Představení programové kapitoly k sociálním otázkám

19. září 2013
Představení programové kapitoly k sociálním otázkám

Levice nemá patent na sociální politiku. Solidarita s potřebnými je naopak téma výsostně pravicové a konzervativní. Pravicová sociální politika je o efektivní a dočasné pomoci, která člověku v sociální tísni umožní opět plně převzít odpovědnost za svůj život do svých vlastních rukou.

Sociální systém musí být jednoduchý a předvídatelný. Naší prioritou je výchova k odpovědnosti jedince za svůj vlastní život. V dalším stupni je to rodina. Stát je pomocníkem až poslední v řadě. Je to pomocník v nejvyšší nouzi.

Každý člověk se může dostat do obtížné životní situace, která může znamenat velký sociální propad. V takovém případě má každý nárok na sociální pomoc. Sociální pomoc státu není a do budoucna ani nemůže být doživotní bezpracnou sociální dávkou.

Specifická ochrana v sociální pomoci bez časového omezení patří opuštěným dětem, lidem se zdravotním postižením a našim seniorům.

Pracovat musí každý, kdo je 6 měsíců bez práce anebo se na zaměstnání nepřipravuje. Znovu zavedeme veřejnou službu. Každý takový člověk odpracuje pro společnost 20 hodin týdně, a to i s možností klouzavé pracovní doby. Kdo odmítne pracovat, bude mít nárok pouze na existenční minimum. Každý si musí uvědomit, že solidarita společnosti má jisté meze. A sociální dávky jsou výplatou ze společnosti. K vyplaceným sociálním dávkám musí každý také přičíst, že solidární společnost hradí za takového člověka zdravotní odvody a, pokud bude mít odpracované správné roky, jednou mu bude vyplácet i důchod. ODS tedy říká: chcete-li dávky, musíte za ně také pracovat.

Základním východiskem při hledání zaměstnání je minimální „čekací“ doba na pracovní aktivity, maximum je uvedených 6 měsíců. Zavedeme systém prostupného zaměstnávání, kdy na veřejnou službu navážeme již finančně podporované veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa. Obojí už existuje, jen se těmto nástrojům aktivní politiky zaměstnanosti musíme věnovat nejenom na papíře, ale především v praxi. Nezaměstnaní získají odrazový můstek pro nástup do reálného zaměstnání. Kromě jiného ve formě podpory dobrých projektů vlastního podnikání.

Vážným problémem jsou vysoké sociální podpory za ubytování v ubytovnách, se kterými chceme skoncovat. Podporovat budeme pouze jednotkově lůžko v částce se všemi dalšími poplatky maximálně 1 000 korun za měsíc. Tento typ ubytování budeme podporovat pouze v krajním případě a na časově omezenou dobu. ODS nepodporuje kšeftování s chudobou za peníze státu.

Za účinnou podporu sociálního bydlení nepovažujeme nekoordinovanou obecní výstavbu sociálních nájemních bytů. Budeme prosazovat, aby se do nabídky sociálního bydlení mohli kromě obcí ve větší míře zapojit i soukromí vlastníci, ale vždy ve spolupráci s obcí. Budeme se bavit o míře spolupráce mezi obcí, soukromým vlastníkem a úřadem práce.

Zavedeme několikastupňový model sociálního bydlení s pomocí sociální služby nebo nájemního bydlení ve formě bytů zvláštního určení. Využití této formy dočasného bydlení bude podmíněno a podporováno intenzivní sociální prací s uživateli, cílené na změnu jejich chování a vypěstování potřebných dovedností umožňujících maximální soběstačnost.

Musí platit, že výplata dávek bude vázána na dodržování pravidel. Proto prosazujeme důsledné dodržování pravidel v oblasti sociálních šetření, která jsme pomohli uzákonit, pouze dobře nefungují. Zde odkazuji na to, že pracovní úřady neplní stoprocentně svoji funkci. Ne proto, že by měly neschopné zaměstnance, naopak. Nefungují dávkové systému a kvůli tomu se stále nabalují větší a větší problémy.

Především pak budeme prosazovat důslednou vazbu výplaty sociálních dávek na řádnou školní docházku dětí. Budeme vyžadovat, aby každá dávka, která jde na děti, byla jednoznačně podmíněna tím, jestli dítě chodí do školy.  Chceme vázat výplatu všech účelově vázaných sociálních dávek přímo za službou, tedy na bydlení apod. Nezodpovědní rodiče s námi ve výplatě dávek rozhodně nemohou počítat.

V problematických lokalitách posílíme efektivní a profesionální sociální terénní práci s pravomocí odnímat sociální dávky.

Uvědomujeme si dlouhodobý problém s financováním sociálních služeb, jehož řešení představíme podrobně příští týden.

Nastavíme pravidla pro každého, kdo se zachytí v záchranné síti sociálního systému. Jedny zákony a jedna pravidla pro každého bez výjimky.

Bc. Lenka Kohoutová

garantka odborné komise pro sociální systémy