Nový zákon o sociálním bydlení musí vzniknout co nejdříve

15. listopadu 2011
Nový zákon o sociálním bydlení musí vzniknout co nejdříve

Problémy s bezdomovci v Praze pomůže řešit nový zákon o sociálním bydlení, ve kterém budou definovány jednotlivé stupně bydlení - od azylu přes tréninkové bydlení až k životu v běžném nájemním bytě.

Shodli se na tom včera účastníci kulatého stolu z řad politiků, zástupců ministerstva práce a sociálních věcí a neziskových organizací na půdě poslanecké sněmovny.
 
Pozvání poslankyně Lenky Kohoutové k diskuzi o konkrétních krocích ke zlepšení situace s bezdomovci v Praze přijali primátor Bohuslav Svoboda, náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, místostarosta Prahy 9, Tomáš Portlík, zastupitelé městských částí a zástupci předních neziskových organizací a poskytovatelů sociálních služeb.
 
„Jsem ráda, že jsme si na rovinu vyjasnili své pohledy na věc. Padl tu jasný příslib spolupráce mezi legislativci, zástupci veřejné správy a poskytovateli služeb, že společně začneme pracovat na potřebné legislativě a podnikneme konkrétní kroky. Za stěžejní považuji přípravu nového zákona o sociálním bydlení, který definuje jednotlivé formy bydlení, od azylu přes tréninkové bydlení až k životu v běžném nájemním bytě. Naším společným cílem je dostat co možná nejvíce lidí bez domova z ulic zpátky do běžného života,“ shrnula závěry diskuze poslankyně ODS a expertka na sociální politiku Lenka Kohoutová, která se během diskuze zároveň podivila, že Ministerstvo pro místní rozvoj ještě nezačalo pracovat alespoň na tezích nového zákona.
 
„Cestu ke zlepšení situace vidím především v prevenci s využitím institutu veřejné služby. Legislativa k bydlení je úkol v pravomoci Ministerstva pro místní rozvoj, na kterém jsme ve věci sociálního a lépe dostupného bydlení připraveni spolupracovat,“ komentoval volání po nové legislativní normě Vladimír Šiška, náměstek ministra práce a sociálních věcí.
 
Jedním z témat kulatého stolu byl také narůstající počet bezdomovců, kteří jsou původně z jiného kraje a do Prahy se vydali s vidinou jednoduššího života. „Praha hradí sociální služby i lidem bez domova, kteří nejsou z Prahy, a to nevidím jako šťastné. S příchodem zimy uvažujeme o otevření ještě jedné lodi, která by rozšířila kapacitu lůžek, protože fungující Hermés zdaleka nebude dostačovat. To je však jen dílčí opatření a musíme vypracovat jednotnou koncepci,“ představoval nutný postup primátor Bohuslav Svoboda.
 
Řeč byla také o plánované deregulaci nájmů a obavách, že v jejím důsledku dojde k rozšíření skupiny občanů, kteří jsou potencionálně ohroženi bezdomovectvím. Jsou to například lidé v důchodovém věku, či zdravotně postižení. Tyto obavy mírnil Tomáš Portlík, místostarosta Prahy 9: „Obce a městské části na svém území musí umět zajistit dostupné bydlení a nabídnout tak případnou alternativu pro každého, kdo ji bude potřebovat. K tomu je však nutná pomoc státu, potažmo magistrátu hlavního města.  Rovněž bych přivítal vznik zákona o sociálním bydlení.“
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR