Sociální karta je zrada na lidech

7. září 2012
Sociální karta je zrada na lidech

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) prý tím, že se sociální dávky budou vyplácet téměř výhradně přes sociální karty, porušil koaliční ujednání. Systém je navíc nepřipravený. Po zasedání sociálního výboru Poslanecké sněmovny to on-line deníku TÝDEN.CZ řekla poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). "Tu nedobrovolnost beru jako zásadní porušení všech dohod," řekla Kohoutová s tím, že bude iniciovat koaliční jednání o postupu ministerstva.

Na zasedání sociálního výboru jste prohlásila, že jsou sociální karty v současné podobě porušením koaličních dohod. Proč?
 
Karty měly být dobrovolné. Tak jsme to definovali i v zákoně. To znamená, že karta sociálních systémů je především identifikátor. Pokud jde o osobu se zdravotním postižením, tak je to i karta TP, ZTP nebo ZTP/P. A jinak má každý právo svobodně, dobrovolně si vybrat, jakým způsobem bude přijímat jemu přidělené finanční prostředky. My považujeme vyjádření, že je možné využívat složenku pouze ve zvláštních zřetelech vhodných pro člověka, za porušení koaliční dohody. Já budu o tomto jednání ministerstva práce a sociálních věcí rozhodně informovat vedení poslaneckého klubu ODS, kterého jsem členem.
 
Jak by se to tedy mělo řešit?
 
Stačilo by dodržet to, co je v zákoně. Tedy že si každý může vybrat, jakým způsobem bude přijímat finanční prostředky. A jestliže se mají zpoplatnit složenky, tak by se o tom mělo koaličně jednat. A ne že se to narychlo udělá od 1. ledna. Nic takového my jsme nedojednávali. Ministerstvo s námi v podstatě jedná, jenom když má zájem. I v rámci koaličních dohod už se nyní mělo jednat například o financování sociálních služeb, o problematice bezdomovectví. Nejedná s námi nikdo a já to považuji za velmi špatné. Skutečně jsem rozčílená a budu informovat vedení klubu ODS.
 
To znamená, že budete chtít nějaká koaliční jednání o postupu ministerstva?
 
Budu chtít taková jednání, ano.
 
Jsou ty výplaty dávek přes složenky pro jejich příjemce skutečně tak důležité?
 
Já se domnívám, že pro některé lidi určitě. Ano, člověk musí jednou měsíčně na poštu. Ale většinou ji má blíže než bankomat České spořitelny. Pro někoho je dostat finanční prostředky do ruky a neobsluhovat bankomat jednodušší. Já bych si dokázala představit, že postupně budeme složenky nahrazovat účty, ale dobrovolnými účty lidí, kteří si sami vyberou, v jakém bankovním domě si je zřídí. Dokážu si představit třeba pětileté nebo desetileté přechodné období, než si ti lidé založí účty a složenky se zruší. To si dovedu představit, ale ne bez domluvy a ne v krátkém časovém horizontu. To v žádném případě.
 
Mluvila jste zde o nějakých svých pozorováních, jak lidem na venkově sociální karty zkomplikují život...
 
Moji rodiče se na stáří odstěhovali na Liberecko do malé vesnice. V té vesnici je jeden obchod, jedna hospoda. Nikde tam nepřijímají karty, bankomat tam také není. Když jsem si objela přilehlé vsi, nikde tam také bankomat neměli, nikde nebrali karty. V obchodech si i do budoucna odmítají pořídit platební terminály. Když se ještě vrátím k té vesnici, kde žijí moji rodiče. Nejbližší bankomat je dvacet kilometrů daleko. Ve vesnici žije maximum seniorů, často nemají auto a pohybují se jenom po té vsi. Já to skutečně považuji za zradu na těchto lidech. My jim zamezujeme ve svobodném přístupu k jejich finančním prostředkům.
 
Máte kromě toho ještě nějaké námitky vůči sociální kartě, tak jak se nyní zavádí?
 
Také bylo řečeno, že karta bude kontrolovat přidělené finanční prostředky. To v žádném případě nedělá. To neexistuje, to nefunguje. Karta měla fungovat od ledna, zabíhá se teprve nyní. Je vidět, že ten systém byl každým coulem nepřipravený. A zvlášť tu nedobrovolnost beru jako zásadní porušení všech dohod a skutečně budeme jednat.
 
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR