O nefunkčním systému vyplácení dávek chceme jednat na K9

31. ledna 2012
O nefunkčním systému vyplácení dávek chceme jednat na K9

K rychlému řešení problémů s vyplácením sociálních dávek lidem v hmotné nouzi a lidem se zdravotním postižením dnes na brífinku po jednání klubu vyzvala poslankyně a expertka ODS v sociální oblasti Lenka Kohoutová. Ta připomněla, že na možné problémy spojené se sloučením vyplácení dávek na úřadech práce poslanci ODS v minulém roce opakovaně upozorňovali.

„Situací na úřadech práce jsme velmi znepokojeni. Nelíbí se nám, že je ministrem bagatelizována. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo učinit okamžité kroky k nápravě, aby byly všechny dávky řádně a včas vyplaceny,“ uvedla Lenka Kohoutová. „V průběhu legislativního procesu jsme se zástupci ministerstva opakovaně jednali a byli jsme ujištěni, že prvního ledna bude systém plně fungovat. Na základě komunikace s úřady práce i jednotlivými příjemci dávek se obáváme, že se tak nestalo. Budeme proto žádat vysvětlení, proč úřady práce novou agendu nezvládly. Zároveň pana ministra požádáme o rozkrytí firem, které se podílely na zavádění nových IT systémů, a informaci, z jakých důvodů nyní nefungují,“ doplnila Kohoutová.
 
Ta dále upozornila, že v rozporu s dřívějším příslibem ministerstvo doposud nepřehodnotilo postavení rodin s těžce postiženými dětmi. Ty přišly o možnost čerpat rodičovský příspěvek po dobu sedmi let, což jim mělo být kompenzováno přesunutím příspěvku na péči do vyššího stupně. Na mnohých úřadech práce se tak ale podle Kohoutové neděje.
 
Agendou vyplácení sociálních dávek by se měli z iniciativy poslanců ODS zabývat zástupci koalice na nejbližší K9.
Lenka Kohoutová

předsedkyně místního sdružení
členka vedení poslaneckého klubu PČR