naší politické strany. Určitě by takto ODS podporovalo daleko více mladých lidí, kteří dnes nemají zájem být určitým způsobem legitimováni. Proto bych chtěl tento model mezi svými známými i nadále prosazovat. Na ODS v našem kraji se mi líbí určitá míra jednoty a do značné míry i konzistentnost našich názorů a postojů. Na druhou stranu jsme však měli v posledním volebním období tvořit více opoziční krajskou politiku.

Kdo Vás zná, ví, že Vaše názory jsou konzervativní a snažíte se o problematice i té „velké politiky" hovořit jasně a srozumitelně. Občas namíříte kritikou i do vlastních řad, což je dobře.
Občanská demokratická strana by podle mého názoru měla bojovat za snižování daní a to jak přímých, tak i nepřímých, neboť toto jejich postupné zvyšování naší ekonomice daleko víc v praktickém životě škodí, než prospívá. Naprosto to ničí chuť obyvatelstva investovat, kupovat si nové věci. Místo toho již mnozí z nás jezdí nakupovat či tankovat do sousedního Polska. Toto není pravicová konzervativní politika. Dovoluji si tvrdit, že naše strana by se měla vrátit ke svým kořenům pravicové strany, která se snaží nízkým zdaněním a bojem proti vysoké státní byrokracii bojovat za každého z nás. A je jedno jestli se jedná o podnikatele nebo pracujícího v soukromém či státním sektoru, má vést především k podpoře lidí, kteří na tento náš státní aparát vydělávají.
Naše vláda by měla rozpočtové výpadky především financovat prodejem státního majetku, prodejem společností jako např. České dráhy a.s., Letiště Praha a.s., Lesy ČR s.p. a mnohými dalšími podniky se státní spoluúčastí. Dále pak snižováním nákladů na státní správu. Každý z nás může sledovat její přebujelost na mnohých státních úřadech a to i v našem městě, například na katastrálním a finančním úřadě nebo OSSZ. Dle mého názoru v současné době stát do jisté míry ,,požírá sám sebe" a do toho ještě vytváří umělou zaměstnanost, což mu přináší stále další a další problémy a ve spojení se zvyšováním zdanění ekonomicky aktivních lidí i neustálý pokles hospodářského růstu.

Proč jste se rozhodl kandidovat a co by se podle Vás mělo v působnosti kraje změnit?
Chtěl bych především pomoci našim občanům k lepší krajské vládě a životu v našem kraji.
Činnost kraje je projevem územní samosprávy, kterou jako občané kraje můžeme ovlivňovat. Z toho pramení jednodušší přístup a získávání informací o všech činnostech v našem kraji než jako je tomu u ostatních orgánů státní správy. Vadí mi přemíra zbytečné byrokracie a mnohdy i neochota krajských úředníků. Dále nejsem spokojen se stavem silnic, které spadají pod krajskou správu. V současné době jsou mnohé úseky v katastrofálním stavu. Pokud bych se dostal do krajského zastupitelstva, vzhledem k pravomocem, které krajské zastupitelstvo má, usiloval bych o zlepšení situace na železnicích, aby se silnicím ulehčilo. Snažil bych se propagovat železniční dopravu. V dnešní době může kraj vypisovat výběrová řízení na poskytovatele železniční dopravy, takže určitě bych šel cestou otevřených výběrových řízení na dodavatele regionální železniční dopravy.

Můžete zhodnotit jako zastupitel Trutnova kroky města a jeho další vize?
Shrnu to jednou větou. Je to především odpovědná pravicová politika vedení města Trutnov, které i v dobách hospodářského útlumu netvoří zbytečné dluhy a neutápí finanční prostředky v nepotřebných a megalomanských projektech.

Uvedl jste, že Vaším koníčkem je sport - jízda na kole, golf a další sporty. Dokonce jste členem sportovní komise města. Domníváte se, že vedení Trutnova jde vaším sportovcům na ruku, a to i v jeho okrajových částech, jako je třeba Poříčí?
Určitě. Dokonce na posledním předprázdninovém jednání zastupitelstva města Trutnov byl na programu mimo jiné také sport. Konkrétně, došlo na podporu i drobnější akcí, které přivítají zejména obyvatelé okrajových částí města. Konečně dojde díky schválenému příspěvku ve výši 150 000 korun k opravě střechy kabin na fotbalovém stadionu v Trutnově - Poříčí, který patří Fotbalovému klubu Poříčí u Trutnova. Tato střecha byla již v havarijním stavu a zatékalo tak i do zázemí klubu. Sportovní areál je majetkem města a FK Poříčí je pouze jeho nájemcem, takže příspěvek města na vybudování nové střechy jde ve skutečnosti přímo do městského majetku. Sportu bylo na nedávném zastupitelstvu přáno, byli totiž podpořeni nejen poříčští fotbalisté, ale příspěvek na nákup šesti hracích stolů ve výši 120 000 korun obdrželi také stolní tenisté z TJ Trutnov – Poříčí. Na sportovní aktivity bylo vloni vyčleněno 28 milionů korun, a to nejen činnost oddílů, ale také na správu sportovišť. Rada města schválila záměr od roku 2013 tyto aktivity od sebe oddělit. Sportoviště převezme do správy Městský bytový podnik Trutnov a činnost oddílů bude město dál financovat prostřednictvím Lokomotivy. Město tím získá lepší přehled o financích potřebných na údržbu trutnovských sportovních areálů a sportovci budou mít snadnější přístup k potřebným financím.

Nedávno se uskutečnil sraz obcí s názvem Poříčí, byl jste také u toho?
Ano, zastupoval jsem Trutnov a jeho část Poříčí společně s místostarostkou Hanou Horynovou a radním Lumírem Labíkem. Tradiční setkání obcí pod názvem Poříčí, kterého se letos zúčastnilo sedm obcí, se uskutečnilo 30. června ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Někteří z nás si nenechali ujít vyhlídkové lety, mnozí se aktivně zapojili do sportovních aktivit. Uskutečnil se i fotbalový turnaj mezi mužstvy jednotlivých obcí a turnaj v bowlingu. Naše Poříčí u Trutnova se umístilo na 5. místě v kopané a bowlingová dvojice ve složení Tomšík - Sládková obsadila skvělé 3. místo. Doufejme, že i další ročník, který se nově uskuteční až za dva roky v Horním Poříčí, bude stejně úspěšný jako ten letošní.

Co Vás v poslední době potěšilo?
Mám radost z toho, že se konečně prosadily církevní restituce. Považuji to za skutečnou ostudu, že nebyly dořešeny již v devadesátých letech, kdy vznikaly restituční zákony, ale až teprve nyní. Vždyť se již dávno vyřešily restituce v rámci měst, obcí i sportovních jednot, ale církevní stále vázly. Je jasné, že zde byla i určitá neochota ze strany politiků, nechtěli se do toho pouštět. Konečný pozitivní efekt vidím i v tom, že s prosazením církevních restitucí bude moci být v brzké době zrušen například pozemkový fond. Tím dojde k dalšímu snížení byrokracie. S majetkem církví bude možné obchodovat a nakládat dle zákona. Začne konečně fungovat tržní mechanismus i v této oblasti.

Jste mladý a Vaše osobnost se teprve utváří, máte v tomto směru nějaký svůj vzor, který by Vás mohl ovlivňovat?
Pokud bych se zaměřil na politický vzor z naší české kotliny, pak bych zvolil trojici Václav Klaus, Václav Havel a Miloš Zeman. Každý z této trojice mě i ostatní lidi, politiky nevyjímaje, do jisté míry ovlivnil. Všichni tři byli strůjci našich moderních dějin a u každého z nich bych našel nějakou vlastnost, která se mi na nich líbí. Například, to co pro nás udělal Václav Havel, to nemůže nikdo opomenout. Václav Klaus si zase vždy pevně stojí za svými názory. A humor Miloše Zemana s jeho názory řečenými bez servítků naši politiku také do jisté míry okořenily. Tím, že každý z nich byl úplně jiný, dohromady dokázali pro náš stát hodně.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel